KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vzdělávání v eGonCentru ORP Boskovice
Advertisements

Stěžejní funkce MS Excel 2007/2010, jejich ovládání a možnosti využití
Základní škola a mateřská škola Bzenec
X EXEL.
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
4 Výpočetní technika Ing. Jan Popelka, Ph.D. odborný asistent
Manažerská grafika: Program č.3 Jaroslav LosSB 272.
Výpočetní technika Akademický rok 2008/2009 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Výpočetní technika Akademický rok 2009/2010 Letní semestr Mgr. Petr Novák Katedra informatiky a geoinformatiky FŽP UJEP
Databáze Sestavy.
IT Začátečníci Modul 4 MS EXCEL.
Registr přechodných pobytů
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
Funkce v Excelu.
17.Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Barbora Skoumalová 4.A.
Dnes učím já....
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Tabulkový procesor.
MS Office Excel 2007 Bc. Jan Podloučka.
Referát č. 17 Tabulkový procesor
Referát č. 17 M. Novotný Tabulkový procesor (filtrování a řazení dat, formuláře, podmínky a podmíněné formátování, export a import dat) Vysvětlit pojmy.
Tabulkový program MS Office Excel , SB 305, – h
JAK NA DATABÁZOVÉ FUNKCE Linda Lahodná 4. B POKRAČUJ KLIKNUTÍM>>>
EXCEL ŘAZENÍ DAT ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Základní škola a mateřská škola Bzenec Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2: využívání ICT – inovace Vypracoval/a:
Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Vzorec v buňce v tabulkovém procesoru Microsoft ® Excel Zpracovala : Dana Lišková 4.B
Databáze Dotazy VY_32_INOVACE_7B16. Dotazy umožňuje vybrat určité záznamy z tabulky na rozdíl od filtru vybrané záznamy umístí do samostatné dočasné nebo.
Tabulkové procesory (MS Excel) Ing. Jan Roubíček.
Obchodní akademie, Náchod, Denisovo nábřeží 673 Projekt CZ.1.07/1.5.00/ EU peníze pro Obchodní akademii Náchod Číslo – název šablony klíčové aktivityIII/2.
Excel – editace a formát tabulky Ing. Bohumil Bareš.
Název projektu: Šablony Špičák číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ šablona III/2 autor výukového materiálu: Mgr. Jana Jiroušová, VM vytvořen: květen.
Microsoft Excel  Editor z kancelářského balíku Microsoft Office.  Patří mezi tabulkové kalkulátory – aplikace, která hromadně zpracovává data.  Konkurenční.
EXCEL 2010 Popis prostředí – 3. část. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J. Jarkovský, L. Dušek, M. Cvanová Klíčový význam korektního uložení získaných dat Pravidla.
MS Excel 2 Martin Kotlík Brno, 20. ledna 2015 Obsah předchozího semináře 1 1.Popis programu Excel 2.Základní dovednosti 3.Typy vkládaných dat 4.Formát.
EXCEL FILTROVÁNÍ DAT ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
KIV/ZIS cvičení 4 Tomáš Potužák. Dotazy - úvod Umožňují pracovat s databází –Získávat specifické informace z tabulky, případně z více tabulek najednou.
Tabulkový procesor MS EXCEL III. TVORBA GRAFŮ, SEZNAMY, FILTROVÁNÍ DAT Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová.
Jak učit databáze v tabulkovém procesoru. Učit vlastně databáze na ZŠ ??? Pro: Práce s velkými objemy dat je jedním z hlavních z hlavních využití PC.
Výuka databází v tabulkovém procesoru Martin Kubát.
ACCESS DOTAZY Ing. Jana Horáková IKT MS Office
filtrování a řazení dat, podmíněné formátování,
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Tematický celek: Microsoft Excel Kód a název materiálu:
Databáze MS ACCESS 2010.
Filtrování záznamů Filtr podle výběru Filtr podle formuláře Rozšířený filtr Symboly, výrazy Dotazy.
MS EXCEL Charakteristika
Využití sestavy Zobrazení a typy Části sestavy Vytvoření sestavy Ovládací prvky.
Explorační analýza kvantitativní proměnné (MS Excel) Martina Litschmannová.
● Databaze je soubor dat,slouží pro popis reálného světa(např.evidence čkolní knihovny..) ● Relační databaze je databáze založená na relačním modelu.
Seznamy (databáze) v tabulkových kalkulátorech (Microsoft Office Excel, Open Office Calc, …)
Tabulkový procesor Operace s řádky a sloupci, filtry – výběrová kriteria Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
 Program pro tvorbu tabulek.  Síť buněk, do kterých můžeme vkládat libovolné údaje  Podstatou jsou vzorce, pomocí kterých provádíme v buňce operace.
I. Pomocí roztahování buněk (viz přednáška Příprava dat) vyplnit buňky čísly od 1 do 79 Příklad používání funkcí: II. Spoj příjmení a jméno do jednoho.
Vytvoření sestavy Access (14). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Vytvoření jednoduchého databázového dotazu Access (7)
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu: Střední zdravotnická škola ÚO – šablony Registračn í č í slo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Š ablona: III/2.
KIV/ZD cvičení 8 Tomáš Potužák.
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
KIV/ZD cvičení 10 Tomáš Potužák.
KIV/ZD cvičení 4 Tomáš Potužák.
Inf Tabulkový procesor
I. Příprava dat Klíčový význam korektního uložení získaných dat
KIV/ZD cvičení 6 Tomáš Potužák.
Vzorce, vkládání vzorce, kopírování vzorce
Vytvořil Institut biostatistiky a analýz, Masarykova univerzita J
Úvod do prostředí Upraveno pro verzi 2007
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Dolní Bojanovice, okres Hodonín příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Označení materiálu:
Transkript prezentace:

