Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak učit databáze v tabulkovém procesoru. Učit vlastně databáze na ZŠ ??? Pro: Práce s velkými objemy dat je jedním z hlavních z hlavních využití PC.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak učit databáze v tabulkovém procesoru. Učit vlastně databáze na ZŠ ??? Pro: Práce s velkými objemy dat je jedním z hlavních z hlavních využití PC."— Transkript prezentace:

1 Jak učit databáze v tabulkovém procesoru

2 Učit vlastně databáze na ZŠ ??? Pro: Práce s velkými objemy dat je jedním z hlavních z hlavních využití PC. Pojmu databáze se při práci s PC lze jen těžko vyhnout a každý by měl alespoň vědět co si pod ním představit. Má-li žák nějaký pojem pochopit a porozumět mu je dobré aby si ho mohl „OSAHAT“ Specializované databázové programy jsou poměrně komplikované protože musí zvládat obrovské množství funkcí. Proti: Struktura těchto programů také není zcela jednoduchá a už jen seznámení s ní je velice náročné na čas a paměť a představivost žáků. Také vlastní práce je náročná na představivost a zaměstnává mozek uživatele i když se vyzná v ovládání programu.

3 Výchozí zásady: Jedná se pouze o úvod do problematiky databází. Databázové funkce jsou pouze doplňkovou funkcí tabulkového procesoru. Databázový přístup k datům je výhodný hlavně u rozsáhlejších tabulek. Rozsáhlé tabulky se nedají vytvořit za 5 minut a proto je vhodné pracovní data žákům dodat.

4 Možné cíle:  Seznámit se s pojmem DATABÁZE.  Znát a umět používat základní funkce databáze (skladování dat, vyhledávání, řazení, výběr konkrétních dat).  Umět navrhnout jednoduchou strukturu databáze z vlastní praxe.

5 Funkce patřící k tématu Řazení dat vzestupně, sestupně podle jednoho sloupce, podle více sloupců se záhlavím, bez záhlaví Vyhledávání dat Filtrování dat automatický filtr rozšířený filtr (jen pro rychlejší žáky) nastavení filtru použití filtru využití filtrovaných dat zrušení filtru Souhrny dat Ukotvení příček

6 Pojmy které by ve výuce měly zaznít:  Databáze - strukturované fyzické uložení dat.  Databázový systém - systém nástrojů pro práci s daty.  Záznam – databáze se skládá z prvků které mají stejnou strukturu. Tyto prvky se nazývají záznamy.

7 Témata úloh : Knihovna / Seznam Hudebních CD  nejjednodušší příklady  podobné, s podobnou strukturou záznamu  jeden příklad možno tvořit společně a jeden samostatně Adresář spolužáků  dobře se zde projeví vhodná struktura  databáze (rozdělení adresy)  žákům se může výsledek práce hodit Internetový obchod  souhrny Videopůjčovna


Stáhnout ppt "Jak učit databáze v tabulkovém procesoru. Učit vlastně databáze na ZŠ ??? Pro: Práce s velkými objemy dat je jedním z hlavních z hlavních využití PC."

Podobné prezentace


Reklamy Google