Analýza potřeb škol Hlavní zjištění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Nástroje daňových úlev
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Workshop – KAP Pk Návrh Šablon pro SŠ a VOŠ Pardubice, 29. srpna 2016.
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V ÚSTECKÉM KRAJI. Materiál byl vytvořen v rámci projektu P-KAP, který je podporován z fondu/Evropských strukturálních a investičních.
Mgr. Libuše Přikrylová, manažer pracovní skupiny.
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH VE STŘEDOČESKÉM KRAJI. Materiál byl vytvořen v rámci projektu P-KAP, který je podporován z fondu/Evropských strukturálních a.
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH VE ZLÍNSKÉM KRAJI. Materiál byl vytvořen v rámci projektu P-KAP, který je podporován z fondu/Evropských strukturálních a investičních.
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V KRAJI VYSOČINA. Materiál byl vytvořen v rámci projektu P-KAP, který je podporován z fondu/Evropských strukturálních a investičních.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V OLOMOUCKÉM KRAJI. Materiál byl vytvořen v rámci projektu P-KAP, který je podporován z fondu/Evropských strukturálních a investičních.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Analýzy potřeb pro KAP Olomouc, RNDr. Bronislava Vláčilová Věcná manažerka KAP Krajský.
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI.
ANALÝZA POTŘEB NA ŠKOLÁCH V LIBERECKÉM KRAJI. Materiál byl vytvořen v rámci projektu P-KAP, který je podporován z fondu/Evropských strukturálních a investičních.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora přírodovědného a technického vzdělávání v Moravskoslezském kraji CZ.1.07/1.1.00/ Ing.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Představení oblasti intervence: Podpora odborného vzdělávání včetně spolupráce škol a zaměstnavatelů Při jakých činnostech bude oblast intervence uplatňována?
Pracovní setkání v rámci připravovaného IPo s názvem „Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji“ 1.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Zprostředkující subjekt.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Cíl a identifikace výzvy
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
MAP – Místní akční plán ORP RK
Individuální projekt OP VVV
Plány aktivit/Školní akční plány
Šablony OP VVV a podpora nadání
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Regionální stálá konference
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání AKTIVITY A VÝSTUPY PROJEKTU KAP
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Polytechnické vzdělávání v rámci šap
Základní informace k ŠAP a PA
Aktivity projektu Co máme hotovo a co nás čeká
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
Rozvoj výuky cizích jazyků
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Čtenářská a matematická gramotnost Andrea Nytrová
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE CZ /0
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Výzvy v oblasti regionálního školství
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
OŠMS, Krajský úřad Kraje Vysočina
Polytechnické vzdělávání v praxi
Metodika a koordinace kariérového poradenství v JMK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje Návrh KAP č.1
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Realizace potřeb regionálního školství pomocí šablon
Šablony pro SŠ a VOŠ výzva I
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
Akční plánování v Ústeckém kraji z pohledu projektu P-KAP
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Výsledky dotazníkovÝCH šetření
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Setkání kariérových poradců
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Informace o projektu IKAP
Implementace Krajských akčních plánů rozvoje vzdělávání
Kariérové poradenství a podnikavost
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE Odborné vzdělávání Andrea Nytrová 14.02.2017

Analýza potřeb škol Hlavní zjištění  Většina škol se v rámci této oblasti zaměřuje na systematickou spolupráci se zaměstnavateli, případně jsou činnosti podporující systematickou spolupráci se zaměstnavateli o další aktivity doplňovány (především SOU, SOŠ a VOŠ). Vzhledem k akcentaci důležitosti této oblasti chce většina škol systematickou spolupráci se zaměstnavateli dále rozvíjet, podporovat ji dalšími dílčími aktivitami a posunout se na nejvyšší možnou úroveň (opět SOU, SOŠ a VOŠ).

Analýza potřeb škol – hlavní zjištění  Školy se v rámci této oblasti zaměřují především na zapojování odborníků z praxe do výuky a realizaci odborného výcviku/praxe na pracovištích zaměstnavatelů (především SOU, SOŠ a VOŠ) – v případě zapojování odborníků z praxe ve výuce vyvíjejí aktivitu také gymnázia. Vyšší podíl škol dále spolupracuje se ZŠ na pracovních výchovách a ukázkách aktivit oboru (především SOŠ a také praktické školy).

