Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Spartská oligarchie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Spartská oligarchie."— Transkript prezentace:

1 Spartská oligarchie

2 Oligarchie Oligarchie je formou vlády, ve které má politickou moc v rukou pouze pár osob. Oligarchie ve Spartě - forma vlády, kde vládla mocná skupina aristokratů (sociálně a politicky privilegovaná vrstva starověké společnosti). Oligarchie svržena kvůli nespokojenosti se spartskou nadvládou thébskou hegemonií ( př. n. l.).

3 Sparta Ze všech městských států starověkého Řecka hrála spolu s Athénami nejvýznamnější roli. Sparta byla starověká řecká obec a hlavní město stejnojmenného městského státu, nazývaného rovněž Lakedaimón. Jeho teritorium zahrnovalo území Lakónie na jihu Peloponéského poloostrova. V současnosti se poblíž původního antického sídliště nachází moderní Sparta. Sparťané byli Dórové, kteří si původní obyvatelstvo ovládli a podřídili. Podrobili si domorodce i okolní dórské kmeny, a aby je udrželi v područí, museli se stát vysoce kvalifikovanými vojáky.

4 Sparta – výchovný systém a voj. výcvik
Docilovali toho tvrdým výchovným systémem a vojenským výcvikem. Chlapci žili v rodině pouze do sedmi let, poté se stali příslušníky družin, dostávali minimum jídla, hovořit směli jen tehdy, pokud byli tázáni a očekávala se stručná odpověď, když ve dvaceti letech absolvovali vojenský výcvik, byli do šedesáti let ve vojenské službě, Spartaň mohl založit rodinu až ve třiceti letech . Dívky v sedmém roce sice zůstávaly doma, ale také procházely výcvikem aby se vyrovnaly chlapcům – musely rodit zdatné válečníky a bránit město, když budou muži na válečné výpravě.

5 Sparta – výchovný systém a voj. výcvik
Otec po narození vezme novorozeně na místo zvané lesché, kde dítě ohodnotí (jestli je silné, zdravé a vzrostlé) a jestliže je slabé a nepohledné, posílají ho do tzv. Apothet (propastí), do nichž tyto děti vházeli.

6 Sparta – obyvatelé Jedinými plnoprávnými občany byli Sparťané.
Sparťané nikdy nepracovali v zemědělství, ani v řemesle či v obchodě – to pokládali za nečestné – měli na to lidi, perioky a heilóty, ale helióti byli prakticky otroci. Hoplít –starořecký pěší bojovník

7 Politické zřízení ve Spartě
Tvůrcem spartské ústavy byl polomytický Lykúrgos, jehož Sparťané pokládali za největší postavu svých dějin. Jelikož ohledně Lykúrgova života panují četné nejasnosti a záhady, moderní historikové nejsou zcela jednotní v názoru, zda skutečně existoval. V čele Sparty stáli dva králové voleni ze dvou rodů. Na doživotí byli voleni členové rady starších. Lidové shromáždění tvořili všichni dospělí a plnoprávní občané (od třiceti let).

8 Úpadkové období V období helénismu se Sparťané několikrát pokusili obnovit svůj dřívější vliv na Peloponésu, jejich snahy byly však pokaždé odsouzeny k nezdaru. Definitivní rozklad spartského státu nastal na konci 3. století př. n. l. poté, co král Kleomenés III. podlehl spojeným silám Makedoňanů a Achajů v bitvě u Sellasie. Sparta byla později přinucena ke vstupu do achajského spolku a nakonec se stala součástí římské provincie Achaea.


Stáhnout ppt "Spartská oligarchie."

Podobné prezentace


Reklamy Google