Třené, jádrové a smetanové výrobky VY_32_INOVACE_15-2-10 Plněné kokosky Autor: Gražyna Salamonová, Mgr. Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace PowerPoint je zaměřen na výrobu Plněných kokosek. Pomáhá rozvíjet klíčové kompetence žáka. Můžou ho využívat žáci oboru Cukrář jako učební materiál, pro opakování nebo k samostudiu.
Příprava lineckých koleček z lineckého těsta vyvalíme plát tvarujeme malé kolečka, která se upečou.
Příprava kokosové hmoty: bílky se vyšlehají za postupného přidávání cukru krupice v pevný sníh vyšlehaná hmota se nahřeje na teplotu 60°C.
přidá se jemně umletý kokos a marmeláda přidáním marmelády se zvýší vláčnost pečeného výrobku.
Tvarování a pečení vychladlá hmota se doředí bílky a sáčkem s hladkou trubičkou stříká na papír (silpát, teflonovo podložku) malé tvary (kokosky) pečou se při teplotě 200 °C, po upečení se jednotlivé papíry s upečenými polotovary ukládají na sebe.
před plněním se kokosky sundají z navlhčeného papíru upečené kokosky jsou lehce klenuté, zlatohnědé barvy s popraskaným povrchem.
Plnění na linecká kolečka se nanese hladkou trubičkou máslový kakaový krém ve tvaru věnečku do středu věnečku se nanese jahodový džem
Dohotovení přiloží se upečené, vychladlé kokosky po ztuhnutí se výrobek zespod namáčí v ř. CKP.
Hotový výrobek
Otázky k opakování Řekněte jak se vyrábí linecké těsto. Řekněte postup přípravy kokosové hmoty.
POUŽITÁ LITERATURA Půlpánová, A., Cukrářská technologie. 1. vydání, Olomouc: FIN, 1993. 277 s. ISBN 80-85572-54-0 Bláha, L., Conková, V., Kadlec, F., Cukrářská výroba II. 3. vydání Praha 4: Informatorium, 2001. 174 s. ISBN 80-86073-86-6 Obrázky - vlastní archiv