Pravěké venuše Venuše jsou figurky převážně nahých žen se zdůrazněním některých pohlavních znaků. Nejde o ojedinělé výtvarné motivy, ale o projevy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Advertisements

Souřadnicová síť, určování zeměpisné polohy
České země v pravěku Zpracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Prezentace Powerpoint 1 Předmět:ČESKÝ JAZYK, ČLOVĚK A JEHO SVĚT Ročník:4. Tematický okruh:Zpracování informací, život předků na našem území Název učiva:LOVCI.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_20.
Umění v pravěku. Nejstaršími doklady výtvarné činnosti člověka jsou jeskynní malby a rytiny. Proslulou „pravěkou obrazárnou“ jsou jeskyně Altamira ve.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Magda Hrstková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_18_10_ Lidská práva Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Klára Lysová Pravidla Rady Kraje Vysočina pro poskytování stipendia pro studium na zahraničních středních školách v partnerských regionech.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA: III/2 VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a společnost, Dějepis.
Významné hradisko z 8. – 9. stol. Nejrozsáhlejší slovanské archeologické naleziště v ČR Bylo jedním z nejvýznamnějších středisek Velkomoravské říše Pravděpodobně.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ, T. G. MASARYKA 4 Daňová evidence.
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
41 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 4/06 Název materiálu: Hudební forma
Pravěk.
Počátky průmyslové revoluce v českých zemích
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_M_20_Rovinné útvary
STATISTIKA Starší bratr snědl svůj oběd i oběd mladšího bratra. Oba snědli v průměru jeden oběd.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
VY_32_INOVACE_5/14_ČLOVĚK A PŘÍRODA
DOBA BRONZOVÁ A ŽELEZNÁ
Instalace RFID v muzeu Prado v Madridu Ján Rýzek, Pavel Zajíček
VY_32_INOVACE_09_Činnost litosféry na Zemi Autor: Mgr. Milan Javůrek
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_3-13_ PALEOLIT Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Název: Trojúhelník Autor:Fyrbachová
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Kánon hlavy (Unface) Základní pravidla pro kresbu portrétu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Optické vlastnosti oka
Jak středověcí obchodníci násobili pomocí svých prstů?
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ,Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Pravěk - Doba kamenná Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Kvadratické nerovnice
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
PRAVĚK.
Řešení nerovnic Lineární nerovnice
Goniometrické funkce Autor © Ing. Šárka Macháňová
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_11
Výtvarné umění v pravěku
Informatika – Grafika.
CHKO Pálava.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
DĚJEPIS = HISTORIE. DĚJEPIS = HISTORIE HISTORIE je věda, která se zabývá vývojem lidské společnosti (= dějinami) od vzniku člověka až po současnost.
PRAVĚK.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Česká republika - státní symboly
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_1-35_Starověká Čína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU:
Eduard Štorch VY_32_INOVACE_XI-A-11.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
První pomoc.
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
PTÁCI – LETCI (SOVY) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Konstrukce trojúhelníku
Transkript prezentace:

Pravěké venuše Venuše jsou figurky převážně nahých žen se zdůrazněním některých pohlavních znaků. Nejde o ojedinělé výtvarné motivy, ale o projevy kultu zabezpečující plodnost. Nejznámější z nich, Věstonická venuše, byla objevena roku 1925 v Dolních Věstonicích. Podobné figurky žen pocházejí i z dalších nalezišť v Evropě, od západní po východní (Francie, Rakousko, Ukrajina). Za jednu z nejdokonalejších sošek paleolitu je kromě Věstonické venuše považována i Willendorfská venuše (Rakousko, vápenec, 22 až 24 tisíc let stará), mezi neznámější patří například Venuše z Lespugue (Francie, mamutí kel, 23 tisíc let stará).

