Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola obchodně technická s. r. o.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola obchodně technická s. r. o."— Transkript prezentace:

1 Střední škola obchodně technická s. r. o.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název DUM: VY_32_INOVACE_X_1_10_ Psaní časových údajů a římských číslic v obchodní korespondenci Šablona číslo: X Sada číslo: Pořadové číslo DUM: 10 Autor: Mgr. Dagmar Kozáčková

2 Anotace Materiál seznamuje s psaním časových údajů a římských čísel podle ČSN. Dále obsahuje úkoly, řešení a pracovní list Autor Mgr. Dagmar Kozáčková Klíčová slova Časový údaj, krácení značek, deset. čárka, desetina sekundy, římské číslice, velká abeceda, telefonní čísla, faxová čísla, čísla ve spojení se slovy nebo písmeny Druh učebního materiálu Prezentace Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Střední odborné vzdělávání Tematická oblast Písemná a elektronická komunikace

3 Časové údaje V časových údajích se hodiny od minut a sekund oddělují dvojtečkami a píší se sestupně, dvoumístně. Hodiny, minuty a sekundy můžeme krátit značkami h, min, s nebo zkratkami hod., h., min. Př. 14:45; 01:05 h; 12:30:13 V souvislém textu se hodiny, minuty a sekundy mohou uvádět též jednomístně. Vlak přijede v 06:20. Hlasování bude v 11:00 hodin.

4 Desetiny a setiny sekundy se oddělují desetinnou čárkou.
Př. Jeho čas byl lepší o 2,4 s. Spojení času a data Při zpracování textu na počítači můžeme datum a čas napsat jako ucelenou značku Př T12:25:38

5 Telefonní a faxová čísla
Telefonní a faxová čísla se člení po třech místech : Př ; ; Ostatní čísla Rodná čísla, čísla občanských a řidičských průkazů, evidenční čísla cestovních dokladů, čísla bankovních účtů, evidenční čísla motorových vozidel, čísla norem, IČ, DIČ atd. se píšou v souladu s příslušnými předpisy.

6 Čísla ve spojení se slovy nebo písmeny
Mezera se nedělá tam, kde se spojuje číslo se slovem nebo s písmenem v jedno slovo nebo v jednu značku. Př. 5procentní, 60metrový, 7denní, 5krát; odd. IIIa; formát A5, učebna B2.

7 Římské číslice píšeme písmeny velké abecedy.
I = 1, V = 5, X = 10, L = 50, C = 100, D = 500, M = 1 000; menší číslo před větším se odečítá (XL = 40), menší číslo za větším se přičítá (CX = 110). V sestavách se římské číslice řadí od levé svislice. V přehledech se připojený text píše od nové svislice nastavené podle nejdelšího čísla.

8 Zvýrazněné údaje v textu přepište správně do pracovního listu
Úkoly I Zvýrazněné údaje v textu přepište správně do pracovního listu a)… 6 hodin 13 minut. Letadlo odlétá v 5.15 z letiště Václava Havla, terminál 2. b) Zpráva odeslána dnes15.12.v 19 hodin 45m c) Napište své telefonní číslo d) V laboratoři a jedna budeme míchat 3 procentní roztok.

9 Pracovní list I a) b) c) d)

10 Pracovní list I (Řešení)
a)06:13 nebo 06:13 h :15 z T2 b) T19:45 c) d) A1 3procentní

11 Úkoly II Opravte zvýrazněné údaje a opravený text přepište
Současný světový rekord v běhu mužů na 100 met. má hodnotu 9sekud a 58 setin sekundy. Uběhl ho Usain Bolt ve dvacátém století (napište římsky), a to v roce 2009 – 16/8. Avšak nejúspěšnějším běžcem je Asafa Powell, který čas pod deset sekund zaběhl 82 x.

12 Pracovní list II (Řešení)
Zde přepište text Současný světový rekord v běhu mužů na 100 m má hodnotu 9,58 s. Uběhl ho Usain Bolt ve XX. století, a to Avšak nejúspěšnějším běžcem je Asafa Powell, který čas pod 10 s zaběhl 82x nebo 82krát.

13 Pracovní list II Zde přepište text

14 Zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Kozáčková KULDOVÁ, O., FLEISCHMANNOVÁ, E. Jak psát obchodní dopisy. 1. vyd. Praha, Fortuna, IBN X. ŠAUR, V.: Pravidla českého pravopisu s výkladem mluvnice. 1. vyd. Praha. Ottovo nakladatelství, ISBN


Stáhnout ppt "Střední škola obchodně technická s. r. o."

Podobné prezentace


Reklamy Google