POŽIVATINY ŽIVOČIŠNÉHO PŮVODU 10-2-16 Sladké sýry Autor: Ing. Bc. Ludmila Badurová Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace Prezentace sladké sýry navazuje na učivo sýrů. Je určena pro odborné vzdělávání žákům učebního oboru prodavač se zaměřením na potravinářské a smíšené zboží.
SLADKÉ SÝRY
MĚKKÉ SÝRY SÝRY ZRAJÍCÍ POD MRAZEM v průběhu zrání jsou omývány 3% roztokem kuchyňské soli ve které je přidána mazová mikrobiální kultura DRUHY SÝRŮ: Romadúr Dezertní sýr Pivní sýr sýr Žumbera
MĚKKÉ SÝRY SÝRY ZRAJÍCÍ V CHLADU sýry zrají při teplotách, které jsou nižší a je typické paření těsta DRUHY SÝRŮ: italský sýr Bel Peasse český sýr Zlato
MĚKKÉ SÝRY SÝRY S NÍZKODOHŘÍVANOU SÝŘENINOU - sýřenina se přihřeje, dosuší, tvaruje představitelem je Tylžský sýr
Lisované sýry s tvorbou ok v těstě oka jsou oblé, lesklé dutiny tvaru čočky v těstě sýra plynný oxid uhličitý vytváří v těstě sýra dutiny tzv. oka DRUHY SÝRŮ: sýry eidamského (holandského) typu eidamská cihla eidamský blok minieidam Šumavský blok Světlan Javor
Lisované sýry s hnětenou sýřeninou Sýřenina se při solení provzdušňuje (tzv. hněte) DRUHY SÝRŮ hnětený sýr kozí hnětený sýr hnětený sýr s přídavkem papriky hnětený sýr s přídavkem kmínu
Lisované sýry s mletou sýřeninou Charakteristické pro sýry je tzv. čedarování a mletí sýřeniny Podstatou čedarování je zakysání sýřeniny za dostatečného provzdušnění Po čedarování se sýřenina mele, prolisovává, prosoluje, formuje a lisuje DRUHY SÝRŮ: Čedar Otava
Sýry s tvorbou ok v těstě DRUHY SÝRŮ: Švýcarský sýr ementál Primátor Moravský bochník
Sýry bez tvorby ok v těstě DRUHY SÝRŮ: Parmazán Krystal
PLÍSŇOVÉ SÝRY Vytvarované, odkapané a solené sýry se před zráním očkují ušlechtilou plísní
BRYNZA Slovenský sladký sýr s neformovanou sýřeninou DURY SÝRŮ: Liptovská brynza Letní brynza Zimní brynza
Oštěpek a parenica Uzené, pařené sýry s formovanou sýřeninou Oštěpek má tvar elipsoidu, na povrchu se zdobí ornamenty Konzistence je plastická a měkká Sýr parenica má charakteristické svitky sýřeniny Konzistence je pevná, lámavá, pružná
POUŽITÁ LITERATURA KAVINA, Josef. Zbožíznalství potravinářského zboží pro 2. ročník. Praha: IQ 147, spol. s r.o., 1996, 189-197. ISBN NEUVEDENO Obrázky: http://office.microsoft.com