Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Síla

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
F YZIKA Vzájemné působení těles. Síla. Vypracoval: Lukáš Karlík.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Otázky ověřující získané znalosti na téma magnety 1. Jaké druhy magnetů znáš? Přírodním magnetem je nerost magnetovec. Umělé magnety se nazývají ferity.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Snellův zákon Číslo DUM: III/2/FY/2/3/19 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Optika Autor: Ing.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák pochopí, že se kolem nás vyskytují i jiné síly než gravitační.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_06 Magnetické.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_29.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_01_ Vzájemné působení těles Číslo projektu:
Tělesa –Hranol Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Zobrazení rovinným zrcadlem
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření elektrického proudu a napětí Číslo DUM: III/2/FY/2/2/8 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Lom světla I. část
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Leden Ročník 6.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Hmotnost
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník - obdélník
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Brzdné síly
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
MAGNETICKÉ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Indukční čáry magnetického pole Číslo DUM: III/2/FY/2/2/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast:
STEJNÉ Pracovní listy Poznáš, které obrázky jsou stejné? Najdi je a spoj. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer.
Fyzikální síly.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Sériové řazení rezistorů
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Kulová zrcadla - vypuklá
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektrický proud
Rozvíjíme pozornost a soustředění
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Elektroskop a jednotka elektrického náboje Číslo DUM: III/2/FY/2/2/4 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Vlastnosti snímku
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Délka
Fyzika Účinek síly na těleso otáčené kolem pevné osy. Páka.
Skládání sil, rovnováha sil
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Anna Červinková 16. Jednoduché stroje
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_13_FYZIKA
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měsíční fáze
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Tělesa –čtyřboký hranol
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čočky - spojky
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Měření délky.
Fyzika – Magnetická síla
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Pokročilé úpravy snímku
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Dalekohled
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Vzájemné silové působení těles
VLASTNOSTI KAPALIN
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu kapalin
2. Centrální gravitační pole
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Magnety
Transkript prezentace:

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.3811 Název DUM: Síla Číslo DUM: III/2/FY/2/1/15 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny a jejich měření Autor: Mgr. Petra Kejkrtová Anotace: Žák se seznámí se silou jako fyzikální veličinou, jednotkami síly a jejich převody. Naučí se poznávat jednotlivé druhy sil a určovat svislý a vodorovný směr. Klíčová slova: Síla, vzájemné působení sil, gravitační síla, elektrická síla, magnetická síla, svislý směr, vodorovný směr. Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a úkoly. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 6. ročníku Datum vzniku DUM: 18.5.2013

Síla Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Kejkrtová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Co je to síla a kde se s ní setkáme? Síla je fyzikální veličina. Vyjadřuje nám vzájemné působení těles. Setkáváme se s ní v každodenním životě. Stojíme na podlaze-působíme na ní silou, ona působí silou na nás. Chytíme míč-působí silou na naší ruku, ruka působí na míč. Síla může být např. elektrická, magnetická, gravitační.

Vzájemné působení těles Pro vzájemné působení těles platí: Když působí jedno těleso na druhé silou, působí současně i druhé těleso na první stejně velkou silou. Silovým působením se může změnit tvar tělesa. Deformace: - dočasná (těleso se vrátí do původního tvaru) - trvalá(těleso už se nevrátí do původního tvaru) Silovým působením se může změnit pohyb tělesa. Uvedení do pohybu Zrychlení pohybu Zpomalení pohybu Zastavení Změna směru pohybu

Tělesa na sebe mohou působit při dotyku nebo na dálku působením polí Tělesa na sebe mohou působit při dotyku nebo na dálku působením polí. Se vzdáleností těles se vzájemné účinky zmenšují. Např. Elektrická síla Magnetická síla Gravitační síla

Gravitační síla Kolem Země existuje gravitační pole. Na všechna tělesa v gravitačním poli působí Země přitažlivou gravitační silou. Gravitační síla se zmenšuje se vzdáleností a působí svisle dolů do středu Země.

Gravitační silou se přitahují každá dvě tělesa (dva lidé, sešit a penál, tabule a stěna, atd.). Velikost gravitační síly závisí na hmotnosti tělesa. Čím větší je hmotnost tělesa, tím větší je gravitační síla. Proto jsou účinky gravitační síly pozorovány pouze u těles s velkou hmotností.

