Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 04_01_32_INOVACE_08
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Operativní plánování Předmět: Organizace výroby Ročník: 4. Jméno autora: Ing. Lenka Kandlerová Škola: SPŠ Hranice Anotace: Prezentace seznamuje studenty s pojmem operativní plán, kritérii pro volbu plánovaného období, s obsahem pojmu, s oblastmi, které plánování výroby zahrnují a jednotlivými kroky operativního plánu. Klíčová slova: Operativní plán, požadavky na operativní plán, kritéria pro volbu plánovaného období, výrobní dávka, lhůtové plánování, bilancování kapacit. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Kandlerová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operativní plán soustava konkrétních plánů, na které můžeme pohlížet ze tří úhlů: a) propojení jednotlivých oblastí řízení (řeší optimální využití zdrojů, požadavky trhu, efektivnost výroby a kvalitu), b) zajištění činností nutných k výrobě, její přípravě, zajištění materiálem, pomocnými a obslužnými činnostmi, c) proces nepřetržitého upřesňování výroby z věcného, časové a prostorové hlediska. vychází z reálných zdrojů daného období (zpravidla čtvrtletí, max. rok).
Požadavky na operativní plán vazba na strategické a taktické plánování, realizace požadavků trhu při zajištění efektivnosti, konkretizace úkolů z věcného, časového a prostorového hlediska, specifikace výrobních úkolů v optimálním množství, zajištění návaznosti jednotlivých výrobních částí, konkretizace požadavků na zajištění výroby materiálem, zařízením, pracovníky apod.
Kritéria pro volbu období Podnik bere při plánování nejčastěji v úvahu následující kritéria: přizpůsobivost (reakce na poptávkové změny trhu), charakter výroby (technologie), typ výroby (četnost opakování sortimentu), produktivita (průběžná doba výroby), složitost (náročnost výrobního programu) atd.
Odbyt – výroba - nákup Operativní plánování zahrnuje: odbyt - znalost potřeb (požadavky trhu) a zdrojů (kapacitu VZ, pracovní síly a oběžného kapitálu) = reálné úkoly, které mají být v určitém období odvedeny (druh, množství, okamžik odvedení), výrobu - cíle (min. náklady, průběžné doby, odchylky) = max. využití výrobní kapacity (vlastní a cizí výroba, sezónní výroba), nákup - objem výroby, informace o spotřebě, normách atd. = bilance zdrojů a potřeby.
Oblasti operativního plánování Operativní plánování zahrnuje tři dílčí oblasti: určení velikosti výrobní dávky (počet výrobků, které se vyrábějí za sebou, aniž by došlo k přerušení výrobního procesu), lhůtové plánování (stanovení termínu zahájení a dokončení výrobní zakázky), bilancování kapacit (stanovení pracovních postupu na základě lhůtového plánování s ohledem na kapacitní omezení).
Opatření k bilancování kapacit přizpůsobení kapacit: a) zvýšení - přesčasy, zvýšení směnnosti, přesun pracovníků, investice do VZ, b) snížení - zkrácení pracovní doby, zrušení směn, přesun pracovníků, snížení pracovníků, zastavení práce, 2. přizpůsobení vytíženosti: a) zvýšení – přesun termínů, přenesení práce na jiné pracoviště, dodatečné zakázky, údržba, b) snížení – přesun termínů, přenesení práce na jiné pracoviště, kooperace.
Kroky operativního plánování kusovník - propočet jednotlivých částí výrobků zakázka - výpočet ekonomických výrobních dávek termín zadávání - bilance skutečné potřeby výroby zatěžovací plán - sladění termínů, výrobních dávek a VČF potřeba VZ - propočet nástrojů, nářadí a přípravků lhůtový plán - termíny zadání, odvádění a provedení konkrétních operací v rámci jednotlivých dílen
Použitá literatura Líbal, V.: Organizace a řízení výroby. Praha: SNTL 1979. Tomek, G. – Vávrová, V.: Řízení výroby a nákupu. Praha, Grada Publishing 2007. Wöhe, G.: Úvod do podnikového hospodářství. 1. vydání českého překladu. Praha, C.H.Beck 1995.