Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík Praktické činnosti Luštěniny Vypracoval: Lukáš Karlík
Luštěniny jsou zralá suchá semena motýlokvětých rostlin
Pojmenuj luštěniny na obrázcích Hrách Čočka
Fazole Sója
Luštěniny mají vysokou hodnotu biologickou i energetickou. Jsou bohaté na bílkoviny, sacharidy a mají nepatrné množství tuku (s výjimkou sóji). Obsahují fosfor, hořčík, draslík, vápník, železo a z vitamínů komplex B, C, A, E, PP.
Využití luštěnin při přípravě pokrmů Luštěniny přebereme (bývají znečištěny kamínky, semeny plevelů). Dobře propláchneme vodou. Necháme ve vodě nabobtnat (čočka 3 hodiny, hrách a fazole 10 hodin). Po nabobtnání vaříme ve stejné vodě, kde bobtnaly. Solíme až před ukončením varu. Uvařené podáváme jako přílohu, lisujeme na kaši nebo připravujeme saláty.
Sója Druh luštěniny Pochází z Asie Semena obsahují 40 % bílkovin, 20 % tuku, vitamíny skupiny B, nerostné látky a vlákninu Sójová mouka, sójové mléko, sójový sýr – Tofu, sójové maso