Cvičení 4 Odevzdat do 14 dnů.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Studená, okres Jindřichův Hradec Autor: Mgr. Libor Hrbek Název : VY_32_INOVACE_8A03Z6-8_Rusko - lidé a hospodářství.
Advertisements

Daň z příjmu FO řešení příkladu Řešitelky:Jana Bilíková Lucie Procházková Narcisa Vitnerová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
MÍSTO, KDE ŽIJI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Demografický vývoj v okolí Prahy, kapacita ZŠ a MŠ a nedostatek pedagogů Místní akční plán vzdělávání na území ORP Černošice č. CZ /0.0/0.0/15_005/
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
ŠkolaZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň AutorMgr. Jana Drtinová Číslo VY_32_INOVACE_3088 NázevJihočeský kraj Téma hodinyJihočeský kraj PředmětRegionální.
Shrnutí analýzy pro pracovní skupinu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Doudleby, okres České Budějovice AUTOR:Mgr. Jaromíra Stropková NÁZEV:VY_32_INOVACE_16_Od miminka po dědu TÉMA:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Kateřina Janovská.  Prodlužující se věk odchodu do důchodu = nutnost podávat plný pracovní výkon v seniorském věku  + zatížení v domácnosti + častá.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Svoboda nad Úpou, okres Trutnov.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Migrační tendence v Moravskoslezském kraji Ing. Jaromír Kartous oddělení regionálních analýz a informačních služeb Ostrava.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_10_PSANÍ.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Šablona klíčové aktivityIII/2 SadaMatematika 6 NázevDesetinná čísla_8.
Denisa Štěrbová KHS kraje Vysočina se sídlem v Jihlavě.
Vítejte v Jičíně!!!.
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Senzory pro EZS.
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
zpracovaný v rámci projektu
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Vývoj vybraných SE ukazatelů
Základní složka demografické reprodukce
Pohyb těles-fyzika hrou
PŘIROZENÁ MĚNA OBYVATELSTVA
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Úměrnosti Nepřímá úměrnost. Zavedení pojmu nepřímá úměrnost.
Autor: Mgr. Ivana Tesařová
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
Autor: Mgr. Irena Pohořalá
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Demografický vývoj.
Teplota – souhrnná cvičení II.
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Poměr v základním tvaru.
Rozpisy témat a odevzdávárny
VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK VY_32_INOVACE_03_07_světové strany.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
Název školy Téma Název DUM Popis Ročník Autor Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Demografická situace ČR
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ26 Excel – funkce Současná hodnota.
DEMOGRAFIE věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace.
Globální problémy současného světa 3 – Populační vývoj, negramotnost
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Informatika – Průměr a min-max
DEMOGRAFIE je věda, která se zabývá reprodukcí (obnovou) lidské populace. Obyvatelstvo celé planety Země i jednotlivých regionů se neustále obnovuje v.
Pohyb a rozmístění obyvatelstva na Zemi
Č. DUMu: VY_32_INOVACE_19_písemné dělení dvojciferným dělitelem
20.1 Malá násobilka - násobení
VZDĚLÁVÁNÍ VE SVĚTLE DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Cvičení 4 Odevzdat do 14 dnů

Komentáře ke každé části jako nezbytná součást Z jakého důvodu je Jindřichův Hradec největší v ČR ? Hradecká : Mezi lety 1921 a 1930 rapidně poklesl počet obyvatel jak v celém okrese, tak i ve městě Dačice. Pokles nastal v celých jižních Čechách (Obr. 4). Mezi důvody tohoto úbytku obyvatelstva můžeme řadit celkově snížení porodnosti, velký rozvoj Prahy a Plzně, jako blízkých center s vysokou atraktivitou a úbytek studentů z hornorakouského a dolnorakouského kraje [12], [13] Nárůst obyvatel přímo v Dačicích po roce 1960 díky slučování obcí

V případě vyjmenování silnic je vhodné zmínit jaké města spojují a jaký mají význam Vnímání Ústí nad Orlicí jako samostatného města nebo spíše souměstí s ČT ? SO ORP Kostelec n.Orl. : za nejzásadnější sousedy považuji rychnovské, králové-hradecké a holické SO ORP, už kvůli velikosti centrálních měst anebo ORP jako celku. Obchvat Kostelce nad Orl. – jeho vybudování viděno negativně. SO ORP Kostelec n.Orl. – přírůstek obyvatel díky ubytovně pro uprchlíky

Jednotky - %, ‰ Použít grafy Desetinná místa Přirozený + migrační přírůstek = celkový přírůstek , používat i termín migrační úbytek (Webbuv diagram) zamyšlení nad metodikou, argumentace výsledků Hustota – chybějící informace o rozloze jednotlivých SO ORP – jako doplňující informace by se hodila Chybějící data v migraci za obce za rok 1991 – doplnit, možné dohledat např. Databázi demografickch údajů za obce ČR

Ústí nad Orl. – důvody téměř neustálého kladného PP

SO ORP Valašské Meziříčí

Důvody - migrace Hospodářská restrukturalizace po roce 1989 Odliv mozků s vyšším vzděláním Vysoký podíl dětí do 15 let kvůli závislosti na rodičích „Mladí a pracující se toho nebojí“ Senioři ke stěhování nejsou nakloněni Zvýšení kvality života – zvýšení pull potenciálu (Blansko) Co vykazuje fyziologická hustota? Počítat s ha nebo km2 ? Jaká je její pozitivní hodnota

Fertilita Úhrnná plodnost x konečná plodnost Zadaní : Součet specifických plodností počítáno transverzálně nebo jako průchod celé kohorty reprodukčním obdobím Zadaní : Vypočítej hrubou mírou plodnosti, za roky 1991, 2001, 2011 za vybraný okres.

Hrubá míra plodnost Okres Hradec Králové 1991 2001 2011 Živě narození   Ženy v reprodukčním věku Hrubá míra plodnosti (‰)

Plodnost, potratovost, mortinatalita Druhy ukončení těhotenství

Druhy ukončení těhotenství Potrat Mrtvě narozený Živě narozený

Mortinatalita, kojenecká úmrtnost Mrtvě narození Bez žádné známky života (dech, srdeční akce, pulzace pupečníku, aktivita svaltva) Porodní hmotnost nad 1000g Kojenecká úmrtnost – děti, které zemřou do dosažení jednoho roku Vypočítejte mortinatalitu a zapiště kojeneckou úmrtnost za váš okres za roky 1991, 2001 a 2011

Okres Hradec Králové 1991 2001 2011 Mrtvě narození Narození celkem   Narození celkem Mortinatalita Kojenecká úmrtnost

Potratovost Hrubá míra potratovosti Index potravosti Zjistěte hrubou míru potratovosti i index potratovosti za okres za roky 1991, 2001 a 2011

Okres Hradec Králové 1991 2001 2011 počet obyvatel   počet potratů počet narozených HM potratovosti Index potratovosti

Demografická ročenka okresů Využít archiv atd …