Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“ (OP Zemědělství) a Horizontální plán rozvoje venkova (HRDP)
Advertisements

Operační program „Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství“
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Program rozvoje venkova na období
MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Společný regionální operační program Priorita 1 Regionální podpora podnikání Opatření 1.1 Podpora podnikání ve vybraných regionech Priorita 2 Regionální.
Operační program Rozvoj venkova a multifunkční zemědělství Ministerstvo zemědělství Odbor Řídící orgán OP.
1 Leader + Státní zemědělský intervenční fond Místní akční skupina – MAS.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Seminář „Extrémy počasí a jeho dopady na Jihomoravský kraj“
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova European Agricultural Fund for Rural Development (EAFRD) OSA I Ing. Zuzana Dvořáková odbor Řídící orgán OP.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
AKTUÁLNÍ VÝZVY PROGRAMOVÉHO OBDOBÍ Horizont
SZP Společná zemědělská politika prof. Ing. Magdaléna Hrabánková, CSc., prof. h.c. Ekonomická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích.
Opatření (Fiche) SPL Budoucnost založená na tradici Návrh opatření pro Výzvy roku 2009 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova Evropa investuje do.
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Ekodesign. Ekodesign Strategie ekodesignu Ing. Vladimír Dobeš, M.Sc. 9. listopadu 2011 Kurz Manažer udržitelné spotřeby a výroby v rámci projektu Budování.
3. VÝZVA MAS LUHAČOVSKÉ ZÁLESÍ. Fiche 2: Rozvoj drobného a malého podnikání Hlavní opatření III.1.2. – Podpora a zakládání podniků a jejich rozvoje Cíl.
Program rozvoje venkova, - pro obce Ing. arch. Kamila Matoušková, CSc. poradkyně ministra zemědělství.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Bilance prvního roku ve vládě a plány na nejbližší období Marian Jurečka Praha, ministr zemědělství.
Společná zemědělská politika Transformace organizací v resortu.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace
Národní síť Místních akčních skupin České republiky, o.s. Litoměřice Ing. Jiří Krist.
Program rozvoje venkova ČESKÉ REPUBLIKY na období 2007 – 2013.
VAZBY MEZI ÚZEMNÍMI ENERGETICKÝMI KONCEPCEMI A UŽIVATELI ENERGIE.
III.1.1. Diverzifikace činností nezemědělské povahy opatření je zaměřeno na realizaci jednotlivých aktivit ve venkovských oblastech v rámci diverzifikace.
JIHOČESKÁ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA Další možnosti podpor ROADSHOW Možnosti podpor pro podnikatele v období dubna – 15. května 2015.
1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Návrh reformy SZP Evropská komise předložila návrh reformy SZP pro období po roce Účelem tohoto návrhu je posílit konkurenceschopnost, udržitelnost.
Sdružení obcí Jablunkovska Jablunkov; 26. června 2015 Připravenost na nové plánovací období.
Rozvoj venkova v EU Rozvoj venkova.
Návrh CHKO Český les Cílená stimulace hospodářského rozvoje území RNDr. Emil Chochole vedoucí Odboru regionálního rozvoje KÚPK Babylon,
Nástroje dotační politiky pro zemědělce hospodařící udržitelným způsobem Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Sekce pro společnou zemědělskou.
Program rozvoje venkova na období Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Podnikání a zemědělství.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Cestovní ruch.
Pavel Rada Regionální rozvojová agentura Východní Moravy Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií Dotace pro neziskové organizace z EU.
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA 2014 – 2020 A MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ KRAJINNÉ ARCHITEKTURY.
Nástroje dotační politiky MZe k ochraně půdy a jejich aplikace v zemědělské praxi Seminář „Ochrana půdy, pozemkové úpravy, finanční nástroje“ 5/4/2016.
Program rozvoje venkova aktuální stav implementace Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Dotační programy v období DRAHOSLAV CHUDOBA, DABONA s.r.o. 1.
Program rozvoje venkova Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
Program rozvoje venkova , Monínec.
Státní zemědělská politika a sociální zemědělství
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
3. kolo Programu rozvoje venkova 2014 – 2020
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Svítání na lepší časy. Odrazilo se naše zemědělství ode dna?
Program rozvoje venkova
ODRAZILO SE NAŠE ZEMĚDĚLSTVÍ ODE DNA? Ing. Zdeněk JANDEJSEK, CSc.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje Jablunkovska
Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova
MÍSTNÍ AKČNÍ SKUPINY dotační příležitosti pro zemědělské podnikatele
Transkript prezentace:

Politika rozvoje venkova Program rozvoje venkova Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Konference Venkov 2016, Litoměřice 20. 10. 2016

SZP – Společná zemědělská politika EU JEDNA VIZE UDRŽITELNÝ ROZVOJ ZEMĚDĚLSTVÍ TŘI MISE EKONOMICKÁ ENVIRONMENTÁLNÍ SOCIÁLNÍ

