Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Advertisements

Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
Číslo projektu:  CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:
ADAPTACE NOVÝCH ZAMĚSTNANCŮ – BOZP A PO (VSTUPNÍ INFORMATIVNÍ SDĚLENÍ)
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Ing. Andrea Modrovská Datum: 28. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:V/2č. materiálu: VY_52_INOVACE_53.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Hygiena a bezpečnost při práci
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ročník:1. a 2. Vzdělávací obor:Strojírenská technologie, DIC Tematický okruh:Obrábění - soustružení Téma:Bezpečnostní předpisy pro OS na kov Jméno autora:FÜRST.
PÉČE O PRACOVNÍKY.
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI VE SKLADECH.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Josef Gorčík Název šablonyVY_32_INOVACE SPV Název DUMuSTZ U Stupeň a typ vzděláváníStřední.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE POV Název DUMuPOV.13O8.1K.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Věra Tupá Název šablonyVY_32_INOVACE GAZ Název DUMuGAZ K Stupeň a typ vzděláváníStřední.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Technika obsluhy – Vinárny
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
Potraviny a výživa - Zelenina
Strojní zařízení - Zásady bezpečnosti při práci
Společenská výchova – Estetika pracovního prostředí
Společenská výchova – Zásady chování v ubytovacích zařízeních
Název projektu: Moderní škola
„DESATERO “ ZÁSAD BEZPEČNÉ PRÁCE V POTRAVINÁŘSTVÍ I.
Potraviny a výživa - Brambory
VY_32_INOVACE_Sikorova_
Potraviny a výživa – Sýry
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Gastronomická zařízení – druhy skladů
Stroje a zařízení - spoje
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Gastronomická zařízení – Hrubé a čisté přípravny
Gastronomická zařízení – ukládání obalů a odpadů
Gastronomická zařízení – prostředky pro úklid a sanitaci
Stroje a zařízení - spoje
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní– nádobí a náčiní
Společenská výchova – verbální komunikace
Potraviny a výživa – Tuky použití, skladování, opakování
Strojní zařízení - Stroje na omítání
Gastronomická zařízení – Vybavení kuchyní – mycí stroje
Potraviny a výživa – Med
Společenská výchova – V restauraci
Potraviny a výživa – umělá sladidla
Stroje a zařízení - spoje
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
Potraviny a výživa – čaj
Společenská výchova – Pravidla chování v dopravních prostředcích
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Stroje a zařízení - spoje
Gastronomická zařízení – Ochrana životního prostředí v gastronomii
Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Autor
Stroje a zařízení - spoje
Společenská výchova – Společenská významnost
Společenská výchova – Neverbální komunikace
Společenská výchova – Kultůra cestování
Strojní zařízení - Speciální stroje a zařízení
Společenská výchova – Podání ruky
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Stroje a zařízení - spoje
Transkript prezentace:

Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY_32_INOVACE GAZ Název DUMu GAZ.1401.1K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Gastronomická zařízení Vzdělávací okruh Odborná významnost Druh učebního materiálu Prezentace, TEST, Cílová skupina Žák, 15 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s pravidly bezpečnosti práce, zásadami osobní hygieny a pracovním oděvem pro kuchaře Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv Datum 3.9.2012

GASTRONOMICKÁ ZAŘÍZENÍ BOZP, OSOBNÍ HYGIENA ,PRACOVNÍ ODĚV

POVINNOSTI ORGANIZACE Organizace je povinna zajistit pracovníkům:

Bezpečnost a ochrana zdraví při práci (bozp) bezpečné a zdravé pracovní prostředí Povinnosti organizace:

funkční a bezpečné stroje a zařízení

školení obsluhy strojů a zařízení, BOZP, PO

POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ neohrožovat bezpečnost a zdraví své i svých spolupracovníků účastnit se školení BOZP, PO a školení o obsluze strojů a zařízení při práci používat ochranné pracovní oblečení a pomůcky oznamovat nadřízeným zjištěné závady

ZÁSADY bozp NA PRACOVIŠTI suchá a čistá podlaha používání předepsaného pracovního oblečení a pomůcek bezpečné zacházení s noži a ostrými předměty dodržování dostatečného prostoru k pohybu po výrobním středisku každý úraz nahlásit nadřízenému a nechat ošetřit bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními

Zásady osobní hygieny dodržování hygieny rukou i nehtů používání pokrývky hlavy dlouhé vlasy musí být sepnuté pracovní oblečení musí být čisté používání pracovní obuvi s protiskluznou podrážkou neopouštět v pracovním oblečení výrobní prostory

PRACOVNÍ ODĚV Součástí kuchařského pracovního oděvu je: pokrývka hlavy rondon zástěra kalhoty pracovní boty

čepice šátek lodička rondon košile plášť zástěra kalhoty pracovní boty

Prověření vědomostí Doplň správné výrazy: Organizace je povinna zajistit pracovníkům: bezpečné a zdravé……………prostředí funkční a……………………….stroje a zařízení školení obsluhy strojů a zařízení,………………………

Povinnosti pracovníků: neohrožovat ………….své i svých spolupracovníků účastnit se školení………………………………… při práci používat pracovní….…….a pomůcky oznamovat nadřízeným…………………………

Zásady BOZP na pracovišti: …………….. a čistá podlaha používání předepsaného pracovního……………a pomůcek bezpečné zacházení s …………………a ostrými předměty dodržování dostatečného………………..k pohybu po výrobním středisku každý úraz nahlásit…………… ……………………… zacházení s elektrickými zařízeními

Zásady osobní hygieny: dodržování hygieny……………a nehtů používání pokrývky ……………………. dlouhé vlasy musí být …………………… pracovní oblečení musí být ………………………….. používání pracovní obuvi s ……………………………. neopouštět v ……………………….výrobní prostory

Pracovní oděv kuchaře: Vypiš druhy pokrývek hlavy………………………………. Popiš jednotlivé části pracovního oblečení…………………………………………………………… Popiš, čím musí být opatřena pracovní obuv………………………………………………………………….

Použitá literatura Šebelová,Marie,:Zařízení závodu,Nakladatelství Parta,2005,ISBN 80-7320-076-7 foto Mgr. Věra Tupá