DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 33 Název školy: Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, p. o. Předmět: Technologie Tematický okruh: Příprava minutkových pokrmů Téma: Minutkové pokrmy 1. Ročník: 3. Jméno autora: Mgr. Danuše Sommerová Datum tvorby: 28.03.2013 Anotace: Prezentace seznamuje žáky s přípravou a rozdělením minutkových pokrmů. Materiál je určen pro žáky 3. ročníku studijního oboru Gastronomie, do předmětu „Technologie “. Slouží k procvičování studia na interaktivní tabuli.
MINUTKOVÉ POKRMY 1. charakteristika
Charakteristika minutkových pokrmů Rychlá příprava pokrmů pečením Na pánvi Na roštu Na rožni Rychlá příprava pokrmů smažením Ve fritéze
Doba tepelné úpravy Podmíněna druhem potraviny Způsobem úpravy Velikostí porce Správnou / nesprávnou / organizací na pracovišti
Technika přípravy Přípravě věnujeme mimořádnou pozornost Masité pokrmy vyžadují prudké opečení – koagulace bílkovin Pečení zbytečně neprodlužujeme – maso se znehodnocuje Důležitá je teplota tuku – náležitě rozehřátý, nepřepálený 200 Co – vyváří se akrolein
Zdroje LITERATURA: Sedláčková, Hana. Technologie přípravy pokrmů. Praha: nakladatelství Fortuna, 2000. ISBN 80-7168-737-5 Obrázky: http://office.microsoft.com, Galerie Office, 28.03.2013