Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"— Transkript prezentace:

1 Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner Název VY_32_INOVACE_37_České hudební baroko - představitelé Téma Čeští představitelé baroka Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/

2 České hudební baroko Jeho představitelé

3 Anotace Prezentace je určena žákům 7. tříd.
Zde se seznamují s předními osobnostmi českého hudebního baroka. Například: A. V. Michna z Otradovic, P. J. Vejvanovský a další.

4 Přední osobnosti českého baroka: Adam Václav Michna z Otradovic
* 1600 + 1676 Byl hostinský v Jindřichově Hradci. Varhaník a básník. Byl prvním, kdo v českém hudebním baroku spojil lidovou zpěvnost s lyrikou. Byl autorem duchovních písní, které shromáždil ve sbírkách: Česká mariánská muzika (Chtíc aby spal), Loutna česká, Svatonoční muzika.

5 Pavel Josef Vejvanovský
* 1640 + 1693 Pocházel z Hukvald (stejně jako Leoš Janáček). Měl titul „polní trubač“. Později se stal kapelníkem kroměřížské kapely a ředitelem kůru v chrámě sv. Mořice. Psal převážně hudbu chrámovou a světskou. V jeho dílech se často objevuje vysoká trubka „klarina“. Dílo: Sonáty pro smyčce a žestě, Sonata natalis (k narození), Sonata venatoriia (lovecká)

6 Vrcholné osobnosti působící v zahraničí: Jan Dismas Zelenka
* 1679 Louňovice pod Blaníkem Drážďany Studoval v Praze, později v Itálii a ve Vídni. Byl kontrabasistou saské dvorní kapely, později kapelníkem a církevním skladatelem v Drážďanech. Nepoužíval složitou hudebnost (Jeho skladby jsou jednoduššího charakteru). Dílo: píše církevní skladby, světské instrumentální skladby (Hypochondria, Jezdecké fanfáry).

7 Bohuslav Matěj Černohorský
* 1684 Nymburk Štýrský Hradec O jeho životě se nám dochovalo málo zpráv. Studoval převážně v italském Padově. Z díla se dochovaly především vokální a varhanní fugy, např.: Vokální fuga Pochválen buď Ježíš Kristus, Regina coeli. Jeho melodika je předzvěstí klasicismu.

8 Seznam použité literatury a internetové odkazy
Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, :54 - [cit ]. Dostupné z: CMÍRAL, Adolf. Heslo: Hudba v době barokní. In: Základní pojmy hudební. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění str. 259 – 260. ŠTĚDROŇ, Bohumír. Heslo: Adam Václav Michna. In: Československý hudební slovník osob a institucí M – Ž. Praha: Státní hudební vydavatelství. str. 93 – 94. ČERNUŠÁK, Gracián. Heslo: Pavel Josef Vejvanovský. In: Československý hudební slovník osob a institucí M – Ž. Praha: Státní hudební vydavatelství. str. 859. ČERNUŠÁK, Gracián. Heslo: Jan Dismas Zelenka. In: Československý hudební slovník osob a institucí M – Ž. Praha: Státní hudební vydavatelství. str. 978. ŠTĚDROŇ, Bohumír. Heslo: Bohuslav Matěj Černohorský. In: Československý hudební slovník osob a institucí A - L. Praha: Státní hudební vydavatelství. str


Stáhnout ppt "Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner"

Podobné prezentace


Reklamy Google