Aleš Lahoda, PŘEDSEDA KSMAS ČR Zlínského kraje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
Advertisements

Program rozvoje venkova ČR na období Osa 4 Leader Ing. Kateřina Adamcová, oddělení metodiky Osy 4 PRV.
Integrovaný operační program – Administrace projektové žádosti a nejčastější chyby v projektových žádostech Ing. Lucie Vopěnková.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí Valné shromáždění Chotěvice, Zpráva o činnosti Sekretariátu.
Aktuální informace o Regionálním operačním programu regionu soudržnosti Střední Morava Ing. Zdeněk Bogoč Úřad Regionální rady.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR NÁRODNÍ ORGÁN PRO KOORDINACI Jan Král Výroční konference Regionálního operačního programu Severozápad ROP.
Role CRR ČR v rámci administrace Výzvy č. 23
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Pracovní setkání na téma: Čerpání prostředků realizace SCLLD MAS Sokolovsko v rámci OP Zaměstnanost Datum a místo: , Královské Poříčí.
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Specifická pravidla VÝZVA Č. 6 IROP – REŽIJNÍ VÝDAJE MAS Mgr. Helena Kosová , Jince.
Základní informace k 6. výzvě IROP SC 4.2 POSÍLENÍ KAPACIT KOMUNITNĚ VEDENÉHO MÍSTNÍHO ROZVOJE ZA ÚČELEM ZLEPŠENÍ ŘÍDÍCÍCH A ADMINISTRATIVNÍCH SCHOPNOSTÍ.
Regionální akční plán Jihočeského kraje Ing. Jaromír Slíva, MBA.
V. Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Mgr. Helena Hořáková.
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje Zpráva o postupu příprav Rámce pro investice do infrastruktury Červen 2016 PaedDr. Pavel Schneider, vedoucí.
Sněm Místní akční skupiny Království – Jestřebí hory, o.p.s. čtvrtek od 17:30 Kulturní dům Libňatov.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb Mgr. Ivana Stráská.
Integrované nástroje v IROP Seminář k realizaci IPRM v IOP Praha.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Výzvy v rámci IROP Centrum pro regionální rozvoj České republiky Ing. Markéta Kupcová,
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Praha, duben 2016.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
AKTUÁLNÍ TÉMATA STRATEGICKÉHO ROZVOJE ZLÍNSKÉHO KRAJE
Informace z jednání Národní stálé konference 5. – 6. 10
Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Místní plán inkluze + OP VVV
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
PŘIPRAVENOST MAS NA ADMINISTRACI INTEGROVANÝCH PROJEKTŮ - aktuální otázky jaN FLORIAN, MÍSTOPŘEDSEDA NS MAS ČR A VEDOUCÍ PS LEADER ,
Interní postupy MAS Brdy
Databáze projektů MAS. Výzvy MAS. Úkoly pro partnery
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků Praha, 20. července 2017.
Bc. Magdalena Zábranská
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Mezinárodní mobilita výzkumných pracovníků – MSCA -IF Praha, 25. července 2017.
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Představení SCLLD MAS Sokolovsko o.p.s.
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Dočasná síť sociálních služeb v Jihomoravském kraji od roku 2017
Dočasná síť sociálních služeb v Jihomoravském kraji od roku 2017
Martin Plucha, sekretariát RSK JK
Systém elektronické podpory obchodování (SEPO)
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Jiří Hrubý, MÍSTOPŘEDSEDA KS NS MAS ČR JMK , RSK JMK- Brno
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost globální granty - aktuální stav Rada pro rozvoj lidských zdrojů Jihomoravský kraj
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Schvalovací proces a hodnoticí kritéria
Výzvy k předkládání žádostí o podporu MAS Podhorácko - IROP
Implementace SCLLD FRÝDLANTSKO 2030
SCLLD v MAS Sdružení SPLAV
1. Výzva PRV MAS krajina srdce, z.s.
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ 11. jednání Řídicího výboru IPRÚ
Jiří Hrubý, MÍSTOPŘEDSEDA KS NS MAS ČR JMK , RSK - Brno
Schvalovací proces + hodnoticí kritéria
Nejčastější chyby při kontrole žádosti o dotaci 9
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
3. výzva „kotlíkových dotací“
monitorovacích indikátorů a kvality realizace SPL MAS
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Aktuality k územním studiím krajiny z hlediska IROP
Seminář k 2. výzvě OPZ Prorodinná opatření
Transkript prezentace:

PŘIPRAVENOST MAS NA ADMINISTRACI INTEGROVANÝCH PROJEKTŮ - aktuální otázky Aleš Lahoda, PŘEDSEDA KSMAS ČR Zlínského kraje 27. 3. 2017, RSK Zlínského kraje - Zlín

OBSAH PREZENTACE REFLEXE HODNOCENÍ STRATEGIÍ CLLD Z POHLEDU MAS REALIZACE STRATEGIÍ CLLD

REFLEXE HODNOCENÍ STRATEGIÍ CLLD Z POHLEDU MAS

PRŮBĚH HODNOCENÍ STRATEGIÍ CLLD Dle lhůt stanovených MPIN mělo být v tomto týdnu dokončeno hodnocení všech 165 Strategií CLLD podaných v 1. výzvě. K 17.3.2017 bylo schváleno 63 + 7 ukončených (42%) Výběr všech Strategií CLLD by dle Nařízení 1303, čl. 3š, odst. 4 měl být ukončen do 31. 12. 2017. Dle naší prognózy (viz graf) je dodržení tohoto termínu vážně ohroženo.