Analýza potřeb škol  Školy se nejčastěji setkávají s překážkami v souvislosti se zdravotními prohlídkami a pojištěním žáků před vstupem na pracoviště (finanční náročnost) – tento problém zmiňují především SOU, SOŠ, VOŠ a také některé praktické školy. Školy dále deklarují nezájem firem o spolupráci se školami (tento problém zmiňují častěji gymnázia, pokud se v oblasti spolupráce se zaměstnavateli angažují) a omezenou možnost firem přizpůsobit se vzdělávacím potřebám žáků (SOU, SOŠ, VOŠ a praktické školy). SOU dále velmi často zmiňují to, že žáci nejsou dostatečně motivovaní a disciplinování pro práci v reálném prostředí, SOŠ a VOŠ poukazují na problém související s omezenými možnostmi firem organizovat a realizovat spolupráci se školami ve stávajících podmínkách (tuto překážku částečně zmiňují také konzervatoře, jež zároveň silně pociťují omezenou dostupnost firem s odpovídajícím zaměřením).

Analýza potřeb škol  Opatřeními, která by školám nejvíce pomohla v realizaci zvolených cílů, jsou především stáže žáků v zahraničních firmách, které by zároveň mohly vést k podpoře výuky cizích jazyků (SOŠ, gymnázia, VOŠ a konzervatoře). Školy dále zdůrazňují potřebu zapojování odborníků z praxe do výuky (SOŠ, gymnázia a konzervatoře) a odborný výcvik/praxe žáků na pracovištích u zaměstnavatelů (SOU, konzervatoře a praktické školy). SOU, SOŠ a VOŠ by zároveň pomohlo zajištění finančních prostředků pro praxe žáků nebo finance na organizaci, pomůcky, pojištění a dojíždění k zaměstnavatelům (toto opatření často zmiňují také praktické školy).

Prioritizace Potřeby s nejvyšší důležitostí  rozvíjet příp. navázat spolupráci škol a zaměstnavatelů  propojit odbornou výuku ve školách s praxí ve firmách, včetně stáží pedagogů ve firmách  zajistit kvalitní personální a materiální zázemí odborných škol  popularizovat odborné školství ve spolupráci se sociálními partnery se zapojením rodičů, ZŠ a výchovných poradců  realizovat další vzdělávání pedagogů odborných předmětů a praktického vyučování ve spolupráci se zaměstnavateli

Prioritizace Potřeby s nejvyšší důležitostí  rozvíjet příp. navázat spolupráci škol a zaměstnavatelů  propojit odbornou výuku ve školách s praxí ve firmách, včetně stáží pedagogů ve firmách  zajistit kvalitní personální a materiální zázemí odborných škol  popularizovat odborné školství ve spolupráci se sociálními partnery se zapojením rodičů, ZŠ a výchovných poradců  realizovat další vzdělávání pedagogů odborných předmětů a praktického vyučování ve spolupráci se zaměstnavateli

Prioritizace Potřeby se střední důležitostí  podporovat zavádění nových technologií a pracovních postupů žáků a studentů škol v rámci odborné přípravy na povolání Potřeby s nižší důležitostí  podpora produktivních prací žáků vedoucí ke zvýšení jejich pracovních zkušeností

Návrh řešení - příklad Dílčí cíl C 1.1: Rozvíjet příp. navázat spolupráci škol a zaměstnavatelů Kritérium splnění: Alespoň 50 % SŠ a VOŠ zrealizuje činnosti s prvky systematické spolupráce se zaměstnavateli, např.: příprava strategie spolupráce se zaměstnavateli a dalšími partnery, příprava plánů spolupráce se zaměstnavateli a dalšími partnery, koordinace spolupráce se zaměstnavateli spolupráce se zaměstnavateli při aktualizaci ŠVP… Činnosti (aktivity) Předpoklady realizace Zapojené subjekty Termín C 1.1.1 Realizace projektů zjednodušených forem vykazování zaměřených na aktivity spolupráce se zaměstnavateli Vyhlášení odpovídajících výzev Zájem škol o příslušné výzvy Zájem zaměstnavatelů o spolupráci se školami SŠ, VOŠ, zaměstnavatelé V závislosti na termínu výzvy C 1.1.2 Realizace krajského projektu zaměřeného na spolupráci se zaměstnavateli Vyhlášení odpovídající výzvy Zájem zaměstnavatelů o spolupráci MSK, SŠ, VOŠ, zaměstnavatelé C 1.1.3 Realizace individuálních projektů ostatních (IPo) zaměřených na rozvoj systematické spolupráce se zaměstnavateli Schválený ŠAP školy Odpovídající výzva IPo SŠ, VOŠ, zaměstnavatelé, sociální partneři, ÚP

Děkuji za pozornost. andrea.nytrova@msk.cz