Tel. 602 552 265, e-mail: dagmar.lahresova@seznam.cz Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Agenturní zaměstnávání v české republice
Advertisements

Uzavírání veřejnoprávních smluv
1 Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav JUDr. Jiří Vaňásek.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
SVNIT Přednáška M. Horáková
Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 07/05/2014
tříletý učební obor – Číšník, servírka
AGENTURNÍ ZAMĚSTNÁVÁNÍ
Švarcsystém a jeho postih po
JUDr. Marek Hodulík Z AMĚSTNÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ NA DOHODU Sněm RVŠ,
Zaměstnávání cizinců z pohledu zaměstnavatele
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Vypracovali: Marcela Kučerová Martina Ševců Radka Šebková
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Pracovní právo ES a změny v pracovně právních předpisech v ČR.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) II. část Právnická fakulta MU Brno říjen 2011 zpracoval: Petr Průcha.
Systém kontrolní činnosti SEI
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Správa sociálního zabezpečení
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
OBLAST VYDÁVÁNÍ POVOLENÍ. Povolování obchodu s vojenským materiálem upravuje § 6 až 13 zákona č. 38/1994 Sb. § 6 - vydává se právnické osobě se sídlem.
Evropská občanská iniciativa
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1262Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Pracovní smlouva Jméno autora: Ing. Zdeňka.
ZAMĚSTNÁVÁNÍ CIZINCŮ Marta Osičková
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Pracovněprávní vztahy v organizaci Pracovní vztahy, prvky pracovních vztahů, přijímání do pracovního poměru Změny pracovního poměru.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Živnost Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
MEZINÁRODNĚPRÁVNÍ A EKONOMICKÉ POSTAVENÍ CIZINCŮ (V ČR A VE VYBRANÝCH ZEMÍCH EU) Z HLEDISKA DEMOGRAFICKÉHO VÝVOJE Ing. Mgr. Magda Uxová, DiS.
Zprostředkování zaměstnání agenturami práce a připravované legislativní změny.
PROVÁDĚNÉ KONTROLY PLNĚNÍ PODMÍNEK ROZHODNUTÍ Úřad vlády České republiky Odbor právní a kontrolní.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Setkání partnerů HR klubu dne 25. srpna Možnosti získání finančních příspěvků v rámci podpory zaměstnanosti Vybraný nástroj aktivní politiky zaměstnanosti.
VY_32_INOVACE_LID_18 VY_32_INOVACE_LID_18 Pracovně-právní vztahy.
Vnitřní trh EU, volný pohyb pracovníků - funguje bez problémů? Magda Faltová.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Problematika Úřadu práce v kontextu poskytovatelů sociálních služeb 18. února 2014 Mgr. Jana Marie Landová.
Zaměstnání v sousední zemi a související právní předpisy EU David Chlupáček poradce EURES Úřad práce ČR Krajská pobočka v Jihlavě Jihlava
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
§ 180i Doklad o cestovním zdravotním pojištění při pobytu do 90 dnů (1) Požadavky na cestovní zdravotní pojištění stanoví přímo použitelný právní předpis.
Účinnosti nabyl ke dni 1. srpna 2016
Nelegální zaměstnávání cizinců
Poznatky z kontrol agentur práce
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Správa sociálního zabezpečení
Pracovně právní vztahy
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Informace o novelách zákona č. 435/2004 Sb
Zaměstnávání cizinců ze třetích zemí v ČR
Zaměstnávání cizinců Mgr. Veronika Paseková
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Téma VÝVOJ NÁZORŮ NA PODSTATU MZDY
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Úřad práce ČR a povolování práce zaměstnancům ze zahraničí
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Název vzdělávacího materiálu
Šetření mimořádných událostí v drážní dopravě
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Novinky v předškolním vzdělávání
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Právní úprava agenturního zaměstnávání - akreditace, současný stav
Transkript prezentace:

Tel. 602 552 265, e-mail: dagmar.lahresova@seznam.cz Problematika zaměstnávání zahraničních pracovníků z pohledu inspektorátu práce Mgr. Dagmar Lahresová Tel. 602 552 265, e-mail: dagmar.lahresova@seznam.cz

