Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK 1.4 Výukový materiál Název DUMu: VY_52_INOVACE_32_3_Tuky, mýdla Číslo skupiny: 2 Autor: Ing. Stanislava Kolářová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: ČLOVĚK A PŘÍRODA / CHEMIE / VÝZNAMNÉ LÁTKY V ORGANISMECH Druh učebního materiálu: PREZENTACE Metodický list: NE Anotace: Pomocí prezentace seznámení s tuky a mýdly. S jejich složením a využití. Součástí prezentace je procvičování nové látky a podklad pro zápis do sešitu. Ověřeno ve třídě: 9.A Datum ověření: 10.5. 2012 Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám)dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: 10.5. 2012 Podpis:
Tuky, mýdla
Tuky Tuky jsou estery alkoholu glycerolu a kyselin s vyšším počtem atomů uhlíku v molekule (především kyseliny palmitové, stearové a olejové)
složení tuků glycerol + vyšší mastné kyseliny --> tuk + voda dělení tuků : podle vzniku podle skupenství
podle vzniku tuky živočišné (sádlo, máslo, lůj) tuky rostlinné (oleje)
podle skupenství kapalné (oleje) mazlavé (máslo, sádlo) tuhé (lůj)
získávání tuků lisování (oleje) škvařením (sádlo) tlučením (máslo) ztužování tuků – přeměna kyseliny olejové na kyselinu stearovou hydratací
úkol - tuky jak dělíme tuky podle vzniku? jak dělíme tuky podle skupenství? jak získáváme tuky? Ř
zápis do sešitu: TUKY tuky jsou estery vyšší mastné kyseliny s glycerolem dělení tuků : podle vzniku (živočišné sádlo, rostlinné oleje) podle skupenství (lůj, máslo, oleje) vznik tuků glycerol + vyšší mastné kyseliny --> tuk + voda
Mýdlo směs organických látek v pevné nebo kapalné formě, působící jako anionický tenzid, tedy látka, hromadící se ve fázovém rozhraní a snižující povrchové napětí vodných roztoků. Je používána jako prostředek osobní hygieny, pro čištění povrchů (zejména odmašťování) a k praní prádla. V užším slova smyslu je to směs hydratovaných alkalických solí vyšších alifatických karboxylových kyselin (mastných kyselin) přírodního původu.
Mýdla Vzhledem k některým nepříznivým vlastnostem mýdla jsou tyto chemické látky v moderních detergentech částečně nebo úplně nahrazovány syntetickými tenzidy (nazývanými saponáty), především na bázi nejrůznějších sulfonátů.
Výhody a nevýhody mýdel Relativně nízké výrobní náklady. Snadná dostupnost surovin. Lepší odbouratelnost solí mastných kyselin v přírodě než syntetických tenzidů. Nevýhody mýdel Při častém používání mýdla trpí lidská pokožka, zejména odmašťováním. Zbytky alkalických látek, používaných při výrobě mýdla, a vlastní alkalita způsobovaná částečnou hydrolýzou solí mastných kyselin poškozuje jak tkaniny, tak citlivější části pokožky. V tvrdé vodě se mýdlový roztok sráží vápenatými a hořečnatými kationty a tím se snižuje účinnost mýdla. Nižší účinnost ve srovnání se syntetickými tenzidy.
vznik mýdel tuk + hydroxid --> mýdlo + glycerol mýdla podle reagujícího hydroxidu: sodná mýdla – tuhá (toaletní mýdlo) draselná mýdla – mazlavá (základ pro medicinální mýdla)
úkol -Mýdla jaké jsou reaktanty a produkty při výrobě mýdla? jaká jsou jídla podle reagujícího hydroxidu? jaké je použití sodných mýdel? jaké je použití draselných mýdel? Ř
zápis do sešitu: mýdla tuk + hydroxid --> mýdlo + glycerol mýdla podle reagujícího hydroxidu: sodná mýdla – tuhá (toaletní mýdlo) draselná mýdla – mazlavá (základ pro medicinální mýdla)
řešení úkolu - tuky jak dělíme tuky podle vzniku? rostlinné (oleje), živočišné (máslo, sádlo, lůj) jak dělíme tuky podle skupenství? pevné (lůj), mazlavé (máslo, sádlo), kapalné (olej) jak získáváme tuky? lisování (oleje), škvařením (sádlo), tlučením (máslo) ZPĚT
řešení úkolu -Mýdla jaké jsou reaktanty a produkty při výrobě mýdla? tuk + hydroxid --> mýdlo + glycerol jaká jsou mýdla podle reagujícího hydroxidu? sodná, draselná jaké je použití sodných mýdel? toaletní mýdlo – tuhé jaké je použití draselných mýdel? základ pro medicinální mýdla - mazlavý ZPĚT
citace Tuky (snímky č. 3, 4) Beneš.P, Pumpr V., Banýr J.: Základy chemie 2.díl pro 2. stupeň základní školy, nižší ročníky víceletých gymnázií a střední školy. Praha: Fortuna, 1999. 96 s. ISBN 80-7168-312-4 Mýdla (snímky 10 – 13) In wikipedia: the free encyklopeddia [online]. St.Petersburg (Florida): Wikipedia Foundation, 22. 6. 2005, last modifakated on 4. 5. 2012 [cit. 5.5.2012]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mýdlo#V.C3.BDhody_a_nev.C3.BDhody_m.C3.BDdel Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Stanislava Kolářová.