Domov se zvláštním režimem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Péče o seniora trpícího depresí
Aktivizační programy pro seniory
Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Zákon o sociálních službách
Intelektové poruchy, delirium, demence, deprese
Nemoci oběhové soustavy
Psychické stavy.
Funkční geriatrické vyšetření a testy
Koncepce péče o staré občany
KOMUNIKACE SE SENIORY Olga Bürgerová.
PŘÍNOS JÓGY V PREVENCI A LÉČBĚ KARDIOVASKULÁRNÍCH NEMOCÍ
Sociální událost Mgr. Terezie Pemová.
Alzheimerova choroba Lukášek Závodný 2.HB.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Reminiscenční terapie
Sledování bipolárních pacientů
Sociální anamnéza MUDr. Ivan Foltýn, Ph.D..
D EGENERATIVNÍ ONEMOCNĚNÍ MOZKU Zpracovaly Zlata Adamušková Miroslava Divišová Michala Priatková.
Základy psychologie a psychopatologie VZ kombinované
Alzheimerova nemoc.
KOMUNIKACE S KLIENTEM MENTÁLNĚ RETARDOVANÝM
Deprese Diagnostika a léčba
SCHIZOFRENIE schizein (σχίζειν, "rozštěpit„), fren- (φρήν, φρεν-; "mysl") Anna Křemenáková, V7A.
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Deprese Táborská, Kubátová V7A.
ALKOHOLISMUS Nicol Schmidová, Iva Adámková V7A.
Didaktická část diplomové práce
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Paměť, intelekt a jejich poruchy (bakalářské a magisterskí studium) Česková E., Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno paměť učení.
Pavlína Hlaváčová Alzheimerova choroba Pavlína Hlaváčová
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
VY_32_INOVACE_Luk_III_06 Drogy - účinky Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluDemence.
G RANADA – E RASMUS + S PECIFIKA OŠETŘOVATELSKÉ A NUTRIČNÍ PÉČE U SENIORŮ V ZAHRANIČÍ Lucie Kenkušová a Kristýna Hypešová.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluAfektivní.
Vznik a průběh těžkého duševního onemocnění Tereza Slavíčková o.s. Baobab.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Demence. Slovo demence pochází z latinského „demens“: „de“- mimo „mens“ – duch Ten kdo ztratil ducha, duši.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Co to vlastně je ?  Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty.  Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou.
Organické duševní poruchy Známá příčina – poškození, nemoc či úraz mozku vede k přechodnému nebo stálému narušení funkce mozku. Nejčastější, nejzávažnější.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
NA POHYB BYCHOM MĚLI PAMATOVAT I KDYŽ ZAPOMÍNÁME
SENIOR WORK Eva Smejkalová.
Centrum služeb a podpory Zlín o.p.s. HORIZONT ZLÍN
Charakteristiky vybraných nemocí
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Reminiscenční terapie
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
F00-F09 Organické duševní poruchy
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
Bipolárně afektivní porucha
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
Rekreace a věk Miroslav Kyselý.
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Domov se zvláštním režimem Eliška Vondráčková

NE POUZE PORUCHA PAMĚTI! Demence NE POUZE PORUCHA PAMĚTI! Vážné onemocnění, které vzniká v průběhu života člověka až po ukončení rozvoje jeho kognitivních funkcí a způsobuje nevratnou ztrátu duševních schopností, myšlení, uvažování, komunikaci, plánování Pod termín kognitivní funkce zahrnujeme celou škálu psychických funkcí, z nichž nejdůležitější jsou paměť, intelekt, motivace.

Zapomínání = demence? Postižení všech složek – chování, nálada, úsudek, aktivita, osobnost Zhoršování a ztráta paměti Problémy s vykonáváním běžných každodenních aktivit Zapomínání slov a problémy s vyjadřováním Neschopnost orientovat se v čase a prostoru Neschopnost racionálního uvažování, úbytek úsudku a soudnosti Problémy s abstraktním myšlením Ukládání věcí na nesprávná a nevhodná místa, neschopnost je pak najít Ztráta životní energie, aktivity a chuti do života Změny osobnosti Změny nálady a chování

Příčina a typy demence

Počty S narůstajícím věkem prevalence narůstá rychleji než předpokládaly dřívější studie a výskyt demence je tak výrazně vyšší, než se dosud předpokládalo, a to zejména u lidí 85letých a starších Riziko u 65 letých – 5% Riziko u 75 letých – 10% Riziko u 80 letých – 20% Riziko u 90 letých – 50% V celé Evropě tak žije téměř o milion lidí s demencí více, než se dosud předpodkládalo - tedy 7,3 miliónu. V ČR – asi 150 000

