Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evaluace v mateřské škole
Advertisements

Vybrané aspekty psychické zátěže učitelů PhDr. David Michalík, Ph.D.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Vybrané aspekty psychické zátěže učitelů PhDr. David Michalík, Ph.D.
Různé role zástupce ředitele školy
„RESTART ŠKOLNÍCH METODIKŮ“. Aktuální situace Koncepce státu  ICT koordinátor  Enviromentalista  Koordinátor ŠVP Kariérní řád.
Dosavadní možnost studia učitelství Mgr. - odborné (s možností učitelské způsobilosti) – FF - učitelství (PdF, FTK, PřF)
Problematika systému přípravy učitelů a stav výuky tělesné výchovy na vysokých školách Materiál pro 21. zasedání předsednictva Rady vysokých škol dne 20.
Taneční a pohybová výchova
Školní poradenské pracoviště
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Stres Vypracovala:Terezie Stránská
PROFESNÍ STANDARD V PROFESIONALIZACI UČITELŮ ODBORNÝCH ŠKOL
Projekt vznikl dřív e n e ž tvorba ŠVP Samostatná akce Studentské rady (žákovského orgánu na škole ) Pokrývá průřezové téma osobní a sociální výchova.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_HRUBA.
Výstupy z Úvodního semináře
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Zdravá škola.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Pedagogické poradenství ve výchovně vzdělávacím procesu etopedie, poradenství ve vztahu k sociální práci, k intervenci.
Projektová výuka. Úspěch projektu je závislý na dobrém naplánování a dobrém řízení v poměru 8:2.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Katedra didaktiky ekonomických předmětů VŠE v Praze DIDAKTICKÁ SLOŽKA STANDARDU UČITELE ODBORNÝCH PŘEDMĚTŮ Miloslav Rotport Kostelec nad Černými lesy 27.
SEBEPOZNÁNÍ základ psychologické přípravy
Výchovné a vzdělávací strategie a cíle ve výuce přírodopisu
MÁLOTŘÍDEK NENÍ MÁLO Kateřina Trnková, Dana Knotová, Lucie Chaloupková
RVP ZV a tvorba ŠVP Jak dojít k cíli : zpracovat efektivní
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Předškolní vzdělávání v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární cyklus Evropských škol
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
Faktory ovlivňující rozvoj pedagogických dovedností studentů Jana Stávková.
3. Předškolní pedagog Požadavky na: KVALIFIKACI
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
Vendula Slámová Markéta Otáhalová Jitka Wagenknechtová
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání Zásady předškolního vzdělávání Cíle vzdělávání Podmínky vzdělávání Obsah vzdělávání Autoevaluace.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Tisková konference k pětiletému výročí zavedení EtV jako DVO.
Třída KUŘÁTKA PROJEKT MALÝ ZAHRADNÍK Dílčí projekt: KULIHRÁŠEK
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
Šablony OP VVV a podpora nadání
PŘEDŠKOLNÍ VZDĚLÁVÁNÍ
1. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Edukátor Profese učitele
Profese trenéra.
Teorie a metodika výchovy seminář 1
5. Rodina jako výchovný činitel, předškolní pedagog
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VIKBA32 Informační vzdělávání
Stresu i vyhoření odoláte, když víte jak na to…
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
Vítejte na třetí místní konferenci Strategické řízení a plánování
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Pedagog.
Transkript prezentace:

Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele Práce učitele Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele

Učitel… Úkoly pedagoga: odpovědnost za plný rozvoj jedinců, za jejich přípravu pro základní sociální role, za utváření stránek osobnosti, za jejich rozvoj z hlediska výchovných složek Kompetence učitele: kompetence odborně předmětové, kompetence psychodidaktické, kompetence komunikativní, kompetence organizační a řídící, kompetence diagnostická a intervenční, kompetence poradenské a konzultativní a kompetence reflexe vlastní činnosti Klíčové dovednosti : plánování a příprava, realizace vyučovací jednotky, řízení vyučovací jednotky, klima třídy, kázeň, hodnocení prospěchu žáků a reflexe vlastní práce a evaluace

už není jen ten, kdo sděluje, řídí, rozhoduje, kontroluje! Práce učitele už není jen ten, kdo sděluje, řídí, rozhoduje, kontroluje! facilitátor žákova vývoje a učení, který vytváří kvalitní vzdělávací situace a podmínky pro žákovo úspěšné učení diagnostik, který se snaží dotáhnout každého žáka ke stropu jeho možností průvodce na cestě za poznáním, který uvádí do věcí, pomáhá orientovat se v okolním světě, inspiruje, podněcuje, pomáhá budovat sebedůvěru, sebeúctu apod.

označujeme to jako „učitelský stres“ Stres v práci učitele když se učitelé cítí rozzlobení, deprimovaní, nervózní a zklamaní, když cítí úzkost nebo napětí v důsledku nějaké skutečnosti, která souvisí s jejich pedagogickou prací, označujeme to jako „učitelský stres“ učitel spolu se žákem prožívá jeho úspěchy či prohry a zklamání (Kopřiva, 2000) učitel patří do 2. a 3. nejnáročnější kategorie povolání (Machonin, Tuček, 1996)

Příčiny stresu Statistiky ukazují: vysokou psychickou pracovní zátěž, téměř u 80 % učitelů, nadměrný stres u 60 % učitelů, sníženou odolnost vůči stresu u 25 % učitelů, nedostatky v životosprávě u 90 % učitelů hlavní zdroje učitelského stresu (Kyriacou, 2004): žáci se špatnými postoji a motivací k práci; žáci, kteří vyrušují a všeobecná nedisciplinovanost žáků ve třídě; časté změny vzdělávacích projektů a organizace školy; špatné provozní podmínky (stav a vybavení budov a tříd, financování provozu školy), včetně osobních vyhlídek na zlepšení postavení; časový tlak; konflikty s kolegy; pocit, že společnost nedoceňuje práci učitele.

Vlastní zkušenosti časová tíseň a nedostatek volného času „na nohou“ denní rytmus stravování, pitný režim přepjatá pozornost pozitivní očekávání (nenaplněná?) nezájem žáků, neochota spolupráce, vyrušování administrativa a byrokracie očekávání od rodičů, společnosti nízký společenský status profese nízké finanční ohodnocení hluk kolem mne a namáhané hlasivky

Kde brát optimismus? umět „vypnout“ a zrelaxovat umět „zapomenout“ (dostat se „nad věc“) účastnit se seberozvojových seminářů posilovat sebedůvěru a sebeřízení sledovat své silné stránky i úspěchy žáků omezit negativně laděná slova usmívat se (alespoň na kolegy  ) najít určitý rytmus dne dopřát si nějakou radost vytvářet si určitý nadhled