Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MUČEDNÍCI EVROPSKÉHO STŘEDOVĚKU

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MUČEDNÍCI EVROPSKÉHO STŘEDOVĚKU"— Transkript prezentace:

1 MUČEDNÍCI EVROPSKÉHO STŘEDOVĚKU
Matěj Kamenický, 7. A

2 Jan Nepomucký Kněz, generální vikář, mučedník, český národní světec.
Narozen kolem roku v Pomuku. Zemřel 20. března v Praze. Patron: kněží, zpovědníků a zpovědního tajemství, mlčenlivosti, mostů, lodníků a proti nebezpečí vody.

3 Jan Nepomucký – vzdělání a kariéra
Syn soudce. Vzdělání: cisterciácký klášter, pražská univerzita Karlova, práva na univerzitě v Padově. 1389 jmenován generálním vikářem pražské arcidiecéze.

4 Jan Nepomucký – konflikt s Václavem IV.
Václav IV. se pokouší zřídit nové biskupství v Kladrubech. Jeho plán zmařen arcibiskupem Janem z Jenštejna. Jednání s představiteli církve v Praze. Zajetí a mučení Jana, svržení do Vltavy. Nalezení těla podle pěti hvězd.

5 Jan Nepomucký – legenda nebo historická fakta?
Legenda: zachování zpovědního tajemství královny. Historická fakta: Janův odpor proti vměšování krále do církevních záležitostí. Monument od Lorenzo Mattielliho v kostele Peterskirche ve Vídni zobrazuje, jak je Jan Nepomucký shazovaný do Vltavy pod dohledem Václava IV.

6 Jan Nepomucký – úcta a svatořečení
1719 výzkum hrobu nález „jazyku“ světce. Novodobý výzkum mozková tkáň. Významná relikvie. 19. března svatořečení. Velká úcta ve všech německy mluvících zemích.

7 Jana z Arcu Prostá dívka, zachránkyně Francie, národní světice Francie. Narozena 6. ledna v Domrémy. Zemřela 30. května v Rouenu.

8 Jana z Arcu Dcera starosty Jakuba Tarca. Neuměla číst ani psát.
Vychovaná k velké zbožnosti.

9 Jana z Arcu – nadpozemské poslání
Hlasy vyzývající Janu k záchraně Francie a korunovaci krále (stoletá válka). Jana velitelkou francouzského vojska. Osvobození Orléansu, který byl obléhán Angličany. Korunovace Karla VII. v Remeši. Dobytí Orléansu

10 Jana z Arcu – odsouzení a smrt
Královi rádci poštvali Karla proti Janě. Zraněna a „prodána“ Angličanům. Inkviziční soud Jana prohlášena za čarodějnici. 30. května upálena na hranici.

11 Jana z Arcu – úcta a svatořečení
1456 zrušení původního rozsudku. 13. května svatořečení. Národní světice Francie. Jana námětem četných uměleckých děl. Zobrazována ve zbroji, na koni s korouhví. Socha Jany z Arcu v katedrále v Remeši

12 Thomas Morus Lord kancléř, mučedník reformního hnutí v Anglii.
Narozený 7. února v Londýně. Zemřel 6. července tamtéž.

13 Thomas Morus – vzdělání a kariéra
Studoval práva v Oxfordu. Přítel Jana Fišera (na obrázku) – významní humanisté. Poradce krále Jindřicha VIII. 1529 jmenován lordem kancléřem.

14 Thomas Morus - rodina

15 Thomas Morus – konflikt s králem a mučednická smrt
Věrnost katolickému smýšlení. Nesouhlasil: s rozvodem krále, se soužitím krále s Annou Boleynovou. 1532 se vzdal úřadu lorda kancléře. 1534 odmítl uznat krále jako hlavu anglické církve → uvržen do žaláře v Toweru. Odsouzení za velezradu. 6. července 1535 sťat.

16 Thomas Morus – pevnost Tower

17 Thomas Morus – úcta a svatořečení
19. května svatořečen. Znázornění: lord kancléř, vznešený oděv, zlatý řetěz. Patron právníků a politiků.

18 Zdroje a poděkování Schauber, V., Schindler, H. M.: Rok se svatými. Karmelitánské nakladatelství, Kostelní Vydří 1995. Poděkování mamince a sestře za pomoc.

19 Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "MUČEDNÍCI EVROPSKÉHO STŘEDOVĚKU"

Podobné prezentace


Reklamy Google