Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK Výukový materiál Název DUMu: VY_22_INOVACE_01_7_Používání členu určitého v 1. pádě čísla jednotného Číslo skupiny: 3 Autor: Mgr. Antonie Volfová Vzdělávací oblast/Předmět/Téma: Jazyk a jazyková komunikace / Německý jazyk / Členy Druh učebního materiálu: Prezentace Metodický list: ne Anotace: Seznámení žáků s používáním členu určitého v 1. pádě čísla jednotného – vyhledávání členu určitého na interaktivní tabuli, uvádění příkladů, upozornění na pravidla a výjimky u všech rodů Ověřeno ve třídě: 9.B Datum ověření: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Podpis:

2 Člen určitý v německém jazyce

3 der, die, das odpovídá v českém překladu zájmenu ten, ta, to

4 Použití členu určitého v německém jazyce
Určitý člen označuje osoby a věci známé. Tedy osoby a věci, o kterých jsme již více informováni.

5 Příklad: Der Hund ist schwarz. Die Oma ist klein. Das Auto ist modern.

6 Člen v německém jazyce určuje rod podstatného jména
Pozor: rody podstatných jmen v češtině nemusí vždy souhlasit s rody podstatných jmen v němčině

7 Příklad: der Samstag – rod mužský ta sobota – rod ženský
die Nummer – rod ženský to číslo – rod střední das Zimmer – rod střední ten pokoj – rod mužský

8 Kdy se člen nemusí používat?
u vlastních jmen (Uwe, Uschi, Christiane, Sophie, Dieter) u výrazu Herr, Frau ve spojení se jménem (Herr Mayer, Frau Schwarz) při oslovení a zvolání (Mutti!, Vati!, Hilfe!) v nápisech a nadpisech u jmen látkových (Milch, Kaffee, Pizza, Eis) u jmen označujících zaměstnání (Direktor, Sekretärin) u pojmenování dnů (Heute ist Donnerstag)

9 Pozor: při osvojování slovní zásoby podstatná jména
zapisujeme a učíme se členem

10 Zapisování rodu mužského
der (ten) der Name r Name der Ort r Opa der Opa r Opa der Computer r Computer der Bruder r Bruder

11 Zapisování rodu ženského
die (ta) die Adresse e Adresse die Mutti e Mutti die Katze e Katze die Oma e Oma die Lehrerin e Lehrerin

12 Zapisování rodu středního
das (to) das Zimmer s Zimmer das Handy s Handy das Hotel s Hotel das Eis s Eis das Kind s Kind

13 Zdroje: - vlastní zdroje - Klipart Microsoft PowerPoint

14 Děkuji za pozornost a přeji mnoho úspěchů při studiu. Mgr
Děkuji za pozornost a přeji mnoho úspěchů při studiu! Mgr. Antonie Volfová


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google