Jak poznáme, kdy je síla větší? 1. Položíme si na jednu dlaň závaží o hmotnosti 500 g a na druhou o hmotnosti 200 g. Porovnáme. Cítíme, že síla způsobená závažím o hmotnosti 500 g je větší. 2. Zavěsíme na jednu pružinu závaží o hmotnosti 100 g a na druhou o hmotnosti 50 g. Porovnáme prodloužení pružiny. Působením závaží o hmotnosti 100 g se pružina prodloužila více.

Existuje gravitace jen kolem Země? Astronomové už dávno zjistili, že naše Země je přitahována gravitací Slunce, proto Země obíhá kolem Slunce. Stejně jako Měsíc obíhá kolem Země. Měsíc má také svojí gravitaci. Astronauti se mohou procházet po povrchu Měsíce, ale tato gravitace je přibližně šestkrát menší než u Země.

Směr svislý a vodorovný Svislý směr je směr do středu Země. Svislý směr určujeme pomocí olovnice. Je zhotovená z provázku, na kterém je zavěšena ocelová tyčka se špičkou. Nit se působením kovové tyčky napne a ustálí se ve svislém směru. Olovnici používají třeba zedníci.

Vodorovný směr je kolmý na směr svislý. Hladina kapaliny v nádobě je vždy vodorovná. Vodorovný směr určujeme pomocí vodováhy nebo libely. Vodováha – součástí je skleněná trubička s kapalinou a vzduchovou bublinou. Je-li bublina v místě mezi ryskami, je vodováha ve vodorovném směru. Pokud jsou dvě místa více vzdálená, používáme hadicovou vodováhu (libelu).

Otázky a úkoly: Jak charakterizujeme sílu? Je to fyzikální veličina, která nám vyjadřuje vzájemné působení těles. 2. Co platí pro vzájemné působení těles? Silové působení je vždy vzájemné. Síla může způsobit změnu tvaru nebo změnu pohybu. 3. Jak na sebe mohou působit dvě tělesa? Při dotyku nebo na dálku vlivem polí. Síla může být např. elektrická, gravitační, magnetická. 4. Popiš gravitační sílu. Kolem Země existuje grav. pole. Na všechna tělesa v grav. poli působí svisle dolů grav. síla. Je vždy přitažlivá. Závisí na hmotnosti tělesa. Působí mezi každými dvěma tělesy.

Otázky a úkoly: 5. Co je to svislý směr a pomocí čeho ho určíme? Svislý směr je směr do středu Země. Určujeme ho pomocí olovnice. Co je to vodorovný směr a pomocí čeho ho určíme? Vodorovný směr je kolmý na svislý směr. Určujeme ho pomocí vodováhy, libely.

Použité zdroje: PEDIADEEP. wikimedia: CD s papírky [online]. [cit. 6.5.2013]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Paper_shavings_attracted_by_charged_cd.jpg JONATHAN ZANDER. wikimedia: magnety [online]. [cit. 6.5.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:The_Effects_of_Magnetism.JPG PETER NUSSBAUMER. wikimedia: magnet [online]. [cit. 6.5.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Magnet_4.jpg POCO A POCO. wikimedia: vodopád [online]. [cit. 8.5.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Salto_del_Angel-Canaima-Venezuela19.JPG HARRISON SCHMITT OR RON EVANS. wikimedia: Země [online]. [cit. 8.5.2013]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:The_Earth_seen_from_Apollo_17.jpg HARMAN SMITH AND LAURA GENEROSA. wikimedia: Sluneční soustava [online]. [cit. 8.5.2013]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Solar_sys.jpg

Použité zdroje: SILVER SPOON. wikimedia: Země a Měsíc [online]. [cit. 9.5.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic and 1.0 Generic na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Earth_moon_size_comparison.gif BOWER. wikimedia: Země [online]. [cit. 9.5.2013]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pangea_animation_03.gif JIM THOMAS. wikimedia: olovnice [online]. [cit. 9.5.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Plumb_bob.jpg ROBB. wikimedia: vodováha [online]. [cit. 9.5.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 2.0 Germany na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Dosenlibelle.png BD. wikimedia: libela [online]. [cit. 9.5.2013]. Dostupný pod licencí Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Schlauchwaage_Schematik.png WESSMANN.CLP. wikimedia: vodováha [online]. [cit. 9.5.2013]. Dostupný pod licencí version 2 and version 3 of the GNU General Public License na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Water_level_1.jpg Kliparty z galerie. Ostatní obrázky autor.