1. Zhoršování a ztráta paměti 2. Problémy s vykonáváním běžných každodenních aktivit 3. Zapomínání slov a problémy s vyjadřováním 4. Neschopnost orientovat se v čase a prostoru 5. Neschopnost racionálního uvažování, úbytek úsudku a soudnosti 6. Problémy s abstraktním myšlením 7. Ukládání věcí na nesprávná a nevhodná místa, neschopnost je pak najít 8. Změny nálady a chování 9. Změny osobnosti 10. Ztráta životní energie, aktivity a chuti do života

Alzheimerova choroba degenerativní onemocnění mozku, v jehož některých oblastech odumírají mozkové buňky, vytváří se mikroskopické struktury, tzv. plaky a mozek není schopen pracovat tak, jak má. Nemocný si přestává pamatovat, přestává být schopen logicky uvažovat, přestává být schopen komunikovat, postupně ztrácí návyky a dovednosti. V posledních stádiích dochází k úplné ztrátě paměti, ke ztrátě intelektu, soudnosti, myšlení a nemocný je plně závislý na péči druhé osoby poprvé popsána v roce 1907 neurologem Aloisem Alzheimerem 60%-80% podíl na všech demencích k potlačování příznaků jsou k dispozici léky, vyléčení je však zatím  nemožné. skrytá epidemií, protože v populaci stále přibývá nemocných a nemoc se objevuje ve stále víc a víc mladších věkových kategoriích. Nemoc může postihnout každého, bez ohledu na zaměstnání a vzdělání.

I. stupeň Příležitostné obtížné hledání slov Zhoršení artikulace Snížená plynulost vyjadřování Zapomínání jmen Opakované telefonování se stejnou otázkou Zapomínání schůzek Obtíže v nových situacích Obtíže s novými přístroji Méně pozornosti oblékání Vyhýbání se domácím činnostem Obtíže při řešení náročnějších finančních záležitostech Ovlivněna schopnost řízení motorových vozidel Potíže s rozhodováním Ztráta iniciativy, motivace Depresivní nálada, apatie, či naopak agresivní chování Subjektivní pocit zapomnětlivosti, při vyšetřování není zjevný

II. stupeň Ztráta zájmu i o koníčky a oblíbené činnosti Zapomínání obličejů Neschopnost používat vytvořené seznamy Zapomínání nedávných událostí Neschopnost dodržovat čas jakékoliv schůzky Obtížné nacházení slov v běžné konverzaci Opakování slov Obtíže při navazování konverzace Problémy s komunikací jsou větší, než se bezprostředně jeví Oblékání ve špatném pořadí Neschopnost samostatné hygieny bez dohledu Značně zhoršená schopnost vést domácnost Běžné problémy s financemi Potíže v práci,v řeči, při cestách v neznámých místech rozpoznatelné rodinou Deficit paměti zřejmý i při vyšetření Dezorientace časem, prostorem, vlastní osobou Zhoršená výbavnost jmen Bloudění na známých místech Mohou se objevit halucinace, agresivní chování Neschopnost soustředění Nerozpoznání hodin Hubnutí Inkontinence moči Zhoršování chůze Zhoršování kognitivních funkcí

III. stupeň Nerozpoznávání členů rodiny Není zachována paměť Neschopnost soustředit se Neschopnost vyjádřit své potřeby Patologická hubenost Inkontinence moči a stolice Neschopnost oblékat se, rozhodnout o oblečení Neschopnost se najíst Neschopnost dodržovat hygienu Imobilita (pokud není pacient od druhého stádia rehabilitován) Dezorientace Neschopnost řeči Neschopnost sebeobsluhy Neschopnost samostatného života Může přetrvávat agitovanost

Léčba Alzheimerova choroba trvá v průměru cca 9 let, není léčitelná, ale průběh onemocnění lze oddálit včasným nasazením léčby. Proto je důležitá včasná diagnostika onemocnění a nepodceňování příznaků, které se na první pohled mohou jevit jako banální. Léčba demencí je komplexem řady opatření, tzn. měla by být složena z léčby farmaky, z rehabilitace, terapie všech přidružených tělesných onemocnění, ze socioterapie a psychoterapie (u dementních pacientů především z trénování paměti a základních aktivit všedního dne).

Nefarmakologické přístupy Koníčky Trénink paměti Arteterapie Muzikoterapie Cvičení Reminiscenční terapie Smyslová aktivizace Bazální stimulace

Zásady komunikace Jasně a stručně Zřetelně Dostatek času na pochopení Ověřování pochopení Dávání zpětné vazby Nesnažit se „mít pravdu“ Dlouho jsem věřil, že pravda je důležitá. Když moje babička řekla, že je duben, a ve skutečnosti byl květen, cítil jsem, že ji musím hned opravit. Následovala slovní bitva. A potom v určitém okamžiku jsem si pomyslel: „Jsem blázen, co na tom záleží, že si myslí, že je duben?“ To byl osvobozující okamžik. A od té chvíle jsme měli mnohem méně konfliktů a mnohem víc příjemných zážitků. (Vnuk) Dokončení ukázky v knize Demence

Děkuji za pozornost