Svitavské památky– Budigovy vily

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Advertisements

ČESKÁ REPUBLIKA – SÍDELNÍ STRUKTURA
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
 Otevřena 1. srpna 1844  V okolí zoo je také také akvárium  Otevřena 1. srpna 1844  Po zboření Berlínské zdi byl problém v tom, že ve městě byly ZOO.
R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!
CENTRUM BABYLON je zábavní a společenský komplex
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Česká republika Demokratický stát.
Vila prvního československého předsedy vlády Karla Kramáře tvoří bezesporu nepřehlédnutelnou dominantu letenského panoramatu. Pro její stavbu si Kramář.
SVITAVY.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno v rámci.
ZAJÍMAVÉ BUDOVY a OBJEKTY v Brně
PRAŽSKÉ PARKY Lunick Destin Ondongo Jakub Svoboda Lukáš Ridvan.
SLEZSKÉ ZEMSKÉ MUZEUM V OPAVĚ
Narozen: 15.února 1831 Zemřel: 11.března 1908 Vypracovali: Jakub Holub a Šárka Kočnarová.
VY_32_INOVACE_3D.7.13 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Opava.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Historické jádro je městskou památkovou zónou Dominantou města je barokní zámek, jsou zde dvě trojúhelníková náměstí, kostel a nemocnice z 18. století.
Naše město Vizovice Nela Svačinová.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_19 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Terakotová.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s západočeským městem Tachovem.
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Město Dačice a okolí Historie a současnost.
Brno-historie II. Mgr. Hana Hoberlová.
Ahoj, jsem Vítkovický zámek a provedu Vás svou historií.
MELODIE Úvod Tato internetová prezentace navazuje na první část, která byla zpracována v roce Jedná se o pokračování zajímavých budov a objektů,
Šumperk (Malá Vídeň).
Studentský projekt Gymnázium Roudnice nad Labem Nenechme to spadnout…
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Já a můj svět PRO ROČNÍK:
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 9.ročník III
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-06 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – INDUSTRIÁLNÍ ARCHITEKTURA Ivana Pavlišová.
VY_32_INOVACE_27_Brno.  Druhé největší město v České republice  Největší město na Moravě  Leží na soutoku řek Svratky a Svitavy  Město úspěšných.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
VELKÁ MĚSTA ČR Školní projekt 2015/2016. BRNO · 2. Největší město v ČR · obyvatel · Soutok Svratky a Svitavy · Centrum soudní moci · Kulturní.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
S VITAVSKÉ PAMÁTKY – S TARÁ RADNICE Ivana Pavlišová.
O BDOBÍ RESTAURACE A ROVNOVÁHY SIL (1815 – 1847) Mgr. Vladimír Velešík.
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Simona Valachová Název: VY_62_INOVACE_3301_ mince Téma: Mince aneb od duhovky ke koruně Číslo.
MELODIE.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Jaklová
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Svitavské památky – kostel svatého Jiljí
Svitavské památky – Langrova vila
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
Dějiny města Svitavy – židovské osídlení
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Kultura Vladimír Velešík.
Svitavské památky– dům U Mouřenína
Středověk – Jagellonci
Dějiny Francie v letech 1848 – 1851
Euroregiony Mgr. Vladimír Velešík.
Svitavské památky – Ottendorferova knihovna
Svitavské památky – kostel Navštívení Panny Marie
Královské město Rakovník
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Svitavské památky – sochařství
Název a číslo materiálu:
Transkript prezentace:

Svitavské památky– Budigovy vily Ivana Pavlišová

ANOTACE Kód DUMu: VY_32_INOVACE_4.DE.08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0114 Vytvořeno: listopad 2013 Ročník: 3. roč. - čtyřleté gymnázium (RVP-G), 3. , 7. roč. - osmileté gymnázium (RVP-G) Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a společnost Vzdělávací obor Dějepis Tematický okruh Kulturní a regionální dějiny Materiál slouží k výuce regionálních dějin. Navazuje na obecné kulturní dějiny, které konkretizuje na nejbližší okolí. Materiál slouží jako úvodní seznámení před exkurzí po svitavských památkách a úvodní část tohoto materiálu slouží jako pracovní list s úkoly, které mají žáci během exkurze vypracovat. Druhá část prezentace obsahuje řešení.

Johann Budig 1

Johann Budig a jeho podnikatelské aktivity Narodil se roku 1832 v Moravské Třebové. Po studiích v Litomyšli absolvoval právnickou fakultu vídeňské univerzity, právu se ale nevěnoval. R1866 odešel do Svitav, kde založil bavlnářský podnik Budig & Co. S bavlněnými a lněnými plátny zpočátku pouze obchodoval, po vybudování jemné přádelny s tkalcovnou se ale pustil i do vlastní výroby a slavil úspěch. Odbyt mu zajišťovaly především zakázky pro rakouskou armádu.

Roku 1889 se do rodinného podnikání zapojili Budigovi synové Maxmilian a Friedrich a název podniku se změnil na Johann Budig & Söhne. Kromě textilního podnikání se Budig aktivně podílel také na založení největšího svitavského podniku – státní tabákové továrny. Výroba byla zahájena roku 1874 a sortiment tvořily zpočátku hlavně doutníky.

