rody: Xiphophorus Poecilia

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 7 Autor: Mgr. Iveta Votápková Sladkovodní a mořské ryby Pětilístek: ryby
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Vlastimil Kopečný VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Přírodopis_12_Ryby,
Projekt spolufinancován ze státní rozpočtu ČR a Evropským sociálním fondem Název projektu: Živá příroda ve škole Číslo projektu : CZ.1.07/1.1.20/
Stavba těla: skřele hlava trup ocas čichové jamky hmatové vousy prsní ploutve břišní ploutve řitní ploutev ocasní ploutvev postranní čára hřbetní.
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Ekosystém okolí lidských obydlí Volně žijící živočichové Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola,
Centrum ekologické výchovy „Aquila“ v Bartošovicích na Moravě.
ANOTACE Didaktická hra, která procvičuje znalosti z prvouky a přírodovědy. Upevňuje znalosti z oboru živé přírody a jejího rozdělení. AUTORTereza Skálová.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_32_INOVACE_06- Kachna divoká Přírodověda - 5. ročník
Název projektu: Moderní škola
HÁDANKY Z LESA Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
Reklamština Jak ji pochopit..
Živočichové v lesích Jan Pavlik.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Základní podmínky života – Půda I. Anotace: Prezentace slouží jako výukový materiál k průřezovému tématu EV Základní.
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Název projektu: Živá příroda ve škole
BEZOBRATLÍ Tereza Skálová.
VY_32_INOVACE_18_Rozmanitost přírody-společenstvo polí
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ
ŽIVOČICHOVÉ NAŠICH POLÍ
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
SAVCI.
Lidoopi Autor: Mgr. Iva Hirschová
Jméno autora výukového materiálu
VY_32_INOVACE_16_Živočichové
AUTOR: Mgr. Václava Horniková NÁZEV: VY_32_INOVACE_129_Hmyz - brouci
DRAVÍ VAČNATATCI AUSTRÁLIE
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
SPOLEČNÉ ZNAKY živočichů (výklad)
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
AUTOR: Mgr. Iveta Hejtmánková CZ.1.07/1.4.00/
Zvířata v lese –test plazi 2 autor projektu: Mgr. Michaela Kerdová
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice – Spořilov
Ekosystém louka Živočichové
Autor: Mgr. Hana Klomínská Datum: říjen 2012
Přírodopis – 7.ročník Obojživelníci - žáby VY_32_INOVACE_
Tématický celek : ROZMANITOST V PŘÍRODĚ II .
Název projektu: Modernizace vzdělávání
Ptáci.
VY_52_INOVACE_07_ Hospodářská zvířata
PRO ZÁJEMCE O FOTOGRAFOVÁNÍ
Škola: Základní škola a Mateřská škola, Kostelní 560, Svoboda n. Úpou,
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
H r a b a v í Znaky: Mají silné hrabavé nohy, tupé drápy.
ZVÍŘATA SEVERNÍ AMERIKY
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_32_PTÁCI Mgr. Petra Kukuczková Prvouka
Autor: Olga Kociánová Datum ( období): listopad 2011 Ročník: 4
Vodní ptáci.
PLOŠTICE.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
ZOOPARK GLOWACKÉHO Klára Kovaříková, Alžběta Mikulíková, Eliška Havelková, Tereza Bláhová.
Rozmnožování a chov ryb
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
PTÁCI – LETCI (SOVY) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iveta Randáková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
1. 1.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Želvy a krokodýli.
VY_32_INOVACE_04-36 Ročník: VII. ročník Vzdělávací oblast:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

rody: Xiphophorus Poecilia Živorodky rody: Xiphophorus Poecilia Krunýřovec Rod: Ancistrus

Živorodky rod: Xiphophorus (mečovka) Geografické rozšíření Místo hlavního rozšíření: Mexiko Guatemala Belize Honduraz

Mečovka zelená - Xiphophorus helleri Systematické zařazení Říše:Živočichové(Animalia) Kmen:Strunatci(Chordata) Podkmen:Obratlovci(Vertebrata) NadtřídaRyby kostnaté(Osteichthyes) Třída:Paprskoploutví(Actinopterygii) Nadřád:Kostnatí(Teleostei) Řád:Halančíkovci(Cyprinoclontiformes) Čeleď:Živorodkovití (Poeciliidae) Rod: Mečovka (Xiphophorus)

Mečovka zelená - Xiphophorus helleri Velikost: do 10 cm Teplota: 20 - 26 °C pH: 7 – 8 Nádrž: středně velká Tvrdost vody se doporučuje 9 - 19° dGH Potrava: všežravec (vločkové krmivo, nitěnky, dafnie a občas i řasy)

Mečovka zelená - Xiphophorus helleri V přírodě žijící mečovky jsou zabarvené do zelena a samci mají ocasní ploutev dole prodlouženou do jakéhosi meče. V zajetí byly vypěstovány různé varianty této rybky, ať už se týče barev nebo tvarů ocasní ploutve. Setkat se můžete s variantami zlatými, červenými či černými. Někteří samci mají na ocasní ploutvi dvojitý meč. Tito samci se označují dovatkem lyra. Samičky jsou nepatrně větší než samci, kteří jsou mezi sebou hašteřiví a můžou naznačovat souboje. Samice může vrhnout až 80 mláďat. Pro mladé mečovky je potřeba zajistit dostatek úkrytů. Některým samicím může v pozdějším věku narůst na ocasní ploutvi mečovitý výběžek jako u samců.

