Gastronomická zařízení – prostředky pro úklid a sanitaci

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace: Prezentace seznamuje žáky s funkčními styly. V pracovním listu pak žák se pokusí rozdělit texty podle jednotlivých stylů. Vzdělávací oblast: Český.
Advertisements

ANOTACE Šablona: ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova.
Základní výkresová dokumentace
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O8.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O7.1K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Svatava Mlčochová Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSPV K Stupeň.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O9.1K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Svatava Mlčochová Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSPV K Stupeň.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O6.1K.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY 32. INOVACE PoV Název DUMuPoV K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Potraviny a výživa - Zelenina
Strojní zařízení - Zásady bezpečnosti při práci
Společenská výchova – Estetika pracovního prostředí
Společenská výchova – Zásady chování v ubytovacích zařízeních
Účetnictví – dlouhodobý majetek
Potraviny a výživa - Brambory
Ekonomika– národní hospodářství
Účetnictví – účetní doklady
Potraviny a výživa – Sýry
Gastronomická zařízení – druhy skladů
Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv
Stroje a zařízení - spoje
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Gastronomická zařízení – Hrubé a čisté přípravny
Číslo v digitálním archivu školy
Gastronomická zařízení – ukládání obalů a odpadů
Úklidové čistící prostředky I.
Stroje a zařízení - spoje
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní– nádobí a náčiní
Společenská výchova – verbální komunikace
Potraviny a výživa – Tuky použití, skladování, opakování
Strojní zařízení - Stroje na omítání
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní – mycí stroje
Potraviny a výživa – Med
Společenská výchova – V restauraci
Potraviny a výživa – umělá sladidla
Stroje a zařízení - spoje
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
Potraviny a výživa – čaj
Společenská výchova – Pravidla chování v dopravních prostředcích
Gastronomická zařízení - HACCP
Cukrářské technologie – pálená hmota a listové těsto
Stroje a zařízení - spoje
Gastronomická zařízení – Ochrana životního prostředí v gastronomii
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Stroje a zařízení - spoje
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
CHEMIE - Pesticidy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Společenská výchova – Společenská významnost
Společenská výchova – Neverbální komunikace
Společenská výchova – Kultůra cestování
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Strojní zařízení - Speciální stroje a zařízení
INFORMATIKA – záznamová media
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Společenská výchova – Podání ruky
Čistící úklidové prostředky II
CHEMIE - Test- vodík, kyslík
Stroje a zařízení - spoje
Transkript prezentace:

Gastronomická zařízení – prostředky pro úklid a sanitaci Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY_32_INOVACE GAZ Název DUMu GAZ.1404.1K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Gastronomická zařízení Vzdělávací okruh Odborná významnost Druh učebního materiálu Prezentace, samostatná práce, test znalostí Cílová skupina Žák, 15 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky se zásadami a prostředky určenými pro čistění a sanitaci strojů a zařízení Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova Čistící prostředky, sanitace. Datum 21.10.2012

Prostředky pro úklid a sanitaci Údržba a čistění

Při čistění strojů a zařízení je nutné dodržovat: Základní pravidla Při čistění strojů a zařízení je nutné dodržovat: Pozornost při demontáži a montáži jednotlivých částí strojů (špatné sestavení může být příčinou úrazu)

Při čistění chráníme ruce před nežádoucími účinky čistících prostředků i před poraněním o ostré hrany stroje

Odpojení od elektrické sítě Před čistěním je nutné odpojit stroje od elektrické sítě: Vytažením napájecího kabelu s vidlicí ze zásuvky Uvedením hlavního vypínače do polohy vypnuto

Chemické prostředky chráníme před slunečním světlem Chemické přípravky Skladujeme v originálních obalech ve zvláštních skladech nebo vyhrazených prostorách Chemické prostředky chráníme před slunečním světlem Prázdné obaly ihned odstraňujeme Návody pro práci s chemickými prostředky musí být v češtině

- univerzální čistící prostředek - odmašťovací prostředek Sanitační prostředky a) Prostředky pro ruční práci: - pro mytí nádobí - univerzální čistící prostředek - odmašťovací prostředek - desinfekční prostředek - prostředek pro odstranění vápenatých usazenin

- prostředek na čistění nerezových povrchů - čistící prostředek na sklo - prostředek na čistění nerezových povrchů - prostředek na čistění grilů, trub, konvektomatů b) prostředky pro mytí nádobí c) prostředky pro osobní hygienu

Příklady čistících prostředků

2. Napiš, kam ukládáme chemické čistící prostředky. Vypracuj úkol 1. Vypiš do sešitu prostředky pro úklid, které používáš při úklidu školní kuchyňky. 2. Napiš, kam ukládáme chemické čistící prostředky. 3. Vyjmenuj zásady, které je nutné dodržovat při čistění strojů a zařízení.

Použitá literatura Kolouch,Martin;Volfová,Anna;Stroje a zařízení v gastronomiinakladatelství Fortuna,2000;ISBN 80-7168- 719-7 Obrázky: [cit. 2012-21-10]. Dostupný pod licencí Microsoft Office 2010 na WWW: http://office.microsoft.com/cs-cz/images Foto;Mgr.Věra Tupá