Pedagogická psychologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Psychologie výchovy a vzdělávání
Advertisements

Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Asistenti pedagoga pro žáky se sociálním znevýhodněním a jejich role ve škole.
Informace z ČŠI Jiří Machačný školní inspektor Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK ( )
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
Projekt: Cesta rozvoje středních škol v JmK CZ.1.07/1.3.10/ název operačního programu: OP VK číslo prioritní osy: 7.1 název prioritní osy: Počáteční.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
H ODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ Martin Malčík Pedagogická fakulta Ostravské univerzity.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
1. Setkání (nejen) křesťanských pedagogů litoměřické diecéze Myšlenka a smysl setkávání pedagogů „Naši učitelé nesmějí být podobni sloupům u cest, jež.
Přijímací řízení ve školním roce 2015/ ÚVOD Kde je/bylo možné získávat informace:  Návštěvy SŠ a SOU, dna otevřených dveří  Výstava EDUK ART.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_12.
Problematika výchovy Formy, metody výchovy a výchovné utváření jednotlivých aspektů osobnosti Prezentace , KPG/RPEPS, Bc. Daniel Kantor.
Mgr. Michal Oblouk.  chceme-li žít ve společnosti, musíme přijmout předem stanovená pravidla, která vymezují hranice lidského soužití  rozlišujeme 3.
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Software Licence a distribuce Karel Nymsa Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB KVALITA VZDĚLÁVACÍCH SLUŽEB JIHLAVA Mgr. Naděžda Vrbatová, PhD.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Poziční analýza školy Mgr. Miloslav Hubatka.
Ing. Kateřina Lichtenberková
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Biologie - pokyny ke zkoušce
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název vzdělávacího materiálu
Vyučovací a výchovné činnosti učitele tělesné výchovy
STANDARDY KVALITY V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH „SKSS“
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Mgr. Kateřina Korcová, Ph.D. UZB003 – jaro 2016
Speciální metody fyziologie živočichů Bi 5611c
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
UČENÍ.
Jednotné principy klasifikace na GJKT
Název: VY_32_INOVACE_VVP_8A_14F Škola:
Kateřina Lojdová Klima školní třídy Kateřina Lojdová
Seminář „Psychologie ve školní praxi“
Problematika studentů se sluchovým postižením na VŠ
Adaptace jedinců v novém pracovním prostředí
Příspěvek na konferenci
Evaluace a hodnocení Evaluace Autoevaluace ©.
Pedagogická psychologie
Název projektu: Moderní škola
3. Metody pedagogické diagnostiky
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Pedagogika školního sportu
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Synergie manažerského týmu
Etická výchova – cesta a naděje pro budoucí generace
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Vyrušování, neposlušnost a odmítání spolupráce
Nelegální komunikace ve škole
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
2. setkání platformy: .d Tvorba Školské inkluzivní koncepce Libereckého kraje Manažer aktivit projektu: Bc. Jakub Lang
Rovnice HRA.
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Schůzka fakultních provázejících učitelů a metodiků praxe Katedra primární pedagogiky PdF MU (Galerie RUV)
Úvodní přednáška pro 1. ročník
Ochrana spotřebitele v počátečním vzdělávání Praha
Diagnostika dítěte předškolního věku
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Pedagogická psychologie „Nelegální“ komunikace ve škole, podvádění atp.

Úvodem Nelegální komunikace, ilegální komunikace či aktivity (Mareš, Stránská) (aktivity ve smyslu vyrušování) Podvádění (v pravém smyslu slova) Pokleslá forma sociální aktivity (Helus) Místo opravdové pomoci obcházení hodnocení Cheating, cyber-cheating Vázány zejména na situace hodnocení (formativní, sumativní hodnocení) Čím vyšší význam testu, zkoušky („high-stakes testing“), tím větší pravděpodobnost tohoto typu chování Spousta příkladů v literatuře, filmu…

Souvislosti Nelegální komunikace Rozvíjí se hlavně v podmínkách (tradiční) hromadné výuky Žákovská komunikace a kooperace v ní není žádoucí (proto nelegální k.) Obtěžuje, ruší… učitele Transmisivní pohled na výuku Podvádění Snižuje objektivitu hodnocení a nivelizuje žákovské výkony Nežádoucí součást skrytého kurikula „Dobrý výsledek je možný jen podfukem“ Nepřevzetí zodpovědnosti za svůj výkon Řešení složitějších situací s ohledem na okamžitý zisk Přisvojování si výsledků práce kolegů v práci

