Gastronomická zařízení – BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0911 Autor Mgr. Věra Tupá Název šablony VY_32_INOVACE GAZ Název DUMu GAZ.1401.1K Stupeň a typ vzdělávání Střední vzdělání s výučním listem, odborné učiliště Vzdělávací oblast Chování pracovníků ve službách, stravovací služby Vzdělávací obor Gastronomická zařízení Vzdělávací okruh Odborná významnost Druh učebního materiálu Prezentace, TEST, Cílová skupina Žák, 15 - 19 let Anotace Prezentace seznamuje žáky s pravidly bezpečnosti práce, zásadami osobní hygieny a pracovním oděvem pro kuchaře Speciální vzdělávací potřeby - ano - Klíčová slova BOZP, osobní hygiena, pracovní oděv Datum 3.9.2012
GASTRONOMICKÁ ZAŘÍZENÍ BOZP, OSOBNÍ HYGIENA ,PRACOVNÍ ODĚV
POVINNOSTI ORGANIZACE Organizace je povinna zajistit pracovníkům:
Bezpečnost a ochrana zdraví při práci (bozp) bezpečné a zdravé pracovní prostředí Povinnosti organizace:
funkční a bezpečné stroje a zařízení
školení obsluhy strojů a zařízení, BOZP, PO
POVINNOSTI PRACOVNÍKŮ neohrožovat bezpečnost a zdraví své i svých spolupracovníků účastnit se školení BOZP, PO a školení o obsluze strojů a zařízení při práci používat ochranné pracovní oblečení a pomůcky oznamovat nadřízeným zjištěné závady
ZÁSADY bozp NA PRACOVIŠTI suchá a čistá podlaha používání předepsaného pracovního oblečení a pomůcek bezpečné zacházení s noži a ostrými předměty dodržování dostatečného prostoru k pohybu po výrobním středisku každý úraz nahlásit nadřízenému a nechat ošetřit bezpečné zacházení s elektrickými zařízeními
Zásady osobní hygieny dodržování hygieny rukou i nehtů používání pokrývky hlavy dlouhé vlasy musí být sepnuté pracovní oblečení musí být čisté používání pracovní obuvi s protiskluznou podrážkou neopouštět v pracovním oblečení výrobní prostory
PRACOVNÍ ODĚV Součástí kuchařského pracovního oděvu je: pokrývka hlavy rondon zástěra kalhoty pracovní boty
čepice šátek lodička rondon košile plášť zástěra kalhoty pracovní boty
Prověření vědomostí Doplň správné výrazy: Organizace je povinna zajistit pracovníkům: bezpečné a zdravé……………prostředí funkční a……………………….stroje a zařízení školení obsluhy strojů a zařízení,………………………
Povinnosti pracovníků: neohrožovat ………….své i svých spolupracovníků účastnit se školení………………………………… při práci používat pracovní….…….a pomůcky oznamovat nadřízeným…………………………
Zásady BOZP na pracovišti: …………….. a čistá podlaha používání předepsaného pracovního……………a pomůcek bezpečné zacházení s …………………a ostrými předměty dodržování dostatečného………………..k pohybu po výrobním středisku každý úraz nahlásit…………… ……………………… zacházení s elektrickými zařízeními
Zásady osobní hygieny: dodržování hygieny……………a nehtů používání pokrývky ……………………. dlouhé vlasy musí být …………………… pracovní oblečení musí být ………………………….. používání pracovní obuvi s ……………………………. neopouštět v ……………………….výrobní prostory
Pracovní oděv kuchaře: Vypiš druhy pokrývek hlavy………………………………. Popiš jednotlivé části pracovního oblečení…………………………………………………………… Popiš, čím musí být opatřena pracovní obuv………………………………………………………………….
Použitá literatura Šebelová,Marie,:Zařízení závodu,Nakladatelství Parta,2005,ISBN 80-7320-076-7 foto Mgr. Věra Tupá