KIV/ZD cvičení 5 Tomáš Potužák

Databáze I Obecně V MS Excel – souvislá tabulka obsahující: Množina dat, která jsou navzájem v určitém vztahu Podrobně v předmětu KIV/ZIS V MS Excel – souvislá tabulka obsahující: Záhlaví (názvy sloupců, různých typů, např. jméno, příjmení, os. číslo, průměr studenta) Jednotlivé řádky obsahující konkrétní data (např. každá řádka obsahuje informace o jednom studentovi)

Databáze II Příklad databáze v MS Excel

Řazení I Jednoduché Podle více sloupců Podle jednoho sloupce (vzestupně či sestupně) Kliknout kamkoliv do sloupce tabulky (databáze), podle kterého chci řadit Vybrat Data  Seřadit a filtrovat  nebo Podle více sloupců Seřadí se nejprve podle 1. sloupce, když budou v 1. stejné hodnoty, seřadí se podle 2. atd. Vybrat Data  Seřadit a filtrovat  Seřadit

Řazení II Řazení podle více sloupců

Filtry I Filtr Typy Jeden z nástrojů pro práci s databází Zobrazení pouze řádek, které splňují zadaná kritéria, ostatní řádky se skryjí (ale nejsou smazány) Typy Automatický filtr – rychlejší, jednodušší, méně možností Rozšířený filtr – složitější, více možností

Filtry II Automatický filtr Kliknout kamkoliv do tabulky (databáze), vybrat Data  Seřadit a filtrovat  Filtr V záhlaví tabulky se v každém sloupci objeví šipka Po kliknutí na šipku možno vybrat hodnoty  v tabulce zůstanou pouze řádky obsahující v daném sloupci jednu z vybraných hodnot Lze ve více sloupcích a tím zpřesnit filtr

Filtry III Příklad výběru hodnot

Filtry IV Automatický filtr – další možnosti Kromě zaškrtávání lze v závislosti na typu sloupce (číslo, text, datum, …) použít upřesnění (větší než, má na začátku atd.)

