Workshop ČASP pro výrobce potravin

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZVÝŠENA HLADINA CHOLESTEROLU
Advertisements

VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Revize Nového přístupu
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
VÝŽIVA – základní složky potravy
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
SEMINÁŘ PRO EXTERNÍ HODNOTITELE - HODNOCENÍ, PPH, NÁLEŽITOSTI POSUDKŮ.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví - Éčka autor VM:Ing. Danišková.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
1 Jan Vavrečka Katedra podnikového a evropského práva FMV VŠE Praha ZDRAVOTNÍ A VÝŽIVOVÁ TVRZENÍ DE IURE A DE FACTO MÝTY O PŘECHODNÝCH OBDOBÍCH POUŽITELNOSTI.
JAK SE REGISTRUJÍ LÉKY © 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Biopotraviny ve školním stravování
Doporučené postupy nebo standardy – aspekty právní
ČESKÁ REPUBLIKA STÁTNÍ ROSTLINOLÉKAŘSKÁ SPRÁVA STATE PHYTOSANITARY ADMINISTRATION Současná omezení při používání přípravků na ochranu rostlin z hlediska.
VÝŽIVA – MÝTY A SKUTEČNOST
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
RYBY A LIDSKÉ ZDRAVÍ Vliv konzumace rybího masa na nemocnost a úmrtnost na koronární nemoc srdeční Robert Žižka, Společnost Prameny zdraví.
Výživová a zdravotní tvrzení
Proces řízení rizik.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
VY_32_INOVACE_9C1 NEMOCI A JEJICH PREVENCE
Potraviny pro zvláštní výživu
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Výživová a zdravotní tvrzení
Označování potravin Ing. Jiří Koudelka.
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Cholesterol skrytý nepřítel vašeho srdce. Cholesterol – skrytý nepřítel Jednoduchou krevní zkouškou lze zjistit, zdali vaše hladina cholesterolu je normální,
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Nutriční poradenství.
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
9/20/20161 Jak správně používat výživová tvrzení na potravinách ? Seminář ČASP a PK ČR Praha, 15. září 2010 Mgr. Markéta Chýlková.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
24. září 2016 Regionální potravina 2016 Mgr. Ing. Eva Trávníčková Státní zemědělské a potravinářské inspekce
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
O CHRANA SPOTŘEBITELE V EU – ČÁST 1 Prezentace 2015.
Zdravotní a výživová tvrzení 2015 Ing. Miriam Bellofattová Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
H ARMONIZACE PRÁVEM EU 1. B) PROVÁDĚNÍ ČLENSKÝMI STÁTY Při provádění různých opatření - zejména programů - spolupůsobí členské státy  Oznamují Komisi.
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Schvalovací proces + hodnoticí kritéria Praha, duben 2016.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Sůl moc nebo málo ?.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Posuzování shody stavebních výrobků
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Novela veterinárního zákona
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Zelenina, … Dodatky, ….
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Systém managementu 4.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Sdružení lázeňských míst Statuty lázeňských míst 21. června 2013
Obecná bezpečnost vybraných druhů potravin
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Transkript prezentace:

Workshop ČASP pro výrobce potravin Přehled Nařízení EC 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních Praktické rady pro výrobce Martina Šímová 15.9.2010 Workshop ČASP pro výrobce potravin

Nařízení EC/1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních Týká se pouze dobrovolně poskytnutých informací (tvrzení) jdoucích nad rámec povinných údajů podle dosavadní legislativy (nevztahuje se na tvrzení o surovinách/složkách potravin, neomezuje komunikaci výsledků jednotlivých vědeckých prací – pokud je pravdivá) vytvoření jasného právního prostředí, kde podmínky použití nutričních tvrzení budou pevně stanoveny a zdravotní tvrzení budou povolena pokud budou vědecky podložena a srozumitelná pro spotřebitele Vztahuje se na jakékoli sdělení nebo zobrazení (grafické, obrazové nebo symbolické), které uvádí, navrhuje nebo naznačuje že potravina má určité vlastnosti 15.9.2010 Workshop ČASP pro výrobce potravin

Workshop ČASP pro výrobce potravin Obecné zásady Výživová a zdravotní tvrzení nesmí: být nepravdivá, dvojsmyslná nebo klamavá vyvolávat pochybnosti o bezpečnosti nebo výživové přiměřenosti jiných potravin nabádat k nadměrné konzumaci určité potraviny uvádět nebo naznačovat, že vyvážená a různorodá strava nemůže obecně zajistit přiměřené množství živin odkazovat na změny tělesných funkcí, které by mohly u spotřebitelů vzbuzovat strach a to jak pomocí textu, tak obrazově, graficky a symbolicky 15.9.2010 Workshop ČASP pro výrobce potravin

