NutričnĚ - EPIDEMIOLOGICKÁ problematika dětského stravování specifika STRAVOVÁNÍ DĚTÍ Z HLEDISKA vlivu na JEJICH zdraví, MOŽNOSTI HODNOCENÍ Pro obor Nutriční.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stravovací návyky a jejich změny u českých dětí ve věku 1-5 let
Advertisements

METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
VÝVOJ LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Sociologie – metody a techniky sociologického výzkumu
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Ekocentrum Paleta – Zdraví na talíři. Vazba na strategické dokumenty města – Akční plán strategie města – opatření „Rozvoj programů péče o zdraví obyvatel“
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Něco o pozorování Tereza Krajčová Lenka Prachařová Anna Rokytová
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
Školní stravování (úvod) MUDr. Petr Tláskal, CSc. Ing. Eva Šulcová Bc
Fórum prevence dětské nadváhy a obezity Hana Zamrazilová Školní stravování 2014, Praha, 20.–
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Nadace Terezy Maxové Programu Iniciativy Společenství Equal
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
Sociologický výzkum.
ČASTÉ NEINFEKČNÍ NEMOCI- úvod
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Podpora pohybové aktivity, podpora cyklistiky & veřejné zdraví Bike konference, Brno, 5. října 2012.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Vztah výpočetní techniky a biomedicíny  počítač - nástroj pro vývoj nových přístrojů  počítač - součást přístrojových.
Děti a rodiče před televizí
Skupinové interview (Focus group)
Potraviny pro zvláštní výživu
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
Výzkum veřejného mínění a jeho realizace
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
PEDIATRIE Mgr. Petra Sedlářová.
Fyzioterapie – životní prostředí a životní styl – praktika Milena Černá Ústav obecné hygieny.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Tématické okruhy pro předkladatele projektů podpory zdraví Státní zdravotní ústav 2014.
Případová studie Seminář 2014.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Struktura bakalářské práce
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka, Ph.D.
Postavení pedagogiky mezi vědami
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Typy výzkumu  Kvantitativní  Kvalitativní  Smíšený  První zkoumá kolik lidí si co myslí atd …  Druhý co přesně si lidé myslí  Třetí je kombinací.
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Metodika poradenství podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Věra Kernová Doc. MUDr. Lumír Komárek, CSc. Státní zdravotní ústav Praha.
Základní charakteristika
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Epidemiologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního města Prahy.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Od tématu k problému – druhy problému - hypotézy Východisko = problém Kvantitativní výzkum – musí mít vždy hypotézu? Kvalitativní výzkum – bez hypotézy?
PREZENTUJÍCÍ Porada vedoucích zařízení školního stravování Olga Johanidesová.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Vztahová vazba mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi léčenými v Ambulanci dětské a dorostové adiktologie, na Klinice adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
MARKETING Přednáška P
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Didaktické prostředky
Číslo v digitálním archivu školy
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Dětská klinika LF UP v Olomouci Akademický rok JOURNAL CLUB časopisecký klub Termín: 6. prosince 2017, 13,30- 15,00 hod. Seminární místnost,
Maso a masné výrobky Dodatky.
MARKETING Přednáška P
Metody pedagogiky.
Transkript prezentace:

NutričnĚ - EPIDEMIOLOGICKÁ problematika dětského stravování specifika STRAVOVÁNÍ DĚTÍ Z HLEDISKA vlivu na JEJICH zdraví, MOŽNOSTI HODNOCENÍ Pro obor Nutriční specialista Mgr. Jana Fialová, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Jaro 2017

Specifika dětské výživy Dítě není „malý dospělý“ – specifické požadavky na výživu v každé z jednotlivých věkových kategorií Nutriční a energetická potřeba – závisí na věku, biologické zralosti organismu, zdravotním stavu, … Dětství – období utváření výživových návyků: - vliv výchovy v rodinném prostředí, sociální, psychologické a kulturní vlivy - potravní chování, výživové preference a averze, postoje k jídlu

Vliv stravy na zdraví dětí Vliv již během prenatálního vývoje Správné stravování v každé fázi života dítěte má vliv na: růst a vývoj biologických struktur, tkání a orgánů, u dětí zejména na imunitní systém, nervovou soustavu a mozek (kognitivní schopnosti, soustředění, hyperaktivita, deprese,…), růst a vývoj kostí a svalové hmoty aktuální i budoucí zdravotní stav dětí zdravotní stav další generace

Nejčastější problémy ve výživě dětí Periodicita příjmu potravy (pravidelnost/nepravidelnost) – od raného dětství výchova k pravidelnému stravování Výběr potravin a preference – složení stravy (problém v rozvojových i vyspělých zemích – různé důvody nevhodného výběru a složení) Energetická hodnota stravy

Výživa a specifické zdravotní problémy Nadváha a obezita Anorexie a nechutenství Potravinové alergie a intolerance Autoimunitní onemocnění (Crohnova choroba) Nemoci a problémy trávicího ústrojí (reflux, dráždivý tračník, nadýmání,…) ? Souvislosti s psychickým stresem ?

