Sparta Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spartská oligarchie.
Advertisements

POLITICKÝ SYSTÉM ANTICKÉHO ŘECKA I.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Sparta 1.
Peloponéský spolek Kateřina Novotná 1.A.
Spartské Vojenství.
Sparta.
STAROVĚKÁ SPARTA (archaické období)
Sparta Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Sparta.
ATHÉNY A SPARTA.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Dějepis Starověk – Řecko 2 Pavel Šupka
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis
Starověká Sparta Petr Machala.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Sparta.
Vzájemná poloha dvou kružnic
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
What Time Is It? – Part 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Dělení lomených výrazů
Násobilka se zvířaty 7x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
ŘECKÉ DĚJINY.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,
Sparta ve starověku.
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-35_Řecké městské státy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
KRAJE ČR mapky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Peloponéský spolek Josef Hanzl 6.B.
Násobilka se zvířaty 3x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poznávačka - sudokopytníci a lichokopytníci
What Time Is It? – Part 1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
PROSTOROVÁ ORIENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
PUZZLE Podpora výuky o stálých a tažných ptácích
Najdi dva stejné obrázky
Název učebního materiálu
Interaktivní vyhledávání dvou stejných obrázků.
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Princip magnetoelektrického měřícího přístroje
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
MĚSTSKÝ STÁT SPARTA.
Půdní druhy Obr.1 Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Násobilka se zvířaty 8x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Najdi rozdíl IV. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Násobilka se zvířaty 4x Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Zakresli popř. načrtni dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
Transkript prezentace:

Sparta Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Sparta - poloha Zjisti z mapy: která moře omývají břehy Peloponésu poloha: jih Peloponéského poloostrova (Lakónie) oblast obsazena kmeny Dórů hlavní město: Sparta (Lakedaimón) Zjisti z mapy: která moře omývají břehy Peloponésu název oblasti v okolí Athén a Sparty Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Hoplit - elitní těžkooděnec Sparta - společnost v čele státu stáli dva králové a rada starších (gerúsia) obyvatelstvo děleno do tří skupin: 1) spartiaté (plnoprávní) 2) perioikové (svobodní bez politických práv) 3) heilóti (původní většinové obyvatelstvo - otroci) přísná vojenská výchova („sparťanská výchova“) Hoplit - elitní těžkooděnec Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Sparta - společnost Krypteia – preventivní přepadávání a masakrování otroků (strach z možných vzpour početných otroků) Za tvůrce spartských zákonů a ústavy je považován možná smyšlený Lykúrgos Heilóti pracovali v zemědělství, ve službách a v řemesle a odváděli svým pánům – držitelům půdy – stanovené naturální dávky. Mnozí z nich pracovali i v domácnostech Sparťanů. Byli zcela bezprávní. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Sparta - vojsko Novodobá rekonstrukce falangy (obvykle mívala 8 - 12 pevně semknutých řad. Hoplité byly vyzbrojeni 2,5m kopím a krátkým mečem, k obraně sloužil bronzový štít a prsní pancíř, náholenice a přilbice). Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Sparta - výchova probíhala od 7 let a byla velmi přísná A) chlapci - vojenský výcvik, zápasení, sport, znalost zákonů, v menší míře čtení, psaní, počítání B) dívky - tanec, hudba, zpěv, tělesná cvičení Zjisti, co znamená: lakonická odpověď sparťanský způsob života militarismus Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Peloponéský spolek Vysvětlivky: Sparta a spojenci - modře Athény a spojenci - červeně Persie - žlutá neutrální země - šedá ostatní - zelená Co znamená neutrální země? Znáš nějaké z dnešní doby? vojenské sdružení na Peloponésu pod vedením Sparty (soupeření s Athénským námořním spolkem) nová území získala Sparta jednak díky válkám, jednak díky spojeneckým smlouvám Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Sparta - arch. výzkum Zjisti na internetu zeměpisnou polohu města Sparta, předtím ji zkus určit přibližně podle zeměpisného atlasu Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Otázky na závěr 1) Městský stát Sparta založili řecké kmeny: a) Achájů b) Iónů c) Dórů 2) Území v okolí Sparty nazýváme: a) Attika b) Lakóniie c) Messénie 3) Kolik králů stálo v čele Sparty ? a) žádný b) 1 c) 2 4) Ve Spartě byl kladen důraz hlavně na: a) armádu b) vědu c) obchod a řemesla 5) Název pro spartského těžkooděnce zněl: a) kokpit b) hoplit c) heilót 6) Nejpočetnější vrstvou ve Spartě byli: a) otroci b) svobodní plnoprávní c) svobodní bez práv 7) Sparta leží na poloostrově: a) Balkánském b) Krymském c) Peloponéském Výsledky: 1C, 2B, 3C, 4A, 5B, 6A, 7C Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Použité zdroje Všechny uveřejněné obrázky [cit. 2009-27-01]. Dostupné pod licencí Creative Commons na: http://www.wikipedia.org/ http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sparta_territory.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hoplit.png http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Greek_Phalanx.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hoplite_fight_from_Athens_Museum.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Greek_hoplite.png http://en.wikipedia.org/wiki/File:Hop2.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Leonidas_statue1b.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Lycurgus.jpg http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sparta_ruins.PNG http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Helmed_Hoplite_Sparta.JPG http://cs.wikipedia.org/wiki/Pelopon%C3%A9s http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pelop_krieg1.png Zdroj informací: http://dejepis.info/?t=36 Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.