Workshop ČASP pro výrobce potravin Obecné zásady Výživová a zdravotní tvrzení jsou přípustná pokud: bylo prokázáno, že substance, ke které se tvrzení vztahuje má příznivý výživový nebo fyziologický účinek tato substance je v produktu obsažena v množství, které vyvolává uváděný účinek substance se vyskytuje ve formě, kterou lidský organismus může využít množství produktu, o němž lze oprávněně předpokládat, že bude konzumováno obsahuje množství substance, které vyvolává uváděný účinek lze předpokládat, že jim porozumí průměrný spotřebitel 15.9.2010 Workshop ČASP pro výrobce potravin

Zdravotní tvrzení (obecně) Zvláštní podmínky Zdravotní tvrzení jsou přípustná pouze pokud je na jejich označení (stačí na etiketě) nebo v reklamě uvedeno: sdělení o významu různorodé a vyvážené stravy a zdravého životního stylu množství potraviny a způsob konzumace potřebné k dosažení uváděného účinku upozornění pro osoby, které by se měly vyhnout konzumaci této potraviny vhodné varování, pokud nadměrná konzumace daného produktu může ohrozit zdraví 15.9.2010 Workshop ČASP pro výrobce potravin

Zdravotní tvrzení (obecně) Zvláštní podmínky Odkaz na obecné nespecifické příznivé účinky substance na celkové dobré zdraví, dušení a tělesnou pohodu („general well-being claims“) Např. přispívá k udržení celkové dobré kondice, přispívá ke zvýšení vitality, kladně působí na životní energii… Povoleno pouze v případě, že je doplněno schváleným zdravotním tvrzením uvedeným v seznamech podle čl. 13 nebo 14. 15.9.2010 Workshop ČASP pro výrobce potravin

Zdravotní tvrzení (obecně) Nepřípustná zdravotní tvrzení tvrzení naznačující, že nekonzumováním dané potraviny by mohlo být ohroženo zdraví tvrzení, která odkazují na míru nebo množství úbytku hmotnosti tvrzení odkazující se na doporučení jednotlivých lékařů nebo dalších odborníků ve zdravotnictví a sdružení, pokud nejsou na národním pozitivním seznamu. (Existuje ČR národní seznam, který byl publikován ve Věstníku MZ v září 2007 - Česká lékařská, stomatologická a lékárnická komora, Česká lékařská společnost JEP a její odborné společnosti, Společnost pro výživu, pravděpodobně nyní už i Společnost pro probiotika a prebiotika).    15.9.2010 Workshop ČASP pro výrobce potravin

Názvy a ochranné známky Pokud mají charakter výživového nebo zdravotního tvrzení: Povoleny jestliže bylo podle Nařízení schváleno relevantní výživové nebo zdravotní tvrzení Pokud produkt s tímto názvem byl na trhu EU před lednem 2005 – přechodné období do roku 2022 15.9.2010 Workshop ČASP pro výrobce potravin

Princip Výživová tvrzení Zdravotní tvrzení Nutriční profily (článek 4) budou stanoveny do 19.1.2009 !? Tvrzení o snížení rizika vzniku onemocnění a tvrzení týkající se vývoje a zdraví dětí (čl. 14) Podloženy obecně uznávanými vědeckými daty Tvrzení založená na nových vědeckých poznatcích a tvrzení patentově chráněná (čl.13.5) Seznam schválených nutričních tvrzení (Příloha 1) Seznam schválených generických zdravotních tvrzení (podle čl.13) Registrační řízení podle čl. 18 Registrační řízení podle čl.15,16 a 19

Zdravotní tvrzení podle čl. 13.1. „funkční tvrzení“ Popisují nebo odkazují na 13.1. a) význam substance pro růst a vývoj organismu a jeho fyziologické funkce 13.1. b) psychologické a behaviorální funkce 13.1. c) snižování nebo kontrolu hmotnosti nebo snížení pocitu hladu či zvýšení pocitu sytosti anebo snížení množství energie ve stravě Obecně známá a používaná tvrzení → jejich EU seznam měl být podle Nařízení vytvořen do ledna 2010 Nový termín vydání seznamu nebyl stanoven a přechodné období nebylo oficiálně EK posunuto. Neoficiálně se považuje přechodné období za prodloužené až do vydání konečného seznamu/dílčích seznamů povolených zdravotních tvrzení. 15.9.2010 Workshop ČASP pro výrobce potravin

Zdravotní tvrzení podle čl. 13.1. Co nastane po oficiální publikaci EU seznamu povolených tvrzení Tvrzení, která budou vyřazena ze seznamu EU, nebude již možné používat na trhu EU. Výrobky a jejich prezentace musí být okamžitě změněny. Přechodné období pouze 6 měsíců. Tvrzení zařazená na konečný EU seznam – mohou být používána všemi výrobci v rámci EU, za předpokladu, že budou dodrženy podmínky použití (dávkování, upozornění, …) Co se stane, pokud bude seznam vydáván po částech? Publikace jen části seznamu povolených tvrzení ve formě nařízení. Okamžitá platnost, 6 měsíců přechodné období Zamítnutá tvrzení ze stejného balíčku stanovisek EFSA budou publikována na webu EK. Nejasná právní vymahatelnost 15.9.2010 Workshop ČASP pro výrobce potravin

