Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Advertisements

Bedřich smetana Život a dílo
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Antonín Dvořák český hudební skladatel
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_846_9TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
Medailonky HV-1 Hudební výchova DUM č. 20 Prima – kvarta osmiletého studia Mgr. Milena Naglmüllerová; Gymnázium, Sušice Tento materiál byl vytvořen v.
BEDŘICH SMETANA Významné osobnosti
Antonín Dvořák ( ).
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Antonín Leopold Dvořák
ANTONÍN DVOŘÁK ( – ).
Antonín Dvořák a jeho život
ANTONÍN DVOŘÁK.
ANTONÍN DVOŘÁK.
ICT – 2 – 3 – 21 HV - Bedřich Smetana
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Český hudební romantismus
Vzdělávací oblast: Umění a kultura
Bedřich Smetana.
Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
BEDŘICH SMETANA (hudební skladatel).
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_13 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_897_5TR_HV Autor: Mgr. Monika Bittová.
Český hudební romantismus
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
Maturitní předmět: Dějepis
BEDŘICH SMETANA.
BEDŘICH SMETANA úvod. BEDŘICH SMETANA úvod Narodil se 2. března 1824 v Litomyšli.
Antonín Dvořák Základní informace. Antonín Dvořák Základní informace.
SYMFONIE. ERBEN ŠVÉDSKO VLTAVA NELAHOZEVES KÁČA.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_1_28_Bedřich Smetana Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Antonín Dvořák Světově uznávaný český hudební skladatel 19.století ROMANTIZMUS.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Petra Pláničková Název: VY_32_INOVACE_1154_ANTONÍN DVOŘÁK Téma: ŽIVOT A DÍLO.
ANTONÍN DVOŘÁK. Antonín Dvořák (1841–1904) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_17_Antonín Dvořák.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Antonín Dvořák Materiál pro výukovou oporu zpracovaný v rámci projektu Informační a komunikační technologie proti bariérám Výuková opora č. 2 – výukový.
Nejvýznamnější pražská divadla období národního obrození a romantismu NO – 1770–1848 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Michal.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr.Petra Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_13_28_Antonín Dvořák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Čeští hudební skladatelé Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Renáta Jehličková Název: VY_32_INOVACE_09_C_10_ČEŠTÍ HUDEBNÍ SKLADATELÉ.
Název školyZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_17_Život a dílo Georga Friedricha Händela TémaŽivot a dílo Georga.
Název školyZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ AutorBc. Jiří Grüner NázevVY_32_INOVACE_22_Přelom 19. a 20. století v české hudbě TémaHudba na přelomu 19.
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy:. Základní škola Netvořice Autor:. Mgr
Název školy: ZŠ a MŠ Prysk, okres Česká Lípa, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Vostřelová Název: VY_32_INOVACE_20_HUDEBNÍ VÝCHOVA_ANTONÍN DVOŘÁK_DÍLO.
ZŠ Hladké Životice okres Nový Jičín, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Název školy: Základní škola Netvořice
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Antonín Dvořák dílo.
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
AUTOR: Mgr. Bedřiška Koželuhová NÁZEV: VY_32_INOVACE_6B_09
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
VY 32 INOVACE 541.
Název školy: Základní škola Netvořice
VY 32 INOVACE 541.
Transkript prezentace:

Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner Název VY_32_INOVACE_34_Čeští představitelé romantismu Téma Čeští představitelé romantismu B. Smetana, A. Dvořák Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/21.2803

Český romantismus Největší představitelé českého romantismu – Bedřich Smetana, Antonín Dvořák

Anotace Prezentace je určena žákům 8. a 9. tříd. Seznamují se s českým romantismem jako uměleckým směrem, který vznikl po romantismu světovém. Prezentace je zaměřena na dva největší české romantické skladatele Bedřicha Smetanu a Antonína Dvořáka.

Český romantismus Mění se kultura – přechází se od feudalismu ke kapitalismu. Je snaha napodobovat šlechtu a snaha o hudební vzdělávání. Muzicírování nabývá rozmachu. Koncerty pro veřejnost se konaly v Žofínské akademii. Je založena Varhanická škola – rok 1830. Vzniká nová profese – kapelník a dirigent. Opera je největším uměleckým žánrem (Škroup, Smetana, Dvořák).

