Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“ OP VK Výukový materiál Název DUMu: VY_32_INOVACE_08_27_Kánon Číslo skupiny: 1 Autor: Mgr. Monika Kloučková Vzdělávací obor/Předmět/Téma: Umění a kultura/Hudební výchova/Polyfonie Druh učebního materiálu: výuková prezentace Metodický list: ne Anotace: Vysvětlení pojmů kánon, imitační polyfonie, vokální a instrumentální polyfonie. Žáci se seznámí s nácvikem kánonu. Vyzkouší si v praxi. Ověřeno ve třídě: VII.A Datum ověření: Prohlášení: Prohlašuji, že při tvorbě výukového materiálu jsem respektoval(a) všeobecně užívané právní a morální zvyklosti, autorská a jiná práva třetích osob, zejména práva duševního vlastnictví (např. práva k obchodní firmě, autorská práva k software, k filmovým, hudebníma fotografickým dílům nebo práva k ochranným známkám) dle zákona 121/2000 Sb. (autorský zákon). Nesu veškerou právní odpovědnost za obsah a původ svého díla. Prohlašuji dále, že výše uvedený materiál jsem ověřil(a) ve výuce a provedl(a) o tom zápis do TK. Dávám souhlas, aby moje dílo bylo dáno k dispozici veřejnosti k účelům volného užití (§30 odst. 1 zákona 121/2000 Sb.), tj. že k uvedeným účelům může být kýmkoliv zveřejňováno, používáno, upravováno a uchováváno. Datum: Podpis:

2 Kánon

3 Co se dnes dozvíme? … co je kánon. Vysvětlíme si některé pojmy.
… jak se zapisuje kánon do not. … jak se kánon nacvičuje. Pokusíme se zazpívat píseň jako kánon.

4 Co to je kánon?

5 Kánon je polyfonní skladba.
Co to je kánon? Kánon je polyfonní skladba. Obr. 1

6 Co to je kánon? Kánon je polyfonní skladba.
Je hlavním představitelem imitační polyfonie. Obr. 1

7 Vysvětlení pojmů:

8 Vysvětlení pojmů: Imitace Nápodoba.

9 Vysvětlení pojmů: Imitace Polyfonie Nápodoba. Druh vícehlasu.

10 Vícehlas, kdy jeden hlas napodobuje druhý.
Vysvětlení pojmů: Imitace Polyfonie Nápodoba. Druh vícehlasu. Imitační polyfonie Vícehlas, kdy jeden hlas napodobuje druhý.

11 Vokální polyfonie Kánon je zástupcem vokální polyfonie.
Opakem je polyfonie instrumentální. INSTRUMENTÁLNÍ SKLADBA VOKÁLNÍ SKLADBA = skladba, ve které se pouze zpívá. = skladba, ve které hrají pouze hudební nástroje Obr. 3 Jaká je tedy skladba vokálně instrumentální? Obr. 2

12 Kánon v notovém zápise Kánon se v notovém zápise jeví jako každá jednohlasá píseň.

13 Kánon v notovém zápise Kánon se v notovém zápise jeví jako každá jednohlasá píseň. V notách je tedy zapsána jedna melodie a text.

14 Kánon v notovém zápise Kánon se v notovém zápise jeví jako každá jednohlasá píseň. V notách je tedy zapsána jedna melodie a text. Nad notovou osnovou najdeme ale čísla. Jednička je na začátku. Dvojka je označené místo, kde se k prvnímu hlasu připojí druhý. Trojka je místo, kde se k prvnímu hlasu přidává třetí atd.

15 Nácvik kánonu I když se jedná o vícehlas, nácvik probíhá stejně jako u jednohlasu – všichni se naučí jednu melodii na stejný text.

16 Nácvik kánonu I když se jedná o vícehlas, nácvik probíhá stejně jako u jednohlasu – všichni se naučí jednu melodii na stejný text. Po nácviku se zpěváci rozdělí na určitý počet skupin (podle druhu kánonu).

17 Nácvik kánonu I když se jedná o vícehlas, nácvik probíhá stejně jako u jednohlasu – všichni se naučí jednu melodii na stejný text. Po nácviku se zpěváci rozdělí na určitý počet skupin (podle druhu kánonu). První skupina zpívá nacvičenou píseň, druhá se přidává po určitém počtu taktů. Zpívá opožděně.

18 Nácvik kánonu I když se jedná o vícehlas, nácvik probíhá stejně jako u jednohlasu – všichni se naučí jednu melodii na stejný text. Po nácviku se zpěváci rozdělí na určitý počet skupin (podle druhu kánonu). První skupina zpívá nacvičenou píseň, druhá se přidává po určitém počtu taktů. Zpívá opožděně. Další hlasy se přidávají se stejným zpožděním.

19 Jednoduchý nákres kánonu
hlas

20 Zkusme nacvičit následující píseň jako kánon.
2. Ej, padá, padá listopad, Pozdravuj milú nastokrát, /: pozdravuj milú, holuběnku sivú, že ju tu mosím zanechat. :/

21 Další druhy kánonu Račí kánon Obr. 4

22 Další druhy kánonu Račí kánon Druhý hlas imituje první, ale od konce.
Obr. 4

23 Zdroje Obr. 1, 2, 3, 4 – Klipart Microsoft PowerPoint
Není-li uvedeno jinak, vlastní zdroje.


Stáhnout ppt "Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2887 Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“"

Podobné prezentace


Reklamy Google