Cíle oboru „nutriční epidemiologie“ z hlediska dětské populace Sledování vlivu výživových faktorů a stravovacích návyků dětí na: Aktuální zdravotní stav Aktuální růst a vývoj Utváření výživových návyků Zdravotní stav/onemocnění v období dospělosti (KVN, diabetes, NO, osteoporóza a obezita) => možnost ovlivnění aktuálního i budoucího zdravotního stavu populace

Výzkum v nutriční epidemiologii a dětská populace Velké odlišnosti od dospělé populace – v různých věkových skupinách významně odlišné výživové požadavky Získávání dat pro klasické epidemiologické studie z běžných zdrojů (zdravotnická dokumentace, údaje o spotřebě některých produktů, aj.) – podobné jako u dospělé populace Získávání dat v terénním výzkumu (dotazníky, záznamy výživové spotřeby, interview, aj.) – odlišné od dospělé populace – etická i jiná omezení

Populační skupiny dle věku KOJENCI Mateřské mléko Náhradní mléčná kojenecká výživa Přechodná strava - první seznámení s novými druhy pokrmů (od 6. měsíce věku: zelenina, maso, žloutek, ovoce, obilniny – kaše, pečivo) IDEÁL X REALITA Výhradní vliv rodinného prostředí

Populační skupiny dle věku BATOLATA Kombinovaná, tzv. „rodinná strava“ (další nové pokrmy a potraviny, nové chutě, změny konzistence podávaných pokrmů) Počátek formování stravovacích a výživových návyků, vč. frekvence a (ne-)pravidelnosti Jídlo jako součást psychologického výchovného působení (odměna/trest) IDEÁL X REALITA Výhradní vliv rodiny

Populační skupiny dle věku PŘEDŠKOLNÍ A MLADŠÍ ŠKOLNÍ DĚTI Pokračující převažující vliv rodiny – utvrzování výživových návyků Počínající vliv dalších výchovných subjektů – prarodiče, předškolní zařízení Externí, mimorodinné stravování Získávání prvních teoretických poznatků o výživě IDEÁL X REALITA

Populační skupiny dle věku STARŠÍ ŠKOLNÍ DĚTI A DOSPÍVAJÍCÍ Výrazné změny ve stravovacích návycích (Fast food, kofeinové nápoje, alkohol,…) Významný vliv okolí: škola, vrstevníci, reklama První zkušenosti s přípravou a obstaráváním pokrmů Předpokládané teoretické znalosti z oblasti výživy a jejího vlivu na lidský organismus IDEÁL REALITA

Výzkum a metodika v nutriční epidemiologii u dětské populace Kvantitativní x kvalitativní x smíšený výzkum Přístup observační (pozorovací) – deskriptivní a analytické studie Přístup intervenční (experimentální) – klinické a terénní studie Volba metody, způsobu získávání dat a typu intervence m.j. dle věku zkoumané/cílové skupiny

Kvantitativní metody Typické pro přírodní vědy Experimenty, náhodný výběr, reprezentativní vzorek, strukturovaný sběr dat pomocí měření vybraných veličin, dotazníky s uzavřenými otázkami, příp. pozorování přesně definovaného jevu Vyhodnocování číselných dat statistickými metodami Softwarové programy pro jednotlivé obory (Epi Info) Testování platnosti hypotézy na zadané hladině statistické významnosti Předem zadané schéma výzkumu

Kvalitativní metody Typické pro sociální vědy, někdy chápány jen jako doplněk k tradičním metodám přírodních věd Pozorování, rozhovor (interwiew), diskuze v ohniskových skupinách (focus groups), dotazníky s otevřenými otázkami; triangulace Hodnocení dat deskriptivními metodami Počítačový software – podpůrná funkce pro dílčí zpracování a analýzu Vedou k formulování hypotéz Plánované schéma výzkumu se může podle okolností průběhu výzkumu měnit

Kombinace metod – smíšený výzkum, inspirace z jiných oborů Možnost do hloubky zkoumat příčiny jevů zjištěných kvantitativním výzkumem Možnost překlenutí omezujících faktorů (etická omezení, velikost zkoumaného vzorku, apod.) a tím využití „slabin“ okolností Možnost začlenění výzkumných otázek zejména z oboru sociologie, psychologie, pedagogika (studium chování - např. vznik a utváření výživových návyků u dětí) Možnost volby kvalitnější strategie v prevenci na základě podrobnějšího poznání konkrétního fenoménu

Volba metodiky výzkumu dle věku KOJENCI, BATOLATA, PŘEDŠKOLNÍ DĚTI: informačním zdrojem i cílovou skupinou intervence jsou rodiče – metody jako u dospělé populace, obsahem zaměřené na děti ŠKOLNÍ DĚTI: informačním zdrojem jsou rodiče, ale s postupujícím věkem stále více děti samotné – nejkomplikovanější způsob získávání dat, etické hledisko, metody na pomezí psychologických, pedagogických a sociálních věd DOSPÍVAJÍCÍ: volba metod opět jako u dospělých

Stravovací návyky dětí a školní prostředí: příklad z praxe

Prevence obezity a neinfekčních nemocí – zkušenosti z výzkumu Vliv školního prostředí a ostatních faktorů životního stylu na utváření výživových návyků u dětí školního věku Kombinace kvalitativních výzkumných metod a intervenčního působení Zkušební zavádění intervenčního preventivního programu

Děkuji za pozornost 