Polické angažmá Podnikatelský úspěch přinesl Johannu Budigovi nejen značné jmění, ale také všeobecnou vážnost. Stal se členem obecní rady ve Svitavách a v letech 1878 až 1884 a 1893 až 1902 byl starostou města. K jeho nejvýznamnějším činům v této funkci patřilo navázání kontaktu se svitavským rodákem Oswaldem Ottendorferem, který městu věnoval dvacet tisíc zlatých na výstavbu sirotčince s chudobincem a nemocnice. Roku 1876 byl Budig zvolen také poslancem říšské rady ve Vídni za volební obvod Moravská Třebová – Svitavy.

Budigovi synové Roku 1915 Johann Budig zemřel a vedení bavlnářské firmy převzali synové Maxmilian a Friedrich. V podnikání ale pokračovali už jen do roku 1932, kdy skomírající textilní závod prodali. Maxmilian poté odešel do Německa a vykonával i funkci prezidenta Rakouské průmyslové a obchodní banky ve Vídni.

Vila na Dimitrovově ulici Johann Budig si nechal v roce 1891 postavit rezidenci s parkovou úpravou na dnešní ulici Dimitrovově, od roku 1947 zde sídlí okresní soud. Okresní soud ve Svitavách

2

Vila Městský dvůr V roce 1896 zakoupil bývalý právovárečný dům na náměstí, z něhož vznikl v 18. století zájezdní hostinec Zur Goldene Krone, který si v roce 1758 vybral k noclehu pruský král Fridrich II. Veliký. Johann Budig jej zcela přestavěl, vybudoval luxusní restauraci, hotelové pokoje a překrásný zrcadlový plesový sál. Tento sál se na dlouhou dobu stal kulturním centrem města, sloužil i jako kinosál.

Johann Budig se rozhodl rekonstruovaný dům, přejmenovaný na hotel Městský dvůr, bezúplatně věnovat městu. Po 2. světové válce se dům stal majetkem podniku Restaurace a jídelny, který jej v rámci malé privatizace odprodal soukromému majiteli. Dům byl zcela zdevastován, zničen byl i cenný interiér hotelu a sálu. Dnes je objekt zčásti opraven a využíván ke komerčním účelům.

Muze 3

Vila v Máchově aleji V roce 1892 dokončil stavitel Johann Bier na Jižní aleji rodinnou vilu Budigových (v tzv. germánském norimberském stylu). Majitel po roce 1900 nechal k domu přistavět ještě dvě křídla, v jednom bylo technické zázemí a kočárovna. Křídlo s věží sloužilo k bydlení. Rodině Budigů patřila honosná vila až do roku 1945, kdy jim byl zkonfiskovaný majetek.

Městské muzeum 27. dubna 1947 bylo v bývalé Budigově vile na tehdejším Smetanově náměstí slavnostně otevřeno nové městské muzeum. Muzejní budova však chátrala. Konstrukce byly napadeny dřevokaznou houbou a oprava budovy trvala až do roku 1969. V roce 1976 pak bylo v nové přístavbě budovy zřízeno Okresní muzeum dělnického hnutí. V roce 1990 se statut muzea změnil na Výstavní galerii ve Svitavách a od roku 1991 Městské muzeum a galerie ve Svitavách.

Zopakujte si Jakému podnikání se věnoval Johann Budig? Jakým dalším aktivitám se věnoval? Které svitavské budovy jsou spojeny s jeho jménem? Čemu tyto budovy slouží dnes?

textilní výroba a tabákový průmysl politickým – starosta města a poslanec říšské rady vila na dnešní Dimitrovově ulici budova soudu hotel Městský dvůr na náměstí komerční prostory textilní výroba a tabákový průmysl vila v dnešní Máchově aleji Mětské muzeum a galerie 1

Zdroje FIKEJZ, Radoslav a Vladimír VELEŠÍK. Kronika města Svitavy. Svitavy: Městské muzeum a galerie ve Svitavách, 2006, S. 125. JARDA 75. Wikipedie.cz [online]. [cit. 1.12.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:M%C4%9Bstsk%C3%BD_dv%C5%AFr,_Svitavy,_3.JPG UNIESERT. Wikipedie.cz [online]. [cit. 1.12.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Urba_muzeo_en_Svitavy.jpg Fikejz, Radoslav a Blanka Čuhelová. Městský památkový okruh [online]. [cit. 13.11.2013]. Dostupný na WWW: http://www.muzeum.svitavy.cz/stale-exp/mestsky-pamatkovy-okruh Fikejz, Radoslav. Historie [online]. [cit. 1.12.2013]. Dostupný na WWW: http://www.muzeum.svitavy.cz/o-muzeu/historie/16-1/ FIKEJZ, Radoslav a Vladimír VELEŠÍK. Kronika města Svitavy. Svitavy: Městské muzeum a galerie ve Svitavách, 2006, 396 s. ISBN 80-239-7488-2. Veškeré hypertextové odkazy jsou platně ke dní vytvoření díla.