Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost"— Transkript prezentace:

1 Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
číslo: VY_32_INOVACE_19_12 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Stoletá válka Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Dějepis Ročník: 7. ročník

2 Metodický list – anotace:
Didaktický učební materiál Stoletá válka slouží k vizuální podpoře výkladové části hodiny. Na závěr prezentace je přidán text s vynechanými pojmy, který může po doplnění sloužit jako zápis do sešitu. Správné řešení neuvádím, neboť vše je uvedeno v prezentaci.

3 = válka mezi Francií a Anglií
Stoletá válka (1337 – 1453) = válka mezi Francií a Anglií Příčina: Spor o ovládnutí bohatých Flander (výroba sukna). Záminka: R skončila ve Francii vláda Kapetovců, na trůn usedli příslušníci dynastie Valois /valoa/. Anglický král Eduard III. Plantagenet (matka Kapetovna) jejich nárok na francouzskou korunu zpochybnil.

4 Úkol: Najdi na mapě Flandry. Na území kterého státu dnes leží?
1.

5 Válka trvala s přestávkami 116 let.
Boje se odehrávaly převážně ve Francii. Vítězství se přiklánělo střídavě k Francii nebo Anglii. 2. 3.

6 Bitva u Kresčaku r. 1346 Anglie Francie
Žoldnéřské vojsko, skvěle vycvičené v boji s luky, ukázněné, disciplinované, ale početně slabší. Francie Středověcí rytíři v brnění, bez disciplíny, neuspořádané, těžko ovladatelné, rytíři pro- kazují osobní statečnost. 4.

7 Jan Lucemburský Francouzským spojencem byl i český král Jan Lucemburský, který v bitvě zahynul. „Když zaslechl povel k boji, zeptal se, kde je jeho syn Karel. Průvodci mu řekli, že nevědí, že se však nejspíš někde bije, načež král pravil:"Pánové, jste dnes všichni mými přáteli a bratry ve zbrani, proto vás žádám, jelikož sám jsem slepý, veďte mne tak daleko do bitevní vřavy, abych měl nepřátelé na dosah meče."

8 Rytíři souhlasili, a protože ho nechtěli ztratit v mačkanici lidí, svázali otěže koní dohromady. Krále pak dle jeho přání vysunuli o něco kupředu a tímto způsobem postupovali proti Angličanům... Postoupili však příliš kupředu a byli všichni na místě pobiti. Ráno je nalezli na zemi mrtvé, s koňmi navzájem spojenými.“ Jean Froissart 5.

9 Angličané získali důležitý přístav Calais /kalé/.
V době největšího ohrožení Francie se objevila Jana z Arku. 6. Karel VII. Francouzský

10 Johanka či Jana z Arku Byla 17ti letá dívka posílená vírou, že byla vyvolena Bohem, aby zachránila Francii. Osvobodila francouzského dauphina Karla VII. z obleženého Orleánsu. V Remeši pak byl korunován fr. králem Karel VII. R byla zajata Burgunďany, vydána Angličanům. 7.

11 R. 1430 byla v Rauenu upálena jako čarodějnice.
8. R byla v Rauenu upálena jako čarodějnice. Její popel byl vhozen do řeky Seiny /sény/. Její památka byla očištěna, svatořečena byla Benediktem XV. 9.

12 Konec války Ve stoleté válce nakonec zvítězila Francie.
Angličanům zůstal jen přístav Calais. Francie se stala nejmocnějším státem v Evropě. V Anglii došlo k občanské válce mezi dvěma šlechtickými rody, usilujícími o moc, Yorky a Lancestery – k tzv. válce růží. 10.

13 Shrnutí: Doplň vynechaná slova do textu, tak získáš zápis do svého sešitu:
Ve stoleté válce ( ) mezi sebou bojovala _____ a ______. Ve Francii vymřel rod ________, anglický král ___________, po matce Kapetovec, si dělal nároky na francouzský trůn. Bezprostřední příčinou byl spor o nadvládu nad ______, kde se vyrábělo ______. Zpočátku vítězila Anglie, později se síly vyrovnaly. Bitvy u _______ r. ___ se zúčastnil i český král _________, který v boji zemřel. Do čela Francouzů se postavila Bohem vyvolená 17ti letá __________. R ji dali Angličané upálit za ________. ______ nakonec zvítězila, Angličanům zůstal jen přístav ______.

14 Řešení: Ve stoleté válce ( ) mezi sebou bojovala Anglie a Francie. Ve Francii vymřel rod Kapetovců, anglický král Eduard III. Plantagenet, po matce Kapetovec, si dělal nároky na francouzský trůn. Bezprostřední příčinou byl spor o nadvládu nad Flandrami, kde se vyrábělo sukno. Zpočátku vítězila Anglie, později se síly vyrovnaly. Bitvy u Kresčaku r se zúčastnil i český král Jan Lucemburský, který v boji zemřel. Do čela Francouzů se postavila Bohem vyvolená 17ti letá Jana z Arku. R ji dali Angličané upálit za čarodějnictví. Francie nakonec zvítězila, Angličanům zůstal jen přístav Calais.

15 Odpověz na otázky: Popiš příčiny stoleté války.
Co víš o bitvě u Kresčaku? Kdo to byla Johanka z Arku? Co se s ní stalo? Jak skončila stoletá válka?

16 Zdroje a citace: Obrázky 1, 2, 3, 4, 7 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Stoletá válka [online]. c2013 [citováno 11. 02. 2013]. Dostupný z WWW: < Obrázek 5 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jan Lucemburský [online]. c2013 [citováno 11. 02. 2013]. Dostupný z WWW: <

17 Obrázek 6 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Karel VII. Francouzský [online]. c2012 [citováno 11. 02. 2013]. Dostupný z WWW: < Obrázek 8, 9 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jana z Arku [online]. c2013 [citováno 11. 02. 2013]. Dostupný z WWW: <

18 Obrázek 10 Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Války růží [online]. c2013 [citováno 11. 02. 2013]. Dostupný z WWW: <


Stáhnout ppt "Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost"

Podobné prezentace


Reklamy Google