Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hotel Tatra, Velké Karlovice 23. – 25. dubna 2007 S4U – Seminář o Univerzitním informačním systému 1 Osobní management Tomáš Procházka.
Advertisements

Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
CZ.1.07/1.5.00/ Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Počítačové sítě 8. Využití sítí © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● sdílení v sítích.
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 3 – správa procesů Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová Střední škola informačních technologií a sociální péče, Brno, Purkyňova 97.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Prostředí internetu Číslo DUM: III/2/VT/2/2/27 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
POS 40 – 83. Základy datové komunikace - MULTIPLEX Kmitočtovým dělením (FDMA) – Přidělení kmitočtu jednotlivým uživatelům = šířka pásma se rozdělí na.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S2_07.
Název školyZákladní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm Číslo projektuCZ / / Číslo materiáluVY_32_INOVACE_225 AutorMgr. Romana Rybiařová.
1.3 Sběrnice (bus). sběrnice  sběrnice = skupina vodičů  slouží pro propojení a komunikaci jednotlivých obvodů a přídavných karet  činnost na sběrnicích.
Technologie počítačů 4. Sběrnice © Milan Keršlágerhttp:// Obsah: ● ISA, EISA, VL-BUS,
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
Základní škola a mateřská škola Lázně Kynžvart Autor: Mgr. Petra Šandová Název: VY_32_INOVACE_5B_INF3_16_ Téma: pro 4.,5.ročník ZŠ, vytvořeno:
Síťové operační systémy OB21-OP-EL-KON-DOL-M Orbis pictus 21. století.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Počitačová bezpečnost - je obor informatiky, který se zabývá zabezpečením informací v počítačích (odhalení a zmenšení rizik spojených s používáním počítače).
Operační systémy Souběh a uváznutí © Milan Keršláger
OneNote. Co to je?  OneNote patří k produktům Microsoftu, nyní je ke stažení zdarma  jde o aplikaci pro rychlou, snadnou a přehlednou správu různých.
Software =je v informatice sada všech počítačových programů používaných v počítači, které provádějí nějakou činnost. - Software je protiklad k hardwaru,
Architektura operačních systémů
Počítačová bezpečnost 2. Bezpečnost v OS
Pasivní bankovní operace -přímé bankovnictví
Senzory pro EZS.
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
Počítačová bezpečnost Cvičení 2: Procesy a oprávnění
Pojem přeměna obchodní společnosti
Technické vybavení počítače - Počítač PC
Počítačové sítě 7. Topologie sítí
UNIX 12. Komunikace mezi procesy
Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy
Operační systémy Hardwarové prostředky využívané počítačem
OPERAČNÍ SYSTÉMY Část 1 – úloha OS Zpracovala: Mgr. Marcela Cvrkalová
Správa paměti - úvod Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Webová aplikace MS OLOMOUC.
Aplikace Monitorovací systém
ELEKTRONICKÉ ZABEZPEČOVACÍ SYSTÉMY
SPRÁVCE ÚLOH Adéla Veselá 1. A.
Přehled a stav avizovaných systémových úprav
Povinnosti provozovatele střešních instalací při dodávkách přímým vedením
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Počítačová bezpečnost 2. Bezpečnost v OS
Databáze MS ACCESS 2010.
Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy
Webová aplikace MS2014+ Ing. Josef Šetek
Operační systémy 10. Souběh a uváznutí
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Aplikace Monitorovací systém
Souběh Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
Plánování procesů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Elektromagnetická slučitelnost
Novinky v Záznamníku učitele
Informační a komunikační technologie Informatika
Instalace OS Linux Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Programovatelné automaty (Programmable logic controllers – PLC)
Opakování učiva pro 9. ročník
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Remote login.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Přednášky z Distribuovaných systémů
Uskutečněné a očekávané změny právních předpisů důležité pro zástupce ředitele Praha
Informační systém základních registrů
Procesy – základní pojmy
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Operační systémy 9. Spolupráce mezi procesy Obsah: © Milan Keršláger http://www.pslib.cz/ke/slajdy 15. 12. 2010 http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/

Spolupráce mezi procesy využívána při multitaskingu tj. současný běh více úloh využíváme při multiprogramování programátor využije multitasking zjednodušení naprogramování příslušné úlohy rozdělení na procesy zjednodušuje programování využití více jader procesorů

