Mgr. Marie Havránková NAUKA O TVOŘENÍ SLOV- skládání a zkracování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Advertisements

Mgr. Marie Havránková NAUKA O TVOŘENÍ SLOV- skládání a zkracování Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – styl běžné každodenní komunikace Název sady:Funkční.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – psané útvary (krátké informační útvary - útvary.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 4 – přídavná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Mgr. Marie Havránková NAUKA O TVOŘENÍ SLOV Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Český jazyk 9. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_18_Skládání Autor Chňoupková Martina.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o., Orlová Lutyně AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV: Podpora výuky v technických oborech TEMA: Nauka o slovní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
MATEMATIKA Úměra přímá a nepřímá - slovní úlohy řešené trojčlenkou.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr. Brno- venkov, příspěvková organizace AUTOR: Tomanová Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_05- Přídavná.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Aleš Hladík Název: VY_32_INOVACE_6A_3_Vlastní a obecná jména Téma: 6A_ČJ7.roč.
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 3 – podstatná jména Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012.
Anotace Seznámit žáky s fungováním školství v ČR. Popsat jednotlivé stupně a možnosti přechodu z nižšího na vyšší stupeň. Výukový materiál.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Daňová evidence STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Název prezentace (DUMu)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Název prezentace (DUMu): Geometrická posloupnost – řešené příklady
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_15
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
MATEMATIKA Čísla celá základní pojmy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová VY_32_Inovace_12.1.3
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU 1 – Množiny – teorie
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Jiřina Homolová VY_32_Inovace_12.1.3
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 11 –slovesa – slovesný vid
Jazyk a jazyková komunikace, Český jazyk, Slovotvorné způsoby
MEZILIDSKÁ KOMUNIKACE II.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_05_F9_Hanak TÉMA: Střídavý proud
Název prezentace (DUMu): Jednoduché úročení
AUTOR: Mgr. Marcela Maršálková NÁZEV: VY_32_INOVACE_03_ČJ_07
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Český jazyk 2 . ročník PŘEHLEDY
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Poměr v základním tvaru.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
MATEMATIKA Poměr, úměra.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Název prezentace (DUMu): Posloupnosti
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okr
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV: VY_32_INOVACE_09_02_F7_Hanak TÉMA: Pohyb tělesa
Geometrie pro 9. ročník Autor: Mgr. Hana Vítková Datum:
Název prezentace (DUMu): Odborný styl – popis pracovního postupu
Řezání vnějších závitů
Poměr v základním tvaru.
Hranice slov v písmu
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Mgr. Marie Havránková NAUKA O TVOŘENÍ SLOV- skládání a zkracování Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník Srpen 2012

Záměrem této sady výukových materiálů s názvem Nauka o slovní zásobě a tvoření slov je poskytnout žákům potřebné informace o slovní zásobě, o způsobech jejího rozvíjení a zejména o tvoření slov v českém jazyce, a to odvozováním, skládáním a zkracováním. Učivo navazuje na znalosti, které žáci získali na ZŠ a cílem je jejich znalosti rozšířit a upevnit tak, aby je žáci mohli využít zejména při ústní a písemné komunikaci. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě jsou určeny pro žáky 2. ročníku SOU Uherský Brod. Tato prezentace pojednává o tvoření slov skládáním, o druzích složenin a jejich pravopisem, zabývá se i zkracováním a vznikem zkratek, zkratkových slov a značek.

SKLÁDÁNÍ (KOMPOZICE) ZKRACOVÁNÍ (ABREVIACE) NAUKA O TVOŘENÍ SLOV SKLÁDÁNÍ (KOMPOZICE) ZKRACOVÁNÍ (ABREVIACE)

SKLÁDÁNÍ = tvoření slov ze dvou a více slov nebo slovních základů vznikají slova složená (složeniny) v češtině je skládání méně běžné vznikají zejména podstatná a přídavná jména využívá se i při tvoření odborných názvů

ROZDĚLENÍ SLOV SLOŽENÝCH Složeniny vlastní (pravé): nemůžeme je rozdělit na dvě samostatná slova (zeměpis, jihozápadní) první část slova bývá zakončena na –o- (pivovar, zvěrokruh, jihovýchodní), na –e/-ě-(dějepis, zeměpis,), na – i – (sedmihran) Složeniny nevlastní (nepravé - spřežky): mohou se rozložit na samostatná slova, někdy v obráceném pořadí (okamžik = mžik+oka, zeměžluč = země+žluč, pravděpodobný = podobný pravdě)

Složeniny hybridní: v současné češtině jich přibývá obvykle první část je cizího původu, druhá domácího původu (monočlánek, autodílna) Součástí složenin jsou většinou kombinace podstatných a přídavných jmen (černovlasý), méně složeniny sloves (spolupracovat), ale mohou se vyskytovat i složeniny s první částí číselného významu (dvojjazyčný).