O co se jedná? Aktivity narušující výuku vykřikování, komentáře, psaníčka, oběžníky, piškvorky (a další hry), četba… Podvádění ve zkouškové situaci Napovídání Taháky Zjišťování obsahu testů Podvádění při písemných pracích (…viz dále) Využívají všech dostupných komunikačních kanálů, sociálně-psychologických poznatků i dostupných technologií

Motivy Individuální Skupinové U učitelů Získání co nejlepšího hodnocení s co nejmenším úsilím Dodržení svébytné sociální normy (expertní role ve skupině) Snaha zajistit si protislužbu (v předmětu, který mi nejde) Touha se předvést Sport ;) (adrenalin ;) Skupinové „…jistá forma prosociální aktivity, závisející na vztazích mezi žáky a na celkovém klimatu třídy“ (Stránská) V rámci sociální podskupiny (kamarádi) napovídání častější Může se jednat i o svérázný druh obrany před nevhodným ped. působením učitele (hypertrofovaný důraz na faktografii, zbytečné detaily, neobjektivní hodnocení, nesrozumitelný výklad apod.) U učitelů Snaha vyhnout se nepříznivému hodnocení vlastní práce (inspekce, srovnávací testy, maturity… ;)

Typy podvádění Získávání nebo požadování informací Opisování, posílání SMS/MMS s řešením, vysílačky, hands-free, kopírování obsahu testu (otázky, řešení, foto v mobilu…) Práce s nepovolenými materiály nebo s materiály nepovoleným způsobem Taháky, vzorce v kalkulačce, na flashdisku, audio v mp3 přehrávači, vydávání cizí práce za vlastní (paper-mill), kopírování necitovaných zdrojů, překlad vydávat za vlastní dílo… Ovlivňující průběh zkoušení a hodnocení Vydávání se za jinou osobu ve zkouškové situaci, u distančních forem – přítomnost „poradce“, výsledky internetové debaty upravit a vydávat za vlastní dílo, získat učitelské heslo (cracking, spyware) a upravit svůj záznam nebo získat zadání, dávat k dispozici své výsledky ostatním studentům…

Podvádění a souvislosti (Cizek, 2003) Podvádění podporují: Odpor ke škole, snaha připoutat pozornost, dobrá zkušenost s výsledky, orientace na známky, strach ze špatných známek, motivace vyhnout se neúspěchu, strach ze školy, zájmy ležící převážně mimo školu Velký počet žáků ve třídě, orientace školy na výkon, výuka preferující nátlak, příležitost (řada sociálních experimentů) ;) Bez vlivu Absence, motivace k výkonu, mimoškolní aktivity, příslušnost k minoritě či majoritě, sebedůvěra, osobnostní typ A Typ školy (veřejná / soukromá) Podvádění inhibuje Školní sebepojetí, očekávání školního úspěchu, vyšší intelektové schopnosti, introverze, vnější situování kontroly, vnitřní motivace, orientace na učení, odpovědnost za výsledky učení, vyšší úroveň morálního usuzování Kvalitní výuka, zajímavé a z pohledu žáka užitečné učivo

Prevence - edukace studentů (Cizek, 1999) Běžná výuka Vysvětlení pravidel, příklady zjištěných podvodů a jejich řešení, diskuse na dané téma Vysvětlení pojmů hledání pomoci, poskytování pomoci, jednostranná a vzájemná spolupráce. Diskuse a úkoly procvičující korektní formy spolupráce Seminární a písemné práce Vysvětlení pojmů autorství, duševní vlastnictví, copyright atp Vysvětlení způsobů citace, prafrázování, nevědomého plagiátorství, ukázky nekorektní práce s prameny. Nácvik práce s různými typy pramenů

Prevence při přípravě Volba úloh znesnadňující podvádění (banky testových úloh, individualizace zadání atd. – viz IS, moodle atp.) Zabezpečení dokumentace, evidence atp. V případě elektronického zkoušení zajistit zabezpečení PC přístup k jen povolenému softwaru a datům

Preventivní opatření v průběhu a po skončení Věnovat pozornost a průběžně kontrolovat ;) V případě podvodu použít adekvátní řešení a neignorovat podvádění jako „součást folkloru“ Zabezpečit získané výsledky Porovnat aktuální a běžný výkon studenta a hledat příčiny rozdílů Evidovat důkazy o podvodu a řešit jej na škole obvyklým způsobem

Literatura k dalšímu studiu MAREŠ, J., KŘIVOHLAVÝ, J. Komunikace ve škole. Brno: MU 1995. ISBN 80-210-1070-3. s. 159-177 MAREŠ, J. Tradiční a netradiční podvádění ve škole. Pedagogika, 2005, vol. 55, no. 4, p. 310-335. ISSN 0031-3815 V ČR málo výzkumů ;)