Příklady spolupráce systray (ikony, oznamovací oblast) síťová aplikace pošle zprávu appletu applet zobrazí bublinu (nový e-mail, IM zpráva) renderování scény v 3D hře arbitr přiděluje práci výpočetním procesům zároveň synchronizace s pohybem hráče ovládání GUI správce oken sleduje pohyb myši informace o pohybu či kliknutí posílá aplikacím

Komunikace mezi procesy zajišťuje několik činností synchronizace čekání na událost v druhém procesu vzájemné informování o postupu výpočtu signalizace jednoduchá asynchronní komunikace proces reaguje spuštěním obsluhy signálu výměna dat vysoké nároky na flexibilitu (specifické požadavky) pomocí výměny dat lze realizovat prakticky cokoliv

Mechanismy spolupráce zasílání zpráv flexibilní, s daty nebo bez dat i mezi různými počítači (např. cluster) sdílená paměť silnější nástroj, (neomezené) možnosti knihovny → jednoduchá implementace některé OS podporují oba mechanismy lze však implementovat i dodatečně knihovní fce umožňují zjednodušení, přenositelnost

Signály jde o asynchronní oznámení události realizace jako jednoduché zprávy (bez přenosu dat) jádro přeruší provádění procesu vyvolána obsluha signálu implicitní obsluha v jádře OS proces definuje vlastní obsluhu (proceduru) oblíbené pro manipulaci s procesy ukončení procesu (slušné, násilné, chybou) znovunačtení (změněné) konfigurace

Signály v Unixu propojení na řídící znaky terminálu může být změněno příkazem stty CTRL+c → SIGINT → implicitně ukončení procesu CTRL+z → SIGTSTP → pozastavení procesu CTRL+\ → QUIT → ukončení + zápis core ošetření výjimek (standardně ukončení + core) SIGFPE → dělení nulou SIGSEGV → porušení ochrany paměti signalizace od jádra SIGPIPE → po ukončení procesu, který čte z roury

Použití signálů v Unixu systémové volání jádra – kill() knihovní funkce z programu nebo příkaz kill pro daný proces (PID) nebo pro skupinu procesů definice handleru proces sám definuje obsluhu signálu ignorování nebo procedura (vlastní nebo implicitní) není-li definována, tak implicitní handler nelze pro SIGKILL a SIGSTOP problémy souběh, globální proměnné, non-reentrantní funkce

Zasílání zpráv velmi flexibilní lze předávat v rámci 1 systému, ale i přes síť zasílání zpráv použito i u sběrnice PCI, PCIe umístění zprávy sdílená paměť → předání ukazatele buffer, fronta zpráv možné problémy + ošetření chyb ztráta nebo duplicita zprávy zkomolení zprávy jeden z procesů skončí

Odlišnosti zasílání zpráv počet participujících procesů dva nebo více → způsob vytváření spojení vlastnosti spojení kapacita spojení (kolik nezpracovaných) při nulové se odesílatel blokuje nebo se zpráva ztratí → nutnost kombinovat se synchronizačními prostředky omezená a neomezená kapacita velikost zpráv – pevná, proměnná duplex – jednosměrnost, obousměrnost synchronní, asynchronní – bez čekání na odpověď

Sdílená paměť velmi flexibilní programátor si může přizpůsobit dle svých potřeb funkce pro ovládání → syscall, knihovny definuje vytvoření, připojení, získání ukazatele pak zápisy i čtení, odpojení, zrušení sdílené paměti zaručení přenositelnosti vzniká problém souběhu dnes typický problém multitasking, vícejádrové systémy

Problém souběhu dva (i více) procesů mění stejná data při samostatném přístupu se problém neprojeví problémem je neatomická operace první proces upravuje sekvenčně data dojde ke změně kontextu na druhý proces druhý proces čte nekonzistentní data řešíme zamykáním zámky jsou knihovní funkce → univerzální použití též možnost atomické funkce + serializace

Thready běžné procesy jsou v paměti odděleny thready sdílí společnou paměť při zápisu čehokoliv do paměti je problém souběhu řeší se zamykáním, synchronizačními primitivy nebo oddělené proměnné pro každý thread chyba v jednom threadu ovlivní ostatní typicky ukončení všech threadů problém pluginů v prohlížečích chyba ve Flashi → pád celého prohlížeče vyvedení pluginu do samostatného procesu → výkon!