15. 12. 2017 17. 3. 2017

DŮVODY UKONČENÍ ADMINISTRACE STRATEGIÍ CLLD Dle dostupných informací lze považovat důvody, na základě kterých byla ukončena administrace Strategií CLLD po termínu uzavření 2. výzvy za spíše formální. Domníváme se, že zjištěné nedostatky jsou na straně MAS snadno opravitelné a požadavek na jejich odstranění lze vložit do akceptačního dopisu. Ukončením administrace celé Strategie CLLD došlo k neúměrné tvrdosti, která může poškodit celou MAS. Považujeme za nepřijatelné, aby z těchto důvodů byla ukončována administrace celé Strategie.

NAVRHOVANÁ OPATŘENÍ K URYCHLENÍ SCHVALOVÁNÍ SCLLD Zrušení hodnocení FNaP ve 2. a 3. vlně. Lze částečně provést v rámci věcného hodnocení na ŘO, případně současně s ním. Zkrácení až o 30 PD. Snaha o přenesení maxima připomínek z 2. vlny věcného hodnocení do akceptačních dopisů namísto předávání Strategií CLLD do 3. vlny a dalšího prodlužování schvalování. Tento přístup je v podstatě některými ŘO aplikován, ale ne všemi – sjednotit. Pokud má SCLLD v některém OP/PRV „ANO“, mohla by již začít realizovat. Administrace změn Strategií CLLD, kterými by měly být zapracovány připomínky z akceptačních dopisů by měla být podstatně snazší. Umožnění schválení jen některých Programových rámců Strategie CLLD. Neschválení Strategie CLLD v 1 OP/PRV by nemělo být důvodem k ukončení administrace celé žádosti.

Informace z NSK - přijatá usnesení Urychlení hodnocení SCLLD (usnesení navržená MMR-ORP): NSK doporučuje MAS zajistit maximální součinnost při vypořádání připomínek a zapracování požadavků MMR- ORP z fáze hodnocení formálních náležitostí a přijatelnosti a ŘO z fáze věcného hodnocení tak, aby nebylo nutno využít 3. vlny věcného hodnocení ŘO,

Informace z NSK - přijatá usnesení Urychlení hodnocení SCLLD (usnesení navrčená NS MAS) NSK vyzývá: ŘO k přijetí veškerých opatření k urychlení procesu hodnocení Strategií CLLD tak, aby bylo minimalizováno zpoždění oproti lhůtám stanoveným MPIN a proces hodnocení všech žádostí předložených v 1. výzvě byl dokončen do 15. 6. 2017, v 2. výzvě do 31. 10. 2017 a 3. výzvu do 31. 12. 2017 za předpokladu, že MAS nebudou žádat o prodloužení termínu na úpravu a doplnění žádostí, ŘO a MMR, aby zajistili odpovídající personální kapacity k dokončení procesu hodnocení SCLLD.

Informace z NSK - přijatá usnesení VYHLÁŠENÍ 3. VÝZVY (usnesení navrčená NS MAS) NSK vyzývá: MMR k vyhlášení 3. výzvy pro příjem Žádostí o podporu realizace Strategií CLLD. Zároveň budou navrženy úpravy podmínek hodnocení procesu ve smyslu jeho zkrácení.

REALIZACE STRATEGIÍ CLLD

KONZULTAČNÍ SERVIS PRO MAS PRV – CP SZIF (přímý kontakt) IROP – CRR (Metodik CLLD na krajském pracovišti <-> Metodik CLLD na centrálním pracovišti <-> ŘO) OPZ – ŘO OPZ (přímý kontakt) OPŽP – AOPK (přímý kontakt) Zásadně rozdílný přístup k přípravě Výzev MAS. Na straně IROP velmi zdlouhavý proces konzultací > oddálení vyhlášení Výzev > oddálení plnění milníků.

MILNÍKY PRV – 50% zazávazkováno v 10/2018 IROP – 27,17% vyčerpáno k 10/2018 OPZ – nejsou stanoveny OPŽP – nejsou stanoveny Na straně IROP nereálně stanovené finanční milníky – splnitelné pouze v případě popření principů LEADER a cílené podpory velkých projektů namísto těch, které jsou v území nejvíce potřebné. U MAS schválených v 2. pol. roku 2017 je splnění naprosto nereálné.

SPECIFIKA CLLD PRV – odpovídající nastavení, možnost rozšíření o čl. 20 IROP – zamítnutí veškerých připomínek NS MAS OPZ – odpovídající nastavení OPŽP – diskuse o rozšíření aktivit v rámci revize PD Nemožnost prosazení úprav dokumentace IROP dle skutečných potřeb venkovských oblastí.

NÁVRH USNESENÍ ZOHLEDNĚNÍ SPECIFIK CLLD RSK vyzývá: 1) ŘO aby zohlednily specifika IN při nastavování podporovaných aktivit, ve vztahu k CLLD zejména pak: ŘO IROP, aby umožnil rozšíření podporovaných aktivit v souladu s připomínkami NS MAS k PD IROP ŘO PRV, aby do IN CLLD zahrnul i podporu aktivit dle čl. 20 Základní služby a obnova vesnic ve venkovských oblastech Nařízení 1305/2013, ideálně formou zjednodušeného dokladování.

NÁVRH USNESENÍ ZOHLEDNĚNÍ SPECIFIK CLLD RSK vyzývá: 2) Relevantní ŘO, aby při vyhodnocování plnění milníků u IN zohlednily významné zpoždění při jejich schvalování, případně posunuli termín jejich naplnění k 31. 12. 2020 a v co nejkratším možném termínu s NS MAS, SMO ČR a nositeli IN projednali a následně zveřejnili systém hodnocení jejich naplňování

DĚKUJI ZA POZORNOST Aleš Lahoda Předseda KSMAS Zlínského kraje e-mail: lahoda@mashornolidecska.cz tel.: +420 604 628 026