Zdravotní tvrzení podle čl. 13.5. Lze je používat pokud byla schválena v registračním procesu (podle čl. 18 – zjednodušený proces) a zařazena na EU seznam povolených tvrzení (bude existovat i EU seznam zamítnutých tvrzení). Tvrzení založená na nových vědeckých poznatcích Nová funkční tvrzení Tvrzení s patentovou ochranou dat ochrana dat 5 let, pokud jiný žadatel nezíská dříve pro dané tvrzení schválení bez odkazu na údaje původního žadatele EK navrhuje tento postup i pro zasílání dodatečných informaci k tvrzením podle čl.13.1. neschválených EFSA z důvodu nedostatečné charakterizace (probiotika) nebo nedostatku předložených informací. Umožňuje přímou komunikaci EFSA s žadatelem). 15.9.2010 Workshop ČASP pro výrobce potravin

Zdravotní tvrzení podle čl. 14 Lze je používat pokud byla schválena v registračním procesu (podle čl. 15, 16, 17 a 19) a zařazena na EU seznam povolených tvrzení (bude existovat i EU seznam zamítnutých tvrzení). Tvrzení o snižování rizika onemocnění na jejich označení (etiketě) nebo v reklamě musí být uvedeno, že na vzniku onemocnění se podílí více rizikových faktorů a že úprava jednoho rizikového faktoru může a nemusí mít příznivý účinek. Tvrzení týkající se vývoje a zdraví dětí Přechodné období pro tvrzení, která byla používána před platností Nařízení, pokud byla podána žádost na národní autoritu do 19.1.2008, až do vyřízení žádosti. 15.9.2010 Workshop ČASP pro výrobce potravin

Hranice mezi jednotlivými typy tvrzení 1 2 3 4 5 Jinak regulovaná tvrzení Reklamní tvrzení (slogany) Výživová tvrzení Zdravotní tvrzení Tvrzení o složkách Vápník pomáhá vývoji silných zubů a kostí’ Spadá pod Nařízení EC/1924/2006 ‘Zdroj vápníku ‘100% ovocný’ ‘’ Organický’ ‘Produkt X vám dává křídla’ Příklady ‘Vhodné pro vegetariány’ ‘’ S čerstvým mlékem’ ‘Produkt Y udělá vaše děti šťastnými’ ‘Potravina X přispívá ke snížení rizika vzniku kardiovaskulárního onemocnění’ Vysoký obsah vlákniny’ ‘Bez konzervačních látek ’’

Hranice mezi jednotlivými typy tvrzení Výživová tvrzení vs Zdravotní tvrzení „funkční“ podle čl.13.1   Výkladový materiál EK k implementaci Nařízení (publikováno 14.12.2007) http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/claims/index_en.htm Látka Výživové tvrzení Funkční Zdravotní tvrzení (podle čl. 13.1) Obsahuje laktobacillus casei Obsahuje probiotika S přidaným inulinem S přidaným prebiotiky Obsahuje lykopen Obsahuje antioxidanty 15.9.2010 Workshop ČASP pro výrobce potravin

Hranice mezi jednotlivými typy tvrzení Tvrzení „funkční“ vs Tvrzení o snižování rizika onemocnění Výkladový materiál EK k implementaci Nařízení (publikováno 14.12.2007) http://ec.europa.eu/food/food/labellingnutrition/claims/index_en.htm Funkční Zdravotní tvrzení (čl. 13.1) Tvrzení o snižování rizika onemocnění (čl. 14) Udržuje zdravou hladinu cholesterolu Snižuje hladinu cholesterolu v krvi Pomáhá kontrolovat krevní tlak Snižuje krevní tlak 15.9.2010 Workshop ČASP pro výrobce potravin

Hranice mezi jednotlivými typy tvrzení Tvrzení podle čl.13: Týká se normální tělesných funkcí Může zmiňovat nějaký rizikový faktor onemocnění, aniž by bylo uváděno nebo naznačováno jeho snižování Příklad: …udržuje [uvedení běžné životní funkce organismu] Tvrzení podle čl. 14 Týká se snižování rizikového faktoru onemocnění Může a nemusí zmiňovat název příslušného onemocnění Příklad: …snižuje [uvedení rizikového faktoru]    15.9.2010 Workshop ČASP pro výrobce potravin

Přechodná období - shrnutí Pro existující tvrzení, která nejsou v souladu s Nařízením: Pro všechny typy tvrzení (obecné) 31.7.2009 Tvrzení podle čl. 14 Žádné O snižování rizika onemocnění – nutno předložit žádost na EFSA Tvrzení pro děti – minimálně do vyřízení žádosti Tvrzení podle čl. 13.1 19.1.2010? Tvrzení podle čl. 13.5 (žádost na EFSA) Žádné Nutriční tvrzení 19.1.2010 Nutriční profily 19.1.2011 Názvy, ochranné známky 19.1.2022 Workshop ČASP pro výrobce potravin 15.9.2010

Workshop ČASP pro výrobce potravin Děkuji za pozornost 15.9.2010 Workshop ČASP pro výrobce potravin