PRAVOPIS SLOŽENIN Spojovník se píše: pokud jsou obě složky ve vztahu souřadném a první složka je zakončena na –sko, -cko, -ně, - ově: u přídavných jmen jako zemědělsko – potravinářský, literárně - hudební, slovesně – jmenný u přídavných jmen, jejichž členy jsou ve vztahu vzájemnosti, např. francouzsko – český, labsko – oderský V ostatních složeninách se spojovník nepíše-

ZKRACOVÁNÍ = tvoření slov spojením dvou i více částí základových slov zkracováním vznikají iniciálové zkratky, zkratky, slova zkratková a značky

INICIÁLOVÉ ZKRATKY vznikají z počátečních písmen (iniciál) několikaslovných názvů: střední odborné učiliště = SOU, Evropská unie = EU píšeme je velkými písmeny: MŠMT hláskujeme je: SOU = es – ó - ú neskloňují se Ale! - zejména v hovorové češtině se mohou vyslovovat jako jedno slovo a skloňovat: AMU, IKEM-u podle vzoru hrad

ZKRATKY z čistě praktických důvodů se v písmu některá slova a slovní spojení zkracují, např. = například, atd. = a tak dále, a.s. = akciová společnost jsou čistě grafické a v řeči je uvádíme v nezkrácené podobě píší se obvykle malými písmeny a ukončují se tečkou pokud jsou tvořeny z prvního a posledního písmene (písmeny) slova: fa, fy, fě (firma, firmy, firmě), tečkou se neukončují

oficiálních zkratky akademických titulů mají závaznou podobu: MUDr oficiálních zkratky akademických titulů mají závaznou podobu: MUDr., JUDr. MVDr., Bc., Mgr., PaedDr. Ing., CSc., Ph.D., DiS. aj. neoficiální zkratky titulů píšeme s počátečním písmenem malým: ing., prof., dr.

ZKRATKOVÁ SLOVA = spojení počátečních slabik nebo hlásek několikaslovného názvu: Čedok = Česká dopravní kancelář, Jirda = Jirka + Dáša (majitelé obchodu), Sazka = Sázková kancelář vyslovujeme je jako jedno slovo skloňujeme je podle běžných vzorů: Čedok jako hrad, Jirda jako žena můžeme od nich tvořit nová slova: Čedok – čedokový

ZNAČKY jsou to zkratky s ustáleným grafickým obrazem nebo písmena z cizích abeced a zvláštní nepísemné grafické znaky nepíšeme za nimi tečku psaní velkých nebo malých písmen je přesně stanoveno patří sem: značky měr (m, km, m2, a = ar, l, ks), vah (g, kg, q), měn (Kč, fr), fyzikálních veličin a jednotek (t = čas, s = dráha, s = sekunda, A=ampér, V = volt matematických pojmů (r=poloměr, log=logaritmus), hudebních pojmů (p=piano, mf=mezzoforte), u značek chemických prvků píšeme vždy velké počáteční písmeno: C= uhlík, Fe=železo, NaCl = chlorid sodný) značkami jsou i číslice( arabské: 1, 2, 3…0 a římské: IV, X, C) a jejich seskupení (5 487; XVII)

ZÁPIS: NAUKA O TVOŘENÍ SLOV – SKLÁDÁNÍ A ZKRACOVÁNÍ Skládání = tvoření slov ze dvou a více slovotvorných základů, vznikají slova složená (složeniny). Složeniny vlastní – nedají se rozdělit na samostatná slova (samoobsluha, dějepis). Složeniny nevlastní – dají se rozložit na samostatná slova (okamžik = mžik oka). Složeniny hybridní – alespoň jedna část je cizího původu (autodílna).

Zkracování = tvoření slov zkracováním základových slov nebo ze zkrácených částí základových slov. Vznikají: Iniciálové zkratky – z počátečních písmen víceslovných názvů (ČR, ZOH), píšeme je velkými písmeny, hláskujeme je, jsou nesklonné. Zkratky – zkracujeme často užívaná slova nebo slovní spojení, čteme je v nezkrácené podobě (např., aj.). Zkratková slova – z počátečních písmen nebo slabik víceslovných názvů (Čedok, Sazka), vyslovujeme je jako jedno slovo, skloňujeme je a tvoříme odvozená slova (čedokový, sazkový). Značky – mají ustálený grafický význam ( km, kg, W, sin, H, N).

OTÁZKY PRO OPAKOVÁNÍ 1. Co je skládání, jaká slova vznikají skládáním? 2. Jaké druhy složenin máme? 3. Co je zkracování? 4. Co vzniká zkracováním? 5. Jaký je rozdíl mezi iniciálovou zkratkou a zkratkovým slovem?

ZDROJE MUŽÍKOVÁ, Olga, MARKVARTOVÁ, Barbora, KLUSÁČKOVÁ, Lenka, JEŘÁBKOVÁ, Eleonora, ADÁMKOVÁ, Petra. Odmaturuj z českého jazyka. Brno: Didaktis, 2007, ISBN 80 – 7358 – O82 – 9 SOCHROVÁ, Marie. Český jazyk v kostce pro střední školy. Havlíčkův Brod: Fragment, 2007,ISBN 978 – 253 – 0298 – 0 DOBEŠOVÁ, Věra, FIALOVÁ, Vladimíra. Průvodce českým jazykem. Brno: Didaktis, 2007, ISBN 80 – 7358 – 019 – 5 Kolektiv pracovníků Ústavu pro jazyk český AV ČR.PČP, školní vydání. Praha: PANSOFIA, 1993, ISBN 80 – 901373-6-9