Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sparta Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sparta Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."— Transkript prezentace:

1 Sparta Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 ? Sparta - poloha poloha: jih Peloponéského poloostrova (Lakónie)
oblast obsazena kmeny Dórů hlavní město: Sparta (Lakedaimón) Zjisti z mapy: která moře omývají břehy Peloponésu název oblasti v okolí Athén a Sparty ? Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

3 Hoplit - elitní těžkooděnec
Sparta - společnost v čele státu stáli dva králové a rada starších (gerúsia) obyvatelstvo děleno do tří skupin: 1) spartiaté (plnoprávní) 2) perioikové (svobodní bez politických práv) 3) heilóti (původní většinové obyvatelstvo - otroci) přísná vojenská výchova („sparťanská výchova“) Hoplit - elitní těžkooděnec Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

4 Sparta - společnost Krypteia – preventivní přepadávání a masakrování otroků (strach z možných vzpour početných otroků) Za tvůrce spartských zákonů a ústavy je považován možná smyšlený Lykúrgos Heilóti pracovali v zemědělství, ve službách a v řemesle a odváděli svým pánům – držitelům půdy – stanovené naturální dávky. Mnozí z nich pracovali i v domácnostech Sparťanů. Byli zcela bezprávní. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

5 Sparta - vojsko Novodobá rekonstrukce falangy (obvykle mívala pevně semknutých řad. Hoplité byly vyzbrojeni 2,5m kopím a krátkým mečem, k obraně sloužil bronzový štít a prsní pancíř, náholenice a přilbice). Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

6 ? Sparta - výchova probíhala od 7 let a byla velmi přísná
A) chlapci - vojenský výcvik, zápasení, sport, znalost zákonů, v menší míře čtení, psaní, počítání B) dívky - tanec, hudba, zpěv, tělesná cvičení ? Zjisti, co znamená: lakonická odpověď sparťanský způsob života militarismus Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

7 Peloponéský spolek Vysvětlivky: Sparta a spojenci - modře Athény a spojenci - červeně Persie - žlutá neutrální země - šedá ostatní - zelená ? Co znamená neutrální země? Znáš nějaké z dnešní doby? vojenské sdružení na Peloponésu pod vedením Sparty (soupeření s Athénským námořním spolkem) nová území získala Sparta jednak díky válkám, jednak díky spojeneckým smlouvám Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

8 Sparta - arch. výzkum i Zjisti na internetu zeměpisnou polohu města Sparta, předtím ji zkus určit přibližně podle zeměpisného atlasu Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

9 Otázky na závěr 1) Městský stát Sparta založili řecké kmeny:
a) Achájů b) Iónů c) Dórů 2) Území v okolí Sparty nazýváme: a) Attika b) Lakóniie c) Messénie 3) Kolik králů stálo v čele Sparty ? a) žádný b) 1 c) 2 4) Ve Spartě byl kladen důraz hlavně na: a) armádu b) vědu c) obchod a řemesla 5) Název pro spartského těžkooděnce zněl: a) kokpit b) hoplit c) heilót 6) Nejpočetnější vrstvou ve Spartě byli: a) otroci b) svobodní plnoprávní c) svobodní bez práv 7) Sparta leží na poloostrově: a) Balkánském b) Krymském c) Peloponéském Výsledky: 1C, 2B, 3C, 4A, 5B, 6A, 7C Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

10 Použité zdroje Všechny uveřejněné obrázky [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons na: Zdroj informací: Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.


Stáhnout ppt "Sparta Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým."

Podobné prezentace


Reklamy Google