Krajina, krajinné složky, krajinotvorné procesy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Krajina, krajinné složky
Advertisements

Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
 Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov  Autor : Mgr. Irena Nešněrová  Datum : únor 2012  Název :VY_52_INOVACE_5.2.3.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
EU_62_A_sada 1_11_M_Na poště_Pol Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. Autor Ing. Jana Poliačíková Anotace Prezentace.
E KOLOGIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_19_Ekologie Téma: Člověk a příroda Číslo.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 7. Odpadní vody a čistírny odpadních vod Název sady: Základy ekologie.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základy automatického řízení 1
Společensko-hospodářské vlivy na krajinu a životní prostředí
Prezentace pro výuku zeměpisu 6. ročník dokončeno
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_05_FAZE_MESICE Název materiálu:
VY_32_INOVACE_Z7. 07 ASIE Autor: Mgr
HYDROSFÉRA pevninská voda
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
HYDROSFÉRA vodstvo na zemi, oceány
ATMOSFÉRA podnebí VY_32_INOVACE_07-10 Ročník: VI. r.
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
Po čem šlapeme AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
3. OBECNÝ FYZICKÝ ZEMĚPIS
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Různé podmínky života na Zemi
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Zeměpis – živé a neživé složky krajiny
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
EVROPA PŘÍRODNÍ POMĚRY - POVRCH
13. Růst lidské populace, demografie
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Živá příroda – vývoj Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
1. ÚVOD DO STUDIA EKOLOGIE
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Informační a komunikační technologie Informatika Operační systémy
8. Základní ekologické pojmy, organismus a prostředí
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Podmíněn především vnitřními činiteli Země pohyby litosferických desek
VY_32_INOVACE_ZE6-15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Autor: Mgr. Helena Nováková
HYDROSFÉRA pohyb vody na zemi
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
VY_32_INOVACE_ZE6-05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Neživá příroda - vzduch
Základní škola a Praktická škola Dvůr králové nad Labem
KRAJINNÁ SFÉRA.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_
Celkový základ daně.
VY_32_INOVACE_ZE6-06 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Krajina, krajinné složky, krajinotvorné procesy Základní škola Sedmikráska, o.p.s. Bezručova 293, 756 61 Rožnov pod Radhoštěm Projekt Sedmikráska CZ.1.07/1.4.00/21.3812 Krajina, krajinné složky, krajinotvorné procesy Autor: Mgr. Jolana Sobotková Vytvořeno: září 2014 Název: VY_32 _INOVACE_Z_10_Člověk, jeho činnost a vliv na krajinu_15 8. - 9. ročník

Vzdělávací oblast, tematický okruh, téma vzdělávacího materiálu:   Zeměpis, Socioekonomická geografie, Ekologie a krajina. Metodický list, anotace:  Prezentace vysvětluje a popisuje jednotlivé složky krajiny, a krajinotvorné procesy, které mají zásadní vliv na tvář krajiny. Doplněno ilustrativními příklady.

Krajina, krajinné složky V krajinné sféře rozlišujeme dvě základní složky: Přírodní složka Společensko-hospodářská (socioekonomická) složka - tyto složky se neustále vzájemné ovlivňují Přírodní část se nazývá fyzicko-geografická sféra a tvoří ji litosféra, hydrosféra, pedosféra, atmosféra a biosféra. Socioekonomickou část tvoří člověk, jeho výtvory, ale i důsledky činnosti, odpady…

ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ, EKOLOGIE Životní prostředí je prostor, který svými vlastnostmi a podmínkami umožňuje život organismů. Jednotlivé organismy reagují na změny životního prostředí – někdy se přizpůsobí, jindy může dojít až k jejich zániku – uveď příklady… Organismy, které jsou velmi citlivé na změny a jako první reagují jsou označovány jako „bioindikátory“ Znáš (vyhledej) nějaké?

Problémy krajiny a životního prostředí se zabývají: geografie – zabývá se Zemí, krajinnou sférou ekologie – zkoumá vztahy mezi organismy navzájem a mezi organismy a životním prostředím Co je „ekologické“? Vše co vede a směřuje k zachování a ochraně přírody, krajiny a životního prostředí.

Tvář krajiny se působením různých vlivů neustále mění. Základní (přírodní) krajinotvorné procesy jsou a) vnitřní – kerná a vrásová činnost, sopečná činnost a zemětřesení b) vnější – eroze, jejíž základním činitelem je podnebí c) člověk – ten je často nejrychlejším a nejzásadnějším aktérem přeměny krajiny

Uvažuj, který činitel způsobil přeměnu krajiny (může jich být i více), pokus se proces vysvětlit: - sesuv zatopení sklepu domu propadnutí cesty vymírání mořských organismů Velké útesové bariéry úbytek tuňáků ve Středozemním moři …

Zkus uvést, kteří činitelé se především podílejí na tvorbě krajiny na obrázku Povrchový lom - člověk

Zemětřesení – vnitřní činitelé

Větrná eroze – vnější činitelé

Půdní eroze – člověk+vnější činitelé http://commons.wikimedia.org/wiki/Mining#mediaviewer/File:Chino_copper_mine.jpg

Zdroje obrázků: GUINTHER, Eric. http://commons.wikimedia.org/wiki/Mining#mediaviewer/File:Chino_copper_mine.jpg [online]. [cit. 23.10.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/Mining#mediaviewer/File:Chino_copper_mine.jpg NUNEZ, Claudio. http://commons.wikimedia.org/wiki/Mining#mediaviewer/File:Chino_copper_mine.jpg [online]. [cit. 23.10.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2010_Chile_earthquake_-_Building_destroyed_in_Concepci%C3%B3n.jpg?uselang=cs VILGUS, Petr. http://commons.wikimedia.org/wiki/Mining#mediaviewer/File:Chino_copper_mine.jpg [online]. [cit. 23.10.2014]. Dostupný na WWW: Chmee2 CHMEE2. http://commons.wikimedia.org/wiki/Mining#mediaviewer/File:Chino_copper_mine.jpg [online]. [cit. 23.10.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Smaller_mashroom_in_Timna_Park_%282%29.JPG?uselang=cs