AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE__04_05_16_SLUCH

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Fyziologické vlastnosti lidského sluchu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastKomunikace hudebního umění se.
Advertisements

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: NÁZEV:VY_32_INOVACE_ TEMA: ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ Markéta Hanzalová.
1 Lidské smysly Smysly jsou prostředkem, pomocí kterého vnímáme své okolí. Pět samostatných smyslových systémů reaguje na různé podněty: ooči umožňují.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_15_ZRAK TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_22_ DNY V TÝDNU TÉMA:DNY V.
Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina 548,788 05,IČ: Název projektu: Škola hrou Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_13_POSTNATÁLNÍ VÝVOJ JEDINCE.
VY_32_INOVACE_PŘČL.11 Autor: Mgr. Jitka Žejdlíková Datum vytvoření: leden 2012 Ročník: 8. Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Přírodopis.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_17_HMAT TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA.
Ústrojí sluchové. N Á ZEV Š KOLY: Gymn á zium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 Č Í SLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ N Á ZEV MATERI Á LU: VY_32_INOVACE_6C_01_sluchové.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Základní škola a Mateřská škola, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace Autor: Mgr. Zdeňka Kobrová Název: VY_32_Inovace_2A_01_Geometrické tvary.
Sluch Fyzika??? Zvuk vzniká kmitáním pevných těles.
Přírodopis - 8. ročník, Sluch
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_05_CÉVNÍ SOUSTAVA
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II.
Podnebné pásy – tropický pás
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Dublovice, okres Příbram
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Jméno autora Mgr. Stanislava Junková Datum vytvoření prosinec 2012
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_10_Kostra dolní
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_01_Vylučovací
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE__04_05_14_NERVOVÁ SOUSTAVA
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_27_VESMÍR TÉMA:VESMÍR
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 09_Smyslová soustava
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_22_MÍRNÝ PODNEBNÝ PÁS
Ústrojí sluchu a ústrojí pro vnímání polohy a pohybu těla opakování
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Různé podmínky života na Zemi
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_18_CHUŤ
NEURONY, REFLEXY VY_32_INOVACE_17_23.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
EXCEL 2010 Úvod k funkcím 1. část.
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola, Hradec Králové
Zrakové ústrojí, sluchorovnovážné ústrojí
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_24_SUBTROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Procenta kolem nás Jednoduché úrokování VY_42_INOVACE_34_01.
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Jméno autora: PaedDr. Hana Jurásková
Vnitřní a vnější úhly v trojúhelníku
Název školy: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Vzdělávací materiál v rámci projektu EU peníze školám
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
ÚVOD DO GEOMETRIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Materiál je určen pro bezplatné.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_25_TROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS TÉMA:TROPICKÝ.
Proč se střídají roční období
Markéta Hanzalová Náprstková N12Smysly
VY_12_INOVACE_Pel_III_13 Funkce – kvadratická funkce
Markéta Hanzalová Náprstková N11 Nervová soustava
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
NERVOVÁ SOUSTAVA I Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE__04_05_16_SLUCH TÉMA: SMYSLOVÁ SOUSTAVA - SLUCH ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.1744

ANOTACE Materiál slouží k výkladu o smyslové soustavě člověka, konkrétně o sluchu. Na jednotlivých stranách jsou žáci seznámeni s touto problematikou. Na straně 5 je v obrázku ucha umístěn odkaz na www.youtube.com, kde můžete shlédnout seriál Byl jednou jeden život – ucho. Je opět možné seriál vůbec nepouštět nebo použít pouze některé části dle vlastního výběru nebo naopak pro zpestření pustit celý. Obrázek pohledu do ucha je informativní. Není nutné pojmenovávat všechny části, vybrala bych pouze ty nejdůležitější. Tento materiál je spíše výkladový.

CITACE Ilustrace: kliparty Microsoft Office CHITTKA L, BROCKMANN; H.KARASEK. wikipedia.cz [online]. [cit. 4.6.2013]. Dostupný na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/Anatomy_of_the_Human_Ear_cs.svg

SMYSLOVÁ SOUSTAVA SLUCH Lidské tělo SMYSLOVÁ SOUSTAVA SLUCH

SLUCH jeden z pěti smyslů důležitý pro orientaci v prostoru orgánem sluchu a rovnováhy jsou uši

Části ucha: vnější ucho – ušní boltec, vnější zvukovod a bubínek střední ucho – bubínek, středoušní kůstky (třmínek, kovadlinka, kladívko) vnitřní ucho – hlemýžď, polokruhovité kanálky, blanité váčky

Pohled do ucha

Sluchové vnímání ušní boltec zachycuje zvuk prochází zvukovodem k bubínku, který rozechvěje chvění se dále přenáší do středního ucha a odtud do ucha vnitřního, kde jsou sluchové buňky vzruchy pokračují do mozku, který je vyhodnotí jako zvuk

Funkce - shrnutí: vnímání zvuků, polohy a pohybu vnější ucho, střední ucho a hlemýžď tvoří sluchový orgán polokruhovité kanálky a váčky ve vnitřním uchu jsou orgánem rovnováhy

lékařský obor, který se zabývá lidským sluchem, se nazývá AUDIOLOGIE

Vady sluchu nedoslýchavost – omezená schopnost sluchu hluchota – úplná ztráta sluchu poškození sluchu může být vrozené nebo získané (po nemoci, operaci, po působení nadměrného hluku)

ZDROJE ŽIVOT NA ZEMI – PŘÍRODOVĚDA pro 5. ročník ZŠ, prom. Biol. Helena Kholová, CSc., a kol., nakladatelství ALTER 2009 PŘÍRODOVĚDA – učebnice pro 5. ročník ZŠ – ČLOVĚK A JEHO SVĚT, nakladatelství Nová škola LIDSKÉ TĚLO, Steve Parker – z anglického originálu, nakladatelství SLOVART LIDSKÉ TĚLO, překlad z německého jazyka Jana Krausová www.wikipedie.cz