HACCP
Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám Název školy: Střední škola dopravy, obchodu a služeb Klášterní nám. 126 Moravský Krumlov Mgr. Dana Frimlová Název projektu: Rozšiřování kompetencí žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.09/04.0004 Název učebního materiálu VY – 52 – FM – 20 HACCP Datum vytvoření: 5. 9. 2012 Datum ověření ve výuce: 25. 9. 2012
Pracovní list je určený pro žáky 1. 2. i 3. ročníků Kuchař číšník. Jde o motivační a aktivační materiál při vizuálním poznávání hygienických, technických a technologických předpisů. Možnost využití: aktivace žáků na začátku odborného výcviku, diagnostika získaných vědomostí, zpětná vazba pro žáky, jak dobře zvládají učivo. Metodický pokyn: Materiál lze použít dataprojektorem nebo vytisknout jako pracovní list. Pomůcky: dataprojektor, psací potřeby, papír.
Co je HACCP Hazard znamená riziko nebo nebezpečí vzniku nákazy, poranění nebo podobnou újmu na zdraví člověka Analysis to je analýza pravděpodobnosti vzniků kontaminace pokrmů. Hodnotí se závažnost této kontaminace a také to, proč a jak nebezpečí vzniklo Critical Control Point jsou kritické kontrolní body označující konkrétní fázi výroby, ve které hrozí riziko kontaminace potravin, a kterou se snažíme kontrolovat a vznikající nebezpečí odstranit
Proč HACCP? Jde o pravidla, která jsou zákonem stanovenou povinností. Platí pro celý proces výroby potravin od prvovýroby až po konečného spotřebitele.
Jedná se o pravidla : Technická Technologická Hygienická
ŠPATNĚ !!!! Technická (skladovací) pravidla
Hygienická pravidla: masové oddělení, varný prostor skladování ŠPATNĚ!!!!
ŠPATNĚ!!!! Bezpečnostní a hygienická pravidla – oprýskané nádobí, cezení brambor
Špatné a nevhodné oblečení do kuchyně
Vhodné oblečení
Technologická pravidla Každý výrobce potravin musí dodržovat správné výrobní postupy a dodržovat normy.
Receptury jsou různé, pro každý obor platí hlavě správnost a hygiena
Ledničky - správně
Sklady chladící - správně
Sklad a úpravna brambor- správně
Úsek na úpravu masa - správně
Umývárna černého nádobí - správně
Varný prostor - správně
Kontrolní otázky: Co znamenají písmena HACCP. Kdo nařídil HACCP? Jaké předpisy jsou v souboru HACCP? Které předpisy jsou přímo pro tebe (kuchaře – číšníka)? Vysvětli správné skladování potravin.
Zdroje a literatura DOČKAL, Petr. Haccp [online]. Dostupný na WWW: <http://www.abc.cz/firma/jas-dockal-petr/>. Obrázky: Archiv autora