PŘEDPISY SOUVISEJÍCÍ S VÝKONEM PRÁCE OBČANŮ EVROPSKÉ UNIE A CIZINCŮ zákon č. 435/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů (Zákon o zaměstnanosti dále jen „ZoZ“) zákon č. 262/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů (Zákoník práce dále jen „ZP“) zákon č. 326/1999 Sb., ve znění pozdějších předpisů (Zákon o pobytu cizinců na území České republiky dále jen „ZPC“) nařízení vlády č. 567/2006 Sb., aktuální znění k 1.1.2017 (dále jen „NV“)

CO JE INFORMAČNÍ POVINNOST ZAMĚSTNAVATELE PODLE § 87 ZoZ (v roce 2015 druhý nejčastější nedostatek zjištěný u zaměstnavatelů)

KOHO MUSÍ ZAMĚSTNAVATEL INFORMOVAT?  V JAKÉM ČASOVÉM HORIZONTU?  JAKÝM ZPŮSOBEM?

KOHO, KDY a JAK informovat podle § 87 ZoZ – informační povinnost zaměstnavatele Nastoupí – li do zaměstnání nebo ukončí – li zaměstnání občan EU, jeho rodinný příslušník, cizinec nebo byla uzavřená smlouva se zahraničním zaměstnavatelem, na základě které byly tyto osoby vyslány na území ČR k plnění úkolů vyplývající z této smlouvy, je zaměstnavatel (popř. právnická nebo fyzická osoba) povinen informovat: KOHO: příslušnou krajskou pobočku Úřadu práce (podle místa výkonu práce) KDY: a to nejpozději v den nástupu těchto osob k výkonu práce JAK: písemně

INFORMAČNÍ POVINNOST ZAMĚSTNAVATELE PODLE § 87 ZoZ (3 případy) pracovněprávní vztah k zaměstnavateli se sídlem na území ČR vyslání k plnění úkolů: na základě uzavřené smlouvy na základě pronájmu pracovní síly pracovněprávní vztah k zaměstnavateli se sídlem mimo území ČR

Notifikační povinnost - nestandardní úprava VYSÍLÁNÍ PRACOVNÍKŮ NA ÚZEMÍ ČESKÉ REPUBLIKY versus NOTIFIKAČNÍ POVINNOST Notifikační povinnost - nestandardní úprava (obsahuje § 87 ZoZ) provést notifikační oznámení je povinen příjemce služby (zadavatel) !!! tuto povinnost splní příjemce služby písemným ohlášením u příslušné krajské pobočky Úřadu práce bližší výčet údajů, které je příjemce služby povinen notifikovat obsahuje § 102 a § 91 ZoZ

§ 87 ZoZ - lhůty o nástupu zaměstnání - vyslání k plnění úkolů (nejpozději v den nástupu) o ukončení vyslání k plnění úkolů (nejpozději do 10 kalendářních dnů) o předčasném ukončení vyslání k plnění úkolů (nejpozději do 10 kalendářních dnů)

SPRÁVNÍ DELIKTY PODLE § 139 a § 140 ZoZ Fyzická osoba se dopustí přestupku nebo právnická osoba nebo podnikající fyzická osoba se správního deliktu dopustí tím, že: nesplní oznamovací povinnost nebo nevede evidenci v tomto zákoně stanovenou (pokuta do výše 100 000 Kč) nemá v místě pracoviště kopie dokladů prokazující existenci prokazující existenci pracovněprávního vztahu podle § 136, odst. 1 (pokuta do výše 500 000 Kč)

DALŠÍ DŮLEŽITÁ USTANOVENÍ A POVINNOSTI § 88 ZoZ § 102 odst. 2 ZoZ Evidence občanů EU a cizinců a odkazující na § 91 ZoZ Evidence obsahuje údaje uvedené v § 91 odst. 1 písm. a), b), c) a e) § 101 a § 319 ZP

KDO NENÍ CIZINEC dle § 85 ZoZ Pro účely zaměstnávání zaměstnanců ze zahraničí se podle zákona 435/2004 Sb., se za cizince nepovažuje: občan Evropské unie a jeho rodinný příslušník podle § 3 odst. 2 ZoZ rodinný příslušník občana České republiky uvedený v § 3 odst. 3 ZoZ (tzn. nejsou státními příslušníky České republiky ani jiného členského státu Evropské unie, ale mají v právních vztazích upravených tímto zákonem stejné právní postavení jako občan České republiky)

Děkuji za pozornost.