Rekapitulace přípravy SRJMK 2020

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Informace o přípravě IPRÚ Liberec - Jablonec nad Nisou I NTEGROVANÝ P LÁN R OZVOJE Ú ZEMÍ LIBEREC – JABLONEC NAD NISOU INFORMACE O PŘÍPRAVĚ.
Strategický plán Městské části Praha-Libuš postup zpracování, výstupy, metody.
Nástroj pro realizaci IS rozvoje území. Umožňuje koordinaci navzájem provázaných a územně zacílených intervencí z různých prioritních os jednoho či více.
Integrovaný plán rozvoje města Ústí nad Labem - Centrum Podporováno z Evropského fondu pro regionální rozvoj „Vize přestane být snem“
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
SCLLD MAS Pobeskydí ve verzi návrhu Ostrava,
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“ Brno, hotel Voroněž, 20. června 2012.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 28. listopadu 2011.
Regionální operační program NUTS II Severozápad 2007 – 2013 veřejné projednání
Integrovaný plán rozvoje území Jihlavské sídelní aglomerace „Seminář k představení Integrovaného regionálního operačního programu“ 4. března 2015 Jihlava.
Regionální operační program regionu soudržnosti NUTS 2 Severozápad Irena Ptáčková, odbor regionálního rozvoje Krajský úřad Karlovarského kraje.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje místní akční skupiny Prostějov venkov o.p.s Veřejné projednání Vranovice-Kelčice 4. března 2015.
Regionální operační programy V rámci cíle Konvergence je pro období je připraveno celkem 7 regionálních operačních programům (ROP) určených pro.
PRAHA INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE ÚZEMÍ KARLOVY VARY.
Projekt „Podpora plánování rozvoje sociálních služeb v JMK III.“ a jeho výstupy Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Jihomoravském kraji na období.
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Sektorový operační program ROZVOJ LIDSKÝCH ZDROJŮ Rozvoj regionu Jihomoravského kraje Znojmo 13. května 2003 Mgr. Pavel Vicherek, MPSV ČR.
Aktualizace Strategie rozvoje Moravskoslezského kraje (SRK) Jednání pracovní skupiny č. 3 Návrh nové struktury specifických strategických cílů
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Příprava na programovací období východiska a přístupy.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný plán rozvoje území Zlín pro období
indikátory udržitelného rozvoje na místní úrovni
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Lidské zdroje jako jedna z priorit RIS3 strategie
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Program rozvoje Jihomoravského kraje 2018–2021
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Brno, 5. prosince 2011.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
VENKOV SPOV ČR
Transkript prezentace:

Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020

Rekapitulace přípravy SRJMK 2020 Schválení uzavření smlouvy RJMK – 8.8.2011 4 hlavní výstupy Zhodnocení naplňování SRJMK 2006-2016 za období 2006-2010 – dokončeno v 11/2011 Aktualizovaná SRJMK do roku 2020 Úvodní část – dokončeno v 11/2011 Analytická část – několik dílčích výstupů, dokončeno v 11/2011 Strategická část – dokončeno v 01/2012 Průmět SRJMK na priority kohezní politiky EU 2020 – dokončeno v 01/2012 Implementace a financování – dokončeno 03/2012 Posouzení SEA – stanovisko MŽP do 25.5. Stručná textová verze – dokončeno 03/2012

Komunikace SRJMK 2020 Jednání řídicí skupiny + možnost zaslání připomínek Řízené rozhovory se zástupci 17 subjektů 2 jednání 4 pracovních skupin + možnost zaslání připomínek Rozvojové problémy a možnosti jejich řešení Opatření a strategické záměry Veřejné projednání SRJMK (ve fázi formulace rozvoj. problémů) + možnost zaslání připomínek Představení předfinální verze SRJMK starostům Seminář pro krajské zastupitele a úředníky KÚ JMK Veřejné projednání SRJMK v rámci SEA

Strategická část - Vize Motto: Kraj, kde je radost žít Jihomoravský kraj bude ekonomicky prosperujícím regionem, otevřeným vůči mezinárodním výzvám a impulzům, poskytujícím svým obyvatelům prostor pro kvalitní život. 4 pilíře: Konkurenceschopnost Sociální soudržnost Infrastruktura Vyvážený rozvoj území kraje

Strategická část – Priority Ostatní části kraje Brněnská aglomerace 1. Konkurenceschopná regionální ekonomika v evropském/globálním kontextu 3. Rozvoj páteřní infrastruktury a dopravního napojení kraje 2. Kvalitní a odpovídající nabídka veřejných služeb 4. Dlouhodobá životaschopnost znevýhodněných částí kraje

Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Priority a opatření Priorita 1: Konkurenceschopná regionální ekonomika v evropském/globálním měřítku Priorita 2: Kvalitní a odpovídající nabídka veřejných služeb Priorita 3: Rozvoj páteřní infrastruktury a dopravního napojení kraje Priorita 4: Dlouhodobá životaschopnost znevýhodněných částí kraje Opatření 1.1: Rozvoj znalostní ekonomiky Opatření 2.1: Rozšíření služeb pro seniory a osoby se zdravotním postižením Opatření 3.1: Výstavba a modernizace páteřní silniční sítě a sítě mezinárodních cyklostezek Opatření 4.1: Zachování dostupnosti veřejných služeb Opatření 1.2: Kvalitní prostřední pro podnikání Opatření 2.2: Zkvalitnění a rozšíření nabídky celoživotního vzdělávání a kulturního vyžití Opatření 3.2: Výstavba a modernizace infrastruktury pro kolejovou dopravu Opatření 4.2: Posílení kvality a kompetence místní samosprávy a místních iniciativ Opatření 1.3: Efektivní marketing kraje Opatření 2.3: Zkvalitnění školního vzdělávání dětí a mládeže vč. aktivit mimo výuku Opatření 3.3: Zlepšení napojení Brna na globální centra Opatření 4.3: Rozvoj podnikatelských aktivit Opatření 2.4: Zajištění dostupnosti služeb pro osoby ohrožené sociálním vyloučením Opatření 3.4: Zajištění udržitelného zásobování vodou Opatření 4.4: Modernizace infrastruktury Opatření 2.5: Rozšíření zázemí pro studenty a cizince Opatření 3.5: Rozšíření a zkvalitnění systému protipovodňové ochrany Opatření 4.5: Zemědělství a péče o krajinu Opatření 2.6: Zajištění kvalitní péče o zdraví a sportovního vyžití Opatření 3.6: Zajištění udržitelného zásobování a využívání energií Opatření 2.7: Zefektivnění veřejné správy a zkvalitnění komunikace s veřejností

Vazba priorit a cílů na strategii Evropa 2020 Priorita strategie Evropa 2020 1. Ekonomický růst založený na znalostech a inovacích (smart growth) 2. Společenská vstřícnost a sociální začlenění (inclusive growth) 3. Konkurenceschopnější, propojenější a ekologičtější ekonomika (sustainable growth) Priorita SRJMK 2020 1. Konkurenceschopná regionální ekonomika v evropském/ globálním měřítku Absolutní vazba, priorita SRJMK se kryje s danou prioritou Bez přímé vazby na danou prioritu Nepřímá vazba, priorita SRJMK zprostředkovaně přispívá k naplnění priority 2. Kvalitní a odpovídající nabídka veřejných služeb Částečná vazba, priorita SRJMK naplňuje prioritu EU 2020 částečně 3. Rozvoj páteřní infrastruktury a dopravního napojení kraje Nepřímá vazba, priorita SRJMK zprostředkovaně přispívá k naplnění priority 4. Dlouhodobá životaschopnost znevýhodněných částí kraje

Implementační část Seznam strategických projektových záměrů Systém implementace a monitoringu SRJMK Rozdělení kompetencí Hodnocení a monitoring SRJMK 2020 Implementace priority 4 Dlouhodobá životaschopnost znevýhodněných částí kraje Partnerství při implementaci SRJMK 2020 Finanční zdroje Aktualizace SRJMK 2020 Vazba SRJMK 2020 na další krajské koncepce Doporučení pro realizaci projektových záměrů

Implementace priority 4 Návrh sady ukazatelů pro předvýběr znevýhodněných oblastí v každém opatření priority 4 Nelze brát jako jediný zdroj informací pro výběr znevýhodněných oblastí Ukazatele pro vnitrokrajskou úroveň - nejvhodnější SO ORP: relativně široké spektrum ukazatelů relativně nejpřirozenější funkční jednotky

Implementace priority 4 Paleta ukazatelů pro SO ORP počet obyvatel na 1 obec změna indexu stáří (2005-2010; %) přírůstek na 1000 obyvatel za posl. 3 roky (2008-10) podíl ekologicky stabilních ploch na celkové rozloze (%) míra nezaměstnanosti (%) vybavenost základními službami na 1000 obyvatel podnikající FO na 1000 obyvatel hosté v hromadných ubyt. zařízeních na 1000 obyvatel dokončené byty byty na 1000 obyvatel

Implementace priority 4 Hodnoty každého ukazatele přepočteny na bezrozměrné Z-skóry možnost porovnání hodnot mezi sebou 0 = průměrná hodnota kladné hodnoty indikují příznivou situaci záporné hodnoty indikují nepříznivou situaci Na základě údajů z Ročenky JM kraje 2011 (data za rok 2010) provedeno pilotní ověření výběru podle vybraných ukazatelů výsledná hodnota pro každé opatření je dána součtem dílčích Z-skórů

Opatření 4.1 Zachování dostupnosti veřejných služeb Opatření 4.2 Posílení kvality a kompetence místní samosprávy a místních iniciativ Opatření 4.3 Rozvoj podnikatelských aktivit Opatření 4.5 Zemědělství a péče o krajinu

Finalizace zpracování SRJMK 2020 Květen – projednání v komisích RJMK, výborech ZJMK 15.5. – vydání stanoviska MŽP (proces SEA) 31.5. – projednání SRJMK v RJMK 21.6. – schválení v ZJMK