ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Advertisements

Zahuštěné mléčné výrobky
Vlhkost vzduchu Vyjádření vlhkosti vzduchu Měření vlhkosti vzduchu
Vy_32_INOVACE_ZB04_1364TVR Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1,5 Peníze středním školám Číslo projektu CZ.1.07/ / Číslo projektu: Rozvoj.
Složky krajiny a životní prostředí
VZDUCH OBECNÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5264VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
52_INOVACE_ZBO2_6164HO Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti.
Tato prezentace byla vytvořena
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Jakost potravin.
Abiotické faktory Výukový materiál EK
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Akciová společnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Společnost s ručením omezeným Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ Užitné vlastnosti zboží Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
8. ročník ZŠ. Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_2C_11_Vzduch.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
SORTIMENT SPOTŘEBNÍHO ZBOŽÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Suroviny pro cukráře I. ročník
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
VY_32_INOVACE_ Co je snímač
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
SORTIMENT SPOTŘEBNÍHO ZBOŽÍ
Velkoobchod Autor: Ing. Sikorová Renata VY_32_INOVACE_Sikorová_
VY_32_INOVACE_ Optické snímače
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU
Důlní elektrické přístroje
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Suroviny pro cukráře I. ročník
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Základy zbožíznalství
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ 10-1-10 Fyzikální vlivy Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Zboží je vystaveno řadě vlivů, které mohou způsobit to, že se zboží stane nekvalitní až nepoužitelné. Prezentace obsahuje vlivy mechanické a fyzikální, negativní dopady vlivů na zboží.

Fyzikální vlivy Mechanické vlivy Klimatické vlivy teplota vlhkost světelné záření prašnost

Mechanické vlivy Působí zejména při přepravě, skladování zboží a prodeji zboží tlaky nárazy Hrozí deformace na zboží, rozbití, rozsypání, rozlití zboží

Klimatické vlivy teplota pro udržení jakosti zboží se vyžaduje určitá teplota – optimální teplota ZMĚNY TEPLOT Stoupající teplota Co může způsobit? Vytékání, rozmrazení, deformaci, zrání, klíčení, růst mikroorganismů, vysychání, odpařování, srážení apod. Klesající teplota Co může způsobit? Zákal, křehkost, rozpad. Teplota bod bodem mrazu Co může způsobit? Znehodnocení zboží, roztržení obalu s obsahem vody.

Klimatické vlivy vlhkost Vyjadřuje obsah vodní páry ve vzduchu Absolutní vlhkost vzduchu - je množství vodní páry obsažené v 1m3 vzduchu, vyjádřené v gramech Relativní vlhkost vzduchu - vyjadřuje se k určité teplotě - představuje procento nasycení vzduchu vodní párou - vyjadřuje se v procentech

Klimatické vlivy světelné záření U tuků, potravin s obsahem vitamínů ultrafialová složka světelného záření urychluje rozkladné chemické reakce U čočky, kompotů, papíru viditelná složka světelného záření podporuje růst mikroorganismů Na zboží, střechách infračervená složka světelného záření způsobuje ozařování materiálu

Klimatické vlivy prašnost Prašnost ovzduší se určuje jako množství prachu spadlé na 1m2 za rok Prach znehodnocuje vzhled, zhoršuje hygienické vlastnosti zboží, spolu s vodou se podílí na korozi výrobků

Použitá literatura KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 1. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 2002, 43-45. ISBN NEUVEDENO Obrázky: http://office.microsoft.com