Která z následujících sošek byla nalezena v dolních Věstonicích? 1) 2) 3) Petřkovická venuše Věstonická venuše Willendorfská venuše

Věstonická venuše - nález Věstonická venuše je keramická soška nahé ženy vyrobená z pálené hlíny pocházející z mladého paleolitu a datovaná do období 29 000 – 25 000 př. n. l. Patří tak k vůbec nejstarším ukázkám umělecké tvorby tohoto druhu, a to celosvětově. Soška byla nalezena 13. července 1925 v popelišti v horní části pravěkého naleziště mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem. Paleolitickou krásku objevil tým Karla Absolona, známého badatele ve speleologii a archeologii. Sám profesor tehdy na lokalitě nebyl přítomen, ačkoli je většinou za objevitele označován. Soška ležela ve zbytcích pradávného ohniště rozlomená na dva kusy, které zpočátku ani nevypadaly, že patří k sobě. Teprve po očištění se ukázalo, že celek se podobá ženské postavě.

Dolní Věstonice : najděte jejich polohu v atlase a zakreslete je do mapy 4)

Karel Absolon 5)

Podoba věstonické venuše Je 11,5 cm vysoká a v bocích 4,3 cm široká. Materiál, který byl k její výrobě použit, je pravděpodobně směsí hlíny a vápence, obdobné drobné plastiky byly přitom většinou zhotovovány z kamene nebo kostí. Ze zajímavostí uveďme výraznou stylizaci obličeje (pouze oči jsou naznačeny krátkými šikmými rýhami), nepřítomnost krku, mohutnost povislého poprsí (levé ňadro je větší) a boků. Na zadní straně jsou patrné rýhy znázorňující patrně tukové zářezy.

Zkoumání sošky V létě 2004 podstoupila soška důkladné „vyšetření“ na tomografu. Od jejího nalezení uplynulo 80 let a jen čtyřikrát se badatelé pokusili zjistit, z čeho je přesně vyrobena. Poslední výsledky potvrdily, že plastika je z jemné hlíny smíchané s vodou. Jsou v ní ale navíc i malá bílá zrníčka, což může být vysrážený vápenec nebo úlomky kostí. Žádný z dosavadních výzkumů dosud tak jednoznačnou odpověď nedal. Objevil se také pikantní detail: na hýždích sošky se zachoval otisk prstu asi desetiletého dítěte.

Fotografie 6) 7)

Umístění, odraz v umění V současnosti je soška Věstonické venuše v držení Moravského zemského muzea v Brně, ve sbírkách ústavu Anthropos. Její hodnotu stanovili v roce 2004 američtí starožitníci na 40 milionů dolarů. vznik a výrobu Věstonické venuše popsal velmi expresivně Eduard Štorch v jedné ze svých nejznámějších knih pro mládež Lovci mamutů (ilustrace Zdeněk Burian).

Další nálezy Venuše z Dolních Věstonic není ojedinělou ukázkou umění pravěkých lidí. Jiné plastiky z pálené hlíny jsou známy také ze sousedního Pavlova a z Předmostí u Přerova. Proslulá je rovněž Landecká venuše (nazývaná také petřkovická) nalezená v roce 1953 na ostravském vrchu Landek. Tato 4,6 centimetru vysoká soška z krevele je torzem a nemá hlavu (možná autorův záměr). Nalezena byla pod mamutí stoličkou v místě pradávného sídliště lovců mamutů. Stáří sošky je odhadováno na 23 000 let. Její výjimečnost spočívá v netypicky štíhlých proporcích, které milovníkům moderního umění dokonce připomínají kubistickou sochu.

zdroje 1) KOZUCH, CROP BY RAGIMIRI. Wikipedie.cz [online]. [cit. 27.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Venus_von_Willendorf_01.jpg 2) PETR NOVÁK, WIKIPEDIE. Wikipedie.cz [online]. [cit. 27.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vestonicka_venuse_edit.jpg 3) MATTHIASKABEL. Wikipedie.cz [online]. [cit. 27.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Venus_von_Willendorf_01.jpg 4) AUTOR NEUVEDEN.. Wikipedie.cz [online]. [cit. 18.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Doln%C3%AD_V%C4%9Bstonice 5) AUTOR NEUVEDEN.. Wikipedie.cz [online]. [cit. 18.2.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Karel_absolon.jpg 6) Z vlastních zdrojů. (Pořízeno v Národním muzeu při výstavě pravěk.) 7) PETR NOVÁK, WIKIPEDIE“. Wikipedie.cz [online]. [cit. 27.11.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Vestonicka_venuse_back.jpg