Bedřich Smetana * 1824 Litomyšl + 1884 Praha Český romantický skladatel, který začal používat symfonickou báseň jako velkou hudební formu. Snaží se o „češství“ – které se mu v jeho dílech – převážně v operách, ale i v drobných skladbách dokonale povedlo, poté zkomponoval symfonickou báseň „Má vlast“.

Dílo Bedřicha Smetany Dílo Bedřicha Smetany je velice rozsáhlé. Největší rozmach nalezneme v tvorbě operní a vokální. 1. Opery: Braniboři v Čechách, Prodaná nevěsta, Dalibor, Libuše, Dvě vdovy, Hubička, Tajemství, Čertova stěna, Viola (jen ve skriptu). Bra pro da li dvě hu ta če. 2. Orchestrální skladby – Richard III. 3. Komorní hudba – Smyčcový kvartet č. 1 „Z mého života“. 4. Skladby pro klavír – Louisina polka, Ze studentského života. 5. Sborové skladby – Píseň Česká, Píseň svobody, Tři ženské sbory (Má hvězda, Přiletěly vlaštovičky, Za hory slunce zapadá).

Antonín Dvořák * 1841 Nelahozeves + 1904 Praha Otec Antonína Dvořáka byl řezníkem a hráčem na citeru. Po svém synovi chtěl, aby se stal také řezníkem. Mladý Dvořák se dostává do Zlonic, kde se ho ujímá učitel hudby a varhaník Antonín Liehmann.

Hudební dráha Antonína Dvořáka Od učitele Liehmanna odchází do Prahy, kde studoval Varhanickou školu. Zároveň hrál na violu v Prozatímním divadle pod vedením taktovky B. Smetany. Vyučoval hru na klavír (seznámil se se svou budoucí ženou Annou Čermákovou, se kterou měl 9. dětí – z toho tři zemřeli ještě v dětství). Poté začíná jeho dráha skladatele, jeho žena poslala skladby Johannesu Brahmsovi.

Výlet za velkou louži R. 1892 byl poslán Dvořákovi dopis z USA. Přijal nabídku ředitele New Yorské konzervatoře (nejprve však váhal). V letech 1892 – 1895 mu pobyt v Americe přinesl řadu poct a světovou proslulost. Zde složil svou poslední a nejznámější symfonii č. 9 e moll (Novosvětská, Z Nového světa).

Dílo Antonína Dvořáka Dílo je velice rozsáhlé. Vrchol představují opery a symfonie. 1. Symfonie: č.1 – Zlonické zvony, č. 9 – Z Nového světa. 2. Oratoria a kantáty: Stabat Mater, Svatá Ludmila, Rekvie, Svatební košile. 3. Opery: Tvrdé palice, Šelma sedlák, Jakobín, Čert a Káča, Rusalka. 4. Symfonická báseň: Vodník, Zlatý kolovrat, Holoubek. 5. Orchestrální skladby: Slovanské tance I., II. řada. 6. Klavírní skladby: Dumka, Furiant, Humoresky. 7. Písně a sbory: Biblické písně, Moravské dvojzpěvy.

Seznam použité literatury a internetové odkazy Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 1. 11. 2009 12:26 - [cit. 2012-05-29]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Bedrich_Smetana.jpg Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 4. 10. 2008 18:36 [cit. 2012-05-29]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dvorak1.jpg CMÍRAL, Antonín. Heslo: Založení konservatoře a varhanické školy. In: Základní pojmy hudební. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění. 1957. str. 265 – 270. CMÍRAL, Antonín. Heslo: Bedřich Smetana. In: Základní pojmy hudební. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění. 1957. str. 270 - 272. CMÍRAL, Antonín. Heslo: Antonín Dvořák. In: Základní pojmy hudební. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění. 1957. str. 272 - 274. ČERNUŠÁK, Gracián. Heslo: Bedřich Smetana. In: Československý hudební slovník osob a institucí M – Ž. Praha: Státní hudební vydavatelství. 1965. str. 540 – 553. ŠTĚDROŇ, Bohumír. Heslo: Antonín Dvořák. In: Československý hudební slovník osob a institucí A – L. Praha: Státní hudební vydavatelství. 1963. str. 276 – 285.