Johanka z Arku (6.ledna 1412 – 30.května 1431).

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Alfréd Veliký Ničivé nájezdy Vikingů ve velkých skupinách připluli na jaře, přezimovali na pobřežích Odolávala jen část Anglie WESSEX pod vedením krále.
Advertisements

Johanka z Arcu Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
POČÁTKY HUDEBNÍCH DĚJIN U NÁS
zpracovaný v rámci projektu
Integrita bezúhonnost
Jedinečný Ježíš Velikost člověka se dá určit podle toho, co za sebou zanechal a zda přivedl druhé k tomu, aby uvažovali nově, a dal impuls, který ho přetrval...
Husitství v kostce.
STOLETÁ VÁLKA.
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Vzrůstem malý Pružný Chytrý Výborný stratég Vystudoval vojenskou akademii Velký Silný Udatný Od malička cvičen k boji Bojuje většinou sám Drobná Prostá.
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Křížové výpravy.
Křižáci.
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
ČESKÉ ADVENTNÍ ZVYKY 3. ročník
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
MUČEDNÍCI EVROPSKÉHO STŘEDOVĚKU
Obstát na bitevním poli
Dej1 Stoletá válka Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Neklidná Evropa v době třicetileté války
Stoletá válka Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Únor 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací.
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček
ZNAK MĚSTA PLZEŇ.
Stoletá válka 1337–1453 Spor o Flandry 3 fáze/etapy 1.etapa( )
VY_32_INOVACE_2D.7.16 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 7. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
A TAK BRATŘI, MODLETE SE ZA NÁS, ABY SE SLOVO PÁNĚ RYCHLE ŠÍŘILO… (2.TES. 3,1)
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Věřím v Boha, Syna.... 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal.
Doba husitská v Čechách (Období po Husově smrti)
Husitské války VY_32_INOVACE_160.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Dějiny významných států a národů v Evropě I
Západní Evropa za vrcholného středověku
Johanka z Arku též Jana z Arku, přezdívaná Panna Orleánská či Panna Jana narodila se přibližně 6. ledna 1412 v severní Francii ve vesničce Domrémy žila.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_DEJEPIS2_8 Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Mgr. Radka.
Klikej V tento den se ve městě každoročně konají oslavy.
Lipany.  Lipany leží 4 km západně od Kouřimi.  První záznam o vesnici je z roku  Do české historie se zapsala bratrovražednou bitvou.  30.května.
Věřím v ŽIVOT VĚČNÝ. 1) Věřím v Boha Otce všemohoucího,stvořitele nebe i země; 2) i v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho, jenž se počal z.
Stoletá válka
Katedrála Notre-Dame v Remeši
Dějepis Stoletá válka 1.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
Stoletá válka Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v Evropě v době stoleté války.
Vznik jednotných monarchií v Anglii a Francii II
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem... Žij život bez strachu!!! AC Slavkov u Brna,
Stoletá válka 7. Třída – únor 1. týden.
Jana (Johanka) z Arku. ..Narození Jany.. Narodila se v chudé rodině roku 1412 ve vesnici Domrény na vancouleurském panství Narodila se v chudé rodině.
Období vlády Přemyslovců a Lucemburků v českých zemích Za předpokladu použití přílohy k učebnicím vlastivědy Obrazy z českých dějin a psacích potřeb.
Vrcholný středověk VY_32_Inovace_03SJ - 4 Mgr. Jana Šenkeříková ZŠ A MŠ Nedašov.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
Stoletá válka
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin 6. -9
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola
MŠE SVATÁ. Doxologie, obřady svatého přijímání
Stoletá válka VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_6_STOLETÁ VÁLKA
Dějiny významných států v evropě
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
BIBLICKÝ RŮŽENEC radostná tajemství
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Husitství VY_32_Inovace_04SJ - 4
STŘEDOVĚKÉ STÁTY V EVROPĚ
MISTR JAN HUS A HUSITSKÉ VÁLKY
VZTAHY MEZI STŘEDOVĚKÝMI EVROPSKÝMI STÁTY.
Transkript prezentace:

Johanka z Arku (6.ledna 1412 – 30.května 1431)

Panna Orleánská Panna Jana Dobrá Lotrinka

Francouzská hrdinka V čele francouzských vojsk v boji proti Angličanům 1920 prohlášena za svatou Spolupatronka Francie

Život Narodila se v lotrinské vesnici Domrémy, v době stoleté války 1412 Od mala slýchala hlasy a měla vidění (andělé a světci) Bohem vyvolena osvobodit Francii

Válka Vydala se za Karlem VII., přesvědčila jej o svém poslání Získala vojsko Na korouhvi květy lilie a slova Jesus Maria Vítězný pochod (květen – červenec) 8.5. 1429 – cesta do Orleánsu (odrazila četné útoky) Dobytí pevnosti Tourelles, poté vyrazila do Jargenau, do Meungu (město obléháno půl roku), poté se vydala k Beaugency, k Remeši (cestou dobyla města Auxerre, Troyes a Chalons)

Zajetí a proces 1430 se vydala na pomoc obleženému Compiegne padla do rukou Burgunďanům prodána Angličanům vězněna a souzena jako kacířka a postavena před soud 30. května 1431 byla upálena 

Dopis Husitům V dopise Husitům vyčítá, že ničí a zabíjejí, nabízí jim ale i pomoc v případě jejich zájmu o obrácení.

"Již dávno došla mně, dívce Janě, pověst a zpráva, že jste odložili pravé náboženství a obřad, stavše se z pravých křesťanů bludaři a Saracénům podobnými, a že jste přijali hanebnou pověru a neřád, který tak se snažíte hájiti a šířiti, že není ohavnosti ani ukrutnosti, které byste se neodvážili. Církevní svátosti podvracíte, články víry sápete, chrámy boříte, podoby, vytvořené pro připomínku, rozbíjíte a pálíte, křesťany, kteří nedrží vaši víru, vraždíte. Jaká to vaše zběsilost či jaké šílenství a vzteklost vás štve?… Není vám známo, že nebrání-li vám Bůh ve vašem bezbožném násilí, snáší-li, abyste nadále tonuli v temnotách a bludu, je to proto, že na vás chystá trest a muka větší? Co se mne týče, abych vám pravdu řekla, kdyby mě nezaměstnávaly války anglické, byla bych k vám již vtrhla. Vpravdě však, nedovím-li se, že jste se káli, zanechám možná i Angličanů a obořím se na vás, abych vyhladila mečem, nebude-li možno jinak, vaši lichou a zuřivou pověru a zbavila vás buď kacířství, nebo života. Chcete-li se však raději vrátit ke katolické víře a k předešlému světlu, pošlete ke mně vyslance a těm povím, co jest vám třeba činiti."

DĚKUJI ZA POZORNOST Hana Křepelová 2.C