Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Základní škola, Šlapanice, okres Brno-venkov, příspěvková organizace Masarykovo nám. 1594/16, Šlapanice MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA reg. č.: CZ.1.07/1.4.00/ Sparta DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL VY_32_INOVACE_Bk_03-14_D-6 autor Markéta Bokorová vzdělávací oblast: předmět: ročník: Člověk a společnost Dějepis 6. ZŠ Šlapanice 2012 – 2013

2 Sparta

3 Sparta Sparta byla jedním z významných městských států v Řecku. Ležela na Peloponéském poloostrově v oblasti s názvem Lakónie. Tento stát měl nejlepší vojsko v celém Řecku. Sparta založila na obranu peloponéský spolek. Díky vojenskému zaměření se nemohlo rozvíjet umění ani věda.

4 Sparta V čele tohoto státu stáli 2 králové (v době války), jinak stát řídila rada starších (šlechtici). Sparťané si podrobili původní obyvatelstvo, z něhož se stali otroci – heilóti. Ti obstarávali Sparťanům potraviny.

5 Sparťanská výchova Výcvik chlapců začínal od 7 do 12 let a probíhal ve vojenských táborech. Dále se cvičili muži až do 30 let. Učili se v těžkých podmínkách (hladoví, nazí a bosí) tělesné zdatnosti, odvaze k boji, recitaci i zpěvu. Měli se naučit vyjadřovat se so nejméně slovy (stručně), tomu dnes říkáme lakonická mluva. Za přestupky následovaly tvrdé tresty. Dívky vychovávaly doma matky. Učily se taktéž tělesné zdatnosti a dále domácím pracím.

6 „Se štítem nebo na štítě.“ Jak si takové heslo vysvětluješ?
Heslo Sparťanů „Se štítem nebo na štítě.“ Jak si takové heslo vysvětluješ? Buď se vrátili živí z války se svým štítem v ruce, nebo je přinesli jejich spolubojovníci mrtvé, položené na vlastním štítě.

7 Sparta Vysvětli, co znamenají následující pojmy. sparťanská výchova ? tvrdá, přísná lakonická mluva ? stručná

8 Sparta Vybavení spartského vojáka – hoplíta: červený chiton (oděv), pancíř, náholenice, štít, kopí a meč, později sarísa (oboustranné 6 m dlouhé kopí), přilba.

9 Sparta Proslavila se v řecko-perských válkách, hlavně v bitvě u Thermopyl roku 480 př. n. l. ukázka z čas: 2:42 min čas: 2:41 min

10 Sparta Víš, jakým řeckým písmenem označovali Sparťané své štíty? Ʌ (lambda) Proč právě toto písmeno? lambda jako Lakónie (země Sparťanů)

11 Test 1. Jak se jmenovala oblast, v níž ležela Sparta? Attika Lakónie
Malá Asie 2. Jak se říkalo spartskému vojákovi? heilót chitón hoplít 3. Co znamená pojem „sparťanská výchova“? výchova v dětském domově přísná a tvrdá výchova výchova v dobrého umělce

12 Test 4. Co byla „sarísa“? náholenice vojáka oboustranné kopí
sparťanská strava 5. Co to znamená vyjadřovat se „lakonicky“? inteligentně vtipně stručně 6. Na co byla Sparta zaměřena? na vzdělání na umění na vojenský výcvik

13 Zdroje úvodní obrázek a heilót NGUYEN, Marie-Lan. Wikipedia.cz [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: hoplít video video

14 Informace pro učitele Prezentace slouží k 1 vyučovací hodině o Spartě.
Propiska dole vpravo je symbol pro zápis. Ostatní slouží jen jako doplňková informace. Prezentace obsahuje test na ověření učiva a dvě videa.


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google