Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Čtyřúhelník – rozdělení čtyřúhelníků Číslo DUM: III/2/MAT/2/1/1-21 Vzdělávací předmět: Matematika Tematická oblast: Matematika a její aplikace Autor: Alena Čechová Anotace: Žák se seznámí s rozdělením čtyřúhelníků Výkladová hodina Klíčová slova: Obdélník, čtverec, kosodélník, kosočtverec, lichoběžník Metodické pokyny: PC, DTP, metodické pokyny jsou součástí materiálu Druh učebního materiálu: Prezentace doplněná fotografiemi a testy. Druh interaktivity: Kombinovaná Cílová skupina: Žák 6., 7.,8. a 9. ročníku Datum vzniku DUM: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová.

2 Druhy čtyřúhelníků

3 Druhy čtyřúhelníků Čtyřúhelník je rovinný geometrický útvar (mnohoúhelník), který má čtyři vrcholy a čtyři strany. Základní rozdělení čtyřúhelníků: konvexní – vypuklé konkávní – duté (nekonvexní)

4 Dělení konvexních čtyřúhelníků
Konvexní čtyřúhelník se dále dělí na: různoběžník rovnoběžník lichoběžník deltoid My se zaměříme na rovnoběžník a lichoběžník.

5 Dělení rovnoběžníků Rovnoběžník je čtyřúhelník, jehož každé dvě protější strany jsou rovnoběžné a shodné. Rovnoběžníky dělíme na : čtverec pravoúhlé obdélník kosočtverec kosoúhlé kosodélník

6 Pravoúhlý rovnoběžník
Čtverec Obdélník

7 Kosoúhlý rovnoběžník Kosočtverec Kosodélník

8 Lichoběžník Lichoběžník je čtyřúhelník, který má jednu dvojici rovnoběžných stran. Rovnoběžné strany se nazývají základny. Strany, které nejsou rovnoběžné, se nazývají ramena. Podle velikosti a postavení ramen rozlišujeme různé druhy lichoběžníků. AB || CD základny BC, AD ramena D C B A

9 Dělení lichoběžníků obecný – všechny strany jsou různě dlouhé
rovnoramenný – ramena mají stejnou délku pravoúhlý – jedno rameno je kolmé na základnu

10 Druhy lichoběžníků Lichoběžník obecný pravoúhlý rovnoramenný

11 Použité zdroje: Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová.


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:"

Podobné prezentace


Reklamy Google