Priority SZP Zajištění péče o KRAJINU Vhodné a udržitelné nakládání s PŘÍRODNÍMI ZDROJI Efektivní využívání ENERGIÍ NÁKLADOVĚ efektivní podnikání Zázemí prosperujícího VENKOVA

Krajina Přímé platby (I. pilíř SZP) Plošná opatření Programu rozvoje venkova (II. pilíř SZP) Obhospodařování území vysoké přírodní hodnoty, údržba krajiny (Agroenvironmentálně-klimatická opatření, hospodaření v lesích) Komplexní způsoby hospodaření (Ekologické zemědělství, integrovaná produkce) Předcházení opouštění půdy a degradace pozemků (Platby pro méně příznivé oblasti a oblasti Natura 2000) Přímé platby (I. pilíř SZP) Zajištění hospodaření se zemědělskou půdou SAPS) Šetrný přístup k hospodaření (ozelenění – greening) Podpora odvětví čelící obtížím (citlivé sektory)

Přírodní zdroje Zavedení pravidel a podmínění podpor (CC) Dodržování zemědělských postupů příznivých pro klima a životní prostředí (greening) Environmentální podpory PRV (AEKO, EZ, LFA, ochrana lesů) Komplexní systémy s minimalizací vstupů (hnojiv, léčiv, pesticidů …) Udržitelné hospodaření na travních porostech Prevence degradace půd a předcházení erozi Zajištění hospodaření v cenných a znevýhodněných oblastech Zavedení pravidel a podmínění podpor (CC) Ochranné pásy vod; povolení užívání zavlažovacích soustav; ochrana podzemních vod proti znečištění; minimální pokryv půdy; minimální úroveň obhospodařování půdy k omezování eroze; zachování organických složek půdy; zachování krajinných prvků, ořez stromů a opatření proti invazivním druhům rostlin Dodržování zemědělských postupů příznivých pro klima a životní prostředí (greening) Diverzifikace plodin; zachování výměry trvalých travních porostů; vyčlenění ploch využívaných v ekologickém zájmu

Náklady a energie Investice do hmotného majetku Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů Podpora vývoje nových produktů, postupů a technologií Podpora investic do lesnických technologií a zpracování lesnických produktů Investice do hmotného majetku Snížení výrobních nákladů; modernizace, zlepšení jakosti produktů zemědělské prvovýroby; zvýšení účinnosti výrobních faktorů; snadnější přístup k novým i šetrnějším technologiím s inovačním potenciálem Zpracování a uvádění na trh zemědělských produktů Investice do zařízení pro zpracování produktů; uvedení výrobků na trh; zvyšování a monitorování kvality produktů; výstavba a rekonstrukce budov a vybavení prodejen; zařízení na čištění odpadních vod ve zpracovatelském provozu Podpora vývoje nových produktů, postupů a technologií Inovace při zpracování zemědělských produktů a jejich uvádění na trh; nové nebo významně zlepšené produkty, postupy a technologie Podpora investic do lesnických technologií a zpracování lesnických produktů Investice do lesní techniky a postupů práce; šetrnější technologie a stroje při hospodařen v lesích; investice do produkce kvalitního reprodukčního materiálu lesních dřevin; modernizace dřevozpracujícího provozu, technologické vybavení

Venkov Podpora na investice na založení a rozvoj nezemědělských činností Diverzifikované příjmy zemědělských podnikatelů Nová pracovní místa Vyšší ekonomický a sociální potenciál venkovských oblastí Agroturistika Využití obnovitelných zdrojů energie Foto z projektu z PRV 2007-2013: Adaptace zemědělské usedlosti pro agroturistiku (Mladoňovice – Lipina, Pardubický kraj).

Venkov Program "mladý zemědělec" Zahájení činnosti mladých zemědělců Zlepšení věkové struktury zemědělců Rozvoj inovativních přístupů Generační obměna prostřednictvím podpory pro mladé zemědělce

Venkov Komunitně vedený místní rozvoj Strategie místního rozvoje podle jednotlivých oblastí Partnerství mezi veřejným a soukromým sektorem Přístup „zdola nahoru“ Více-odvětvové a integrované aktivity Uplatnění inovačních postupů Realizace projektů spolupráce mezi MAS Vytváření sítí místních partnerství Foto z projektu z PRV 2007-2013: Novostavba pro domácí výrobu (sklad a výrobna, projekt z roku 2013, v Truskovicích u Strakonic). Inspirativní pro Opatření 19 – podpora místního rozvoje na základě iniciativy LEADER.

SZP jako nástroj Přímé platby – 23 mld. Kč/rok Program rozvoje venkova – 95,8 mld. Kč/období alokováno dle harmonogramu na 2014-2020 Doplňkovost podpor s programy Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF) a národními podporami

Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství Děkuji za pozornost Ing. Pavel Sekáč náměstek ministra zemědělství