Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Umění v pravěku. Nejstaršími doklady výtvarné činnosti člověka jsou jeskynní malby a rytiny. Proslulou „pravěkou obrazárnou“ jsou jeskyně Altamira ve.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Umění v pravěku. Nejstaršími doklady výtvarné činnosti člověka jsou jeskynní malby a rytiny. Proslulou „pravěkou obrazárnou“ jsou jeskyně Altamira ve."— Transkript prezentace:

1 Umění v pravěku

2 Nejstaršími doklady výtvarné činnosti člověka jsou jeskynní malby a rytiny. Proslulou „pravěkou obrazárnou“ jsou jeskyně Altamira ve Španělsku a Lascaux ve Francii

3

4

5

6 Velmi známé jsou sošky žen, tzv. Venuše. Venuše jsou figurky nahých žen bez pohybu. Rysy v obličeji nejsou zvýrazněny, poprsí, břicho, boky a stehna jsou znázorněny přehnaně, ruce a nohy jsou většinou zkráceny či zcela chybí. Jedna z nich, Věstonická Venuše, byla nalezena v Dolních Věstonicích na jižní Moravě. Dále byly nalezeny drobné sošky a rytiny zvířat (mamuti, lvi, bizoni, nosorožci, medvědi, koně).

7 VĚSTONICKÁ VENUŠE

8 WILLENDORFSKÁ VENUŠE

9 Stavební kulturu mladší doby kamenné (neolitu) a bronzové představují takzvané megalitické stavby. menhiry - vztyčené neopracované kameny dolmeny - kamenné stoly skládající se ze dvou či více balvanů překrytých kamenným blokem. Dolmeny sloužily jako hrobky, jakési pohřební síně s chodbou. Pozoruhodnou megalitickou stavbou je svatyně slunce Stonehenge v Anglii.

10 STONEHENGE

11 DOLMEN poblíž Barcelony, Španělsko

12 Řada MENHIRŮ v Carnacu

13

14 Mgr. Lada Machalová foto: google


Stáhnout ppt "Umění v pravěku. Nejstaršími doklady výtvarné činnosti člověka jsou jeskynní malby a rytiny. Proslulou „pravěkou obrazárnou“ jsou jeskyně Altamira ve."

Podobné prezentace


Reklamy Google