POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU 10-2-10 Tekuté mléčné výrobky Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace Mléčné výrobky jsou potraviny vyrobené zpracováním mléka v mlékárně. Prezentace je zaměřena na tekuté mléčné výrobky a je určena žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží.
Tekuté mléčné výrobky MLÉKO odstředěné mléko smetana Konzumní smetana Je koncentrovaná emulze mléčného tuku Vyrábí se odstředěním syrového mléka MLÉKO odstředěné mléko smetana
Výroba konzumní smetany Výroba z odstředěného syrového mléka Mléko se předehřeje na 35oC 1. část = odstředěné mléko 2. část = smetana Smetana se tepelně ošetří, pasteruje při teplotě 95oC a ochladí se na 6oC Smetana se plní do skládaček (Tetrabrik, Purepak), do kartónových skládaček, skleniček, kelímků apod.
Tržní druhy konzumní smetany PODLE OBSAHU TUKU Smetana do kávy Smetana sladká Smetana ke šlehání homogenizovaná 5,8% tuku, nehomogenizovaná 6% tuku homogenizovaná 11,8% tuku, nehomogenizovaná 12% tuku neochucená 33% tuku, ochucená 32% tuku
Tržní druhy konzumní smetany PODLE TRVANLIVOSTI Běžná konzumní smetana Konzumní smetana s prodlouženou trvanlivostí Trvanlivá konzumní smetana PODLE OBSAHU JEDNOHO BALENÍ 500 ml, 250 ml, 200 ml, 100ml, 10g
Tekuté mléčné výrobky Ochucené mléko Je vhodné pro děli, které mají odpor k pití neochuceného mléka Příchutě: Jahodová Vanilková Banánová Kakaová
POUŽITÁ LITERATURA KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 1996, 172-174. ISBN NEUVEDENO