Filtry V Problém s filtry a SUMA(), PRŮMĚR(), atd. Funkce typu SUMA(), PRŮMĚR() a další počítají i s řádky skrytými filtrem Může vést k nesprávným (neočekávaným) výsledkům Řešení – funkce SUBTOTAL() Použít funkci SUBTOTAL(funkce;oblast1;…) Umí počítat více věcí (sumu, průměr, …) a nezahrnuje řádky skryté filtrem

Filtry VI Rozdíl mezi PRŮMĚR() a SUBTOTAL()

Filtry VII Rozšířený filtr Vodné použít, když jsou potřeba složitější podmínky, když je mezi nimi vztah „nebo“ Možno vidět výsledek filtrování přímo v tabulce – některé řádky se skryjí (stejně jako automatický filtr) Možno výsledek filtrování zapsat do jiné oblasti – vypíšou se jen řádky splňující kritéria, s původní tabulkou se nic nestane  je možno mít výsledky různých filtrování najednou

Filtry VIII Kritéria rozšířeného filtru Kritéria zapsány do samostatné oblasti se stejným záhlavím jako databáze Do odpovídajících sloupců se zapisují podmínky – na stejnou řádku  vztah „a zároveň“, na různé řádky  vztah „nebo“ Dle potřeby lze přidat sloupce stejného názvu Pro kritéria typu „menší než průměr“ nutno smazat záhlaví a použít tvar =E4<PRŮMĚR(E$4:E$14)

Filtry XI Příklad rozšířeného filtru

Databázové funkce I Získávají informace z databází (tabulka se záhlavím, stejně jako u filtrů) Tvar DFUNKCE(databáze;pole;kritéria) Název určuje, co funkce dělá, začíná na „D“ databáze – tabulka s daty včetně záhlaví (databáze) pole – název nebo pořadí sloupce od leva počínaje 1, kde má funkce provést výpočet kritéria – oblast kritérií (jako u rozšířeného filtru)

Databázové funkce II DPOČET(databáze;pole;kritéria) Vrátí počet buněk obsahující čísla v databázi ve sloupci pole v řádkách splňující kritéria DPOČET2(databáze;pole;kritéria) Vrátí počet neprázdných buněk (nezáleží, zda se jedná o text, číslo, datum, …) DMAX(databáze;pole;kritéria) Vrátí maximální hodnotu v databázi ve sloupci pole v řádkách splňující kritéria

Databázové funkce III DMIN(databáze;pole;kritéria) Vrátí minimální hodnotu v databázi ve sloupci pole v řádkách splňující kritéria DSUMA(databáze;pole;kritéria) Vrátí součet hodnot ve sloupci pole v řádkách splňující kritéria Sloupec pole by měl obsahovat čísla

Databázové funkce IV DZÍSKAT(databáze;pole;kritéria) Vrátí jednu hodnotu v databázi ve sloupci pole v řádce splňující kritéria Kritéria musí splňovat právě jedna řádka Pokud kritéria splňuje více řádek  #ČÍSLO!, pokud žádná řádka  #HODNOTA!

Databázové funkce V Příklady databázových funkcí

Rozsáhlá tabulka I Ukotvení řádků a/nebo sloupců Umožňuje, aby některé řádky/sloupce byly stále viditelné bez ohledu na posuvník Typicky pro záhlaví tabulky (databáze) Ukotvení řádku 1 / sloupce A Zobrazení  Okno  Ukotvit příčky  Ukotvit horní řádek či Ukotvit první sloupec Ukotvení několika prvních řádek / sloupců Kliknout do buňky co má být hranicí ukotvení … Ukotvit příčky  Ukotvit příčky

Rozsáhlá tabulka II Zrušení ukotvení Zobrazení  Okno  Ukotvit příčky  Uvolnit příčky Opakování konkrétních řádků/sloupců při tisku Lze opakovat na každé vytištěné stránce Rozložení stránky  Vzhled stránky  Tisk názvů  List  Nahoře opakovat řádky či Vlevo opakovat sloupce  Vybrat řádek/sloupec