Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy"— Transkript prezentace:

1 Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy
Autor: Simona Valachová Název: VY_12_INOVACE_2704_Jana.z.Arku Téma: Jana z Arku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Datum vytvoření: Datum ověření:

2 Anotace Prezentace je zaměřena na postavu Jany z Arku, o jejímž životě si žáci nejprve prostudují text a získají tak potřebná fakta. Následně sledují krátké video o Janě z Arku ze seriálu Simpsonovi (část dílu Příběhy z nevrácené knihy díl 13. série). Jejich úkolem je sledovat, jak moc se drželi tvůrci seriálu historických faktů, a poté rozhodnout, která tvrzení jsou pravdivá a která jsou výmyslem. Seriál Simpsonovi je žáky velmi oblíben a tak je jejich pozornost při sledování videa zajištěna, navíc je překvapí, že učit se lze i touto formou. Důležité je upozornit žáky, že tento seriál je založený na nadsázce a právě rozlišení historických událostí a této nadsázky a výmyslů scénaristů je jejich dnešním úkolem. Materiál rozvíjí čtenářskou gramotnost, pozornost a analytické schopnosti, je interaktivní, vhodný pro promítání na interaktivní tabuli. Prezentace obsahuje instrukce, odkaz na video, text i tvrzení s řešením. Materiál je určen pro 7. ročník, vzdělávací oblast Člověk a společnost, tematický okruh Vrcholný středověk.

3 JANA z ARKU

4 Pozorně si přečtěte text o Janě z Arku.
Instrukce Pozorně si přečtěte text o Janě z Arku. Nyní se podívejte na video a sledujte, jak moc se tvůrci seriálu Simpsonovi drželi historických faktů. (v časovém rozmezí ) Po shlédnutí videa na vás čekají tvrzení, u kterých rozhodněte, zda jsou historickým faktem nebo výmyslem autora Simpsonových.

5 Jana z Arku text Jana z Arku též Johanka z Arku přezdívaná Panna orléanská (6. ledna 1412 – 30. května 1431) byla francouzská hrdinka, která stanula v čele francouzských vojsk za stoleté války v boji proti Angličanům. Od svých 14 let slýchala Jana hlasy a měla vidění, v nichž se jí zjevovali andělé a světci. Jana se k nim modlila za záchranu Francie, neboť žoldnéřská anglická vojska drancovala a vypalovala její rodný kraj. Hlas boží jí sdělil, že byla vyvolena osvobodit Francii, a tak díky své silné osobnosti a víře v Boha veřejně oznámila své úmysly a vstoupila do armády.

6 Jana byla v bojích úspěšná a získala si vojáky i lid Francie
Jana byla v bojích úspěšná a získala si vojáky i lid Francie. Král se však začal její popularity obávat, proto jí svěřoval stále méně důležité, ale často nebezpečné úkoly. Roku 1431 byla zajata Burgunďany (Francouzi, kteří byli ve válce spojenci Anglie). Janu od nich odkoupili Angličané a obvinili ji z kacířství a čarodějnictví. Ve vykonstruovaném církevním procesu byla odsouzena a 30. května 1431 upálena. Teprve po její smrti požádal francouzský král katolickou církev o obnovení procesu a ta prohlásila Janu za oběť justičního omylu. Ve 20. století byla svatořečena.

7 Jana z Arku je seriálová postava.
Tvrzení Jana z Arku je seriálová postava. Ve stoleté válce bojovala Francie s Anglií. Jana z Arku věřila, že byla Bohem vyvolena, aby dovedla Francii k vítězství. Jana z Arku byla velmi mladá dívka.

8 Jana z Arku byla svědkem zázraku, když si Bůh od ní vyžádal zákusek.
Francouzi používali ve středověku jako střelivo do katapultů speciálně vycvičené vojáky. Jana z Arku byla vynikající bojovnice, ve válce měla obrovské úspěchy.

9 Francouzský král se do Jany zamiloval a plně ji podporoval.
Jana z Arku byla zajata Angličany. Jana z Arku byla obžalovaná z kacířství a ublížení na zdraví jednoho ze strážců. Janu z Arku zachránil před upálením rytíř Lancelot.

10 Citace AUTOR NEUVEDEN. Jana z Arku [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Kliparty MS Office –


Stáhnout ppt "Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy"

Podobné prezentace


Reklamy Google