Mečovka zelená - Xiphophorus helleri fotografie

Mečovka zelená - Xiphophorus helleri fotografie

Živorodka Paví očko (Poecilia reticulata) Velikost: 3,5 - 5 cm Původ: jižní Amerika Voda: pH - 7,0-8,0; teplota: 18 - 28 °C Tvrdost vody se doporučuje 9 - 19° dGH Nádrž: malá - středně velká Potrava: všežravec - umělé vločkové krmivo, mražené, drobné živé krmivo

Živorodka Paví očko (Poecilia reticulata) Systematické zařazení Říše:Živočichové(Animalia) Kmen:Strunatci(Chordata) Podkmen:Obratlovci(Vertebrata) NadtřídaRyby kostnaté(Osteichthyes) Třída:Paprskoploutví(Actinopterygii) Nadřád:Kostnatí(Teleostei) Řád:Halančíkovci(Cyprinoclontiformes) Čeleď:Živorodkovití (Poeciliidae) Rod:Živorodka (Poecilia)

Živorodka Paví očko (Poecilia reticulata) Živorodka duhová je malá rybka (samice měří kolem 6 cm, samec měří 3-4 cm). Rozšířena ve své domovině na obrovském území (od severních oblastí Jižní Ameriky po Brazílii, Barbados, Trinidad). K rozšíření jejího areálu přispěl také člověk, který živorodku duhovou vysadil v tropických oblastech v rámci boje proti epidemiím. Dnes se chová v mnoha zemích jako oblíbená akvarijní ryba. Je to jedna z nejhojnějších ryb, obrovská hejna obývají teplé brakické i sladké vody jihoamerického kontinentu. Samičky jsou obyčejně větší než samci, jejich zbarvení je nevýrazně hnědé a jen ocas bývá u některých forem pestřeji zbarvený. Zato samci patřejí k nejpestřeji vybarveným rybám vůbec. Kromě hmyzu a jeho larev požírají živorodky duhové jikry a potěr ryb. Rozmnožování probíhá po celý rok a samice rodí živá mláďata (odtud název živorodka). Řitní ploutev samečků je přeměněna v pářící orgán sloužící k vnitřnímu oplození. Zárodky se vyvíjejí v těle matky. Když dokončí vývoj, vaječná blána praskne a samice porodí mláďata do vody. Jedna samice může porodit cca. až 24 mláďat. Mladé živorodky duhové brzy pohlavně dospívají, podle okolní teploty to může být za 4-10 týdnů.

Rozmanitost ploutví samečků Samečci udivují svou mnohotvárností ploutví i barevnými odstíny a kresbami. Dle tvaru hřbetních a ocasních ploutví se rozlišuje několik chovných forem - kruh, jehla, plamének, rýč, lyra, horní mečík, dolní mečík, vlajka, šerpa, vějíř, triangl - které jsou i mezinárodně uznávanými standardy na pořádaných soutěžních výstavách.

Živorodka Paví očko (Poecilia reticulata) fotografie

Živorodka Paví očko (Poecilia reticulata) fotografie

Krunýřovec mnohoostný (Ancistrus multispinnis) Místo rozšíření - Oblast Povodí Amazonky Maximální dosahovaná velikost - 12 cm Teplota vhodná pro chov - od 20 do 27 °C Potrava býložravá Doporučený rozsah PH od 6.5 do 7.5 Temperament klidná, hejnová

Krunýřovec mnohoostný (Ancistrus multispinnis) Říše:živočichové (Animalia) Kmen:strunatci(Chordata) Podkmen:obratlovci(Vertebrata) Třída:paprskoploutví(Actinopterygii) Řád:sumci(Siluriformes) Čeleď:krunýřovcovití(Loricariidae) Rod:krunýřovec (Ancistrus)

Krunýřovec mnohoostný (Ancistrus multispinnis) Jedná se o rybu, kterou lze chovat bez problému ve společenském akváriu. Tyto ryby se živí rostlinou potravou. Mladí jedinci pomáhají odstraňovat řasu z akvária, starší si mohou občas smlsnout sem tam na nějakém tom listu. Samec je jednoduše identifikovatelný podle mnoha tenkých výrůstků na hlavě. Při manipulaci s touto rybou nelze používat síťku, neboť by se do ní mohly zamotat ostny, které se nacházejí po stranách hlavy a které ryby roztahují v případě podráždění. Doporučuje se použít k odchytu igelitový pytlík nebo rybku nahnat do zavařovací sklenice.

Krunýřovec mnohoostný (Ancistrus multispinnis) fotografie

Krunýřovec mnohoostný (Ancistrus multispinnis) fotografie