Jakým chci být mužem, až budu starý ?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
5. Abrahám věří, že mu Hospodin splní slib - bude mít potomka.
Advertisements

Požehnaný věk, aneb stáří, má své velké výhody!!!
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Citáty O LÁSCE.
Boj o modlitbu I Centrum pro katechezi v Olomouci, 2014.
JAK DOSÁHNOUT ZASLÍBENÍ... Jozue 14:5 Synové Izraele udělali, co Hospodin přikázal Mojžíšovi, a rozdělili si zem.6 Synové Judovi přišli v Gilgalu za.
Integrita bezúhonnost
Soutěž v ZOO Autor: Vojta Rod. Pár slov na začátek… Jako už poněkolikáté já a parta dalších lidí z naší školy jsme jeli na soutěž do ZOO Ostrava. Po tom.
Dosáhni cíle!.
Boj o modlitbu II. Centrum pro katechezi, Olomouc 2014.
OTČE Centrum pro katechezi Olomouc, Modlitba Páně při mši svaté „Když jsme byli pokřtěni, nepřijali jsme ducha otroctví, abychom se znovu báli,
Právo na duševní a tělesnou integritu
7. Hospodin zkouší Abrahámovou důvěru – má obětovat svého syna Izáka.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu.
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
Jak zvěstovat evangelium Obrněné Boží vojsko
7 smrtelných hříchů.
Cliccate per sfogliare. Jeden 92-ti letý malý, starý člověk, se pěkně se učesal, oholil, oblékl a ráno v 8 hodin odešel do Domova pro seniory. V Domově.
Katechetické centrum Olomouc, 2014
UDÁLOSTI U HORY SINAJ Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
Nic v životě křesťana nepůsobí takový nepokoj, jako odbývaná modlitba. (Jan XXIII.)
Ježíšova velekněžská modlitba I
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
Místo modlitby Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
William Shakespeare. Král Lear 1606 Tragédie KRÁL Lear CordelieGonerilRegan KRÁL Gloucester Edgar Edmund.
Vyrobilo Centrum pro katechezi  Předobraz Krista; Předobraz cesty víry každého křesťana; Vzorem kontemplativní modlitby a současně praktického.
Centrum pro katechezi v Olomouci porušuje smlouvu, odvrací se od Boha, ztrácí jeho otcovskou péči. porušuje smlouvu, odvrací se od Boha, ztrácí.
BOŽÍ DRAMA JEDNÁNÍ PRVNÍ - STVOŘENÍ - pokud sami sebe nejprve nechápeme jako úchvatné dílo, stvořené podle obrazu Božího, všechno ostatní bude pokroucené.
Abrahámova přímluvná modlitba
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
… čti pozorně ….
Slovo života Červenec 2011 „Bděte a modlete se, abyste nepřišli do pokušení. Duch je sice ochotný, ale tělo je slabé.“ (Mt 26,41) „Bděte a modlete se,
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Místa setkávání lidstva s Bohem podle Bible
Je zbožnost cool? ZAJÍMAVÁ ZÁBAVNÁ PŘITAŽLIVÁ. Jak lidé kolem nás vidí zbožnost? Je to něco společného s Bohem Je to nuda Nejspíš to nemá žádný praktický.
O milosrdném otci a marnotratném synu Bůh Bůh má člověka vždycky rád, chce pro něj to nejlepší Člověk Člověk myslí na sebe a svou neláskou ubližuje.
Vypracoval: Jakub Moravec
Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci Vše je snadné, když Bohu uvěříme a když mu řekneme: „Zde jsem, Pane.“ Vyrobilo centrum pro katechezi v.
MOJŽÍŠ – CESTA VÍRY III Vyrobilo Centrum pro katechezi Olomouc 2013.
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
Vyrobilo centrum pro katechezi Olomouc Mojžíš se často a dlouho zdržuje při rozhovorech s Pánem. Jedná se o důvěrný vztah k věrnému Bohu. Při těchto.
A Písmo svaté. * Boží Duch se vznášel nad vodami (Gen 1,2) * Oznámení Abrahámovi, že se mu narodí syn (Gen 18,1n) * Příslib narození Samuela (1Sam 1,11n)
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
Prázdniny a co dál … Nejdříve se mi nebude chtít odejít od mojí třídy (ze školy) bude se mi po nich stýskat nevím s kým zažiju ještě takovou srandu nikdo.
Raný středověk Označení materiálu: VY_32_INOVACE_02_rany_stredovek.ppt
Starověká Palestina Petr Machala.
© Elena Cristino Hlavní představený P. Pascual Chávez Villanueva.
Vám dávám nový příkaz 1. /:Vám dávám nový příkaz svůj:
1.Paralipomenon.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
Galatským. Autor a datum vzniku Pavel - po Jeruzalemském sněmu - v roce 49 po Kr. - jeden z nejstarších listů NZ.
MOJŽÍŠ-DAVID-UČEDNÍCI
Matoušovo evangelium.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem... Žij život bez strachu!!! AC Slavkov u Brna,
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Vypracoval: Štěpán Boudný Garant: Miroslava Kubíčková.
Konference projektu NOE Zmocnění a uvolnění vedoucích Seminář 1: Prostředí a výzvy Seminář 2: Tři duchovní hodnoty zdravého vedoucího Seminář 3: Kde získám.
STEM Které souvislosti vstupu do EU veřejnost nejvíce zajímají? Nejnovější data STEM tisková zpráva ze dne
Immanuel Kant Kritik čistého rozumu.
Slovo života Červen 2013.
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Psychologie náboženství Falešné představy o Bohu a jejich psychoterapie PhDr. Pavel Moravec PS 2014.
CHAREKTERISTIKA Obrázky a náměty slohových cvičení
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Mgr. Jana Harakaľová ZŠ Žitavská 1, Bratislava
Jak začínají hádky ? středa, 2. ledna :27
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Karmelitánský Řád.
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
MOUDRÁ ZAMYŠLENÍ A CITÁTY
Transkript prezentace:

Jakým chci být mužem, až budu starý ? Pro starší bratry Jakým chci být mužem, až budu starý ?

Káleb Jozue 14,6-14 Předehra : 4.Moj.12-14 Káleb věří Božím slibům Káleb spoléhá na Boží moc Káleb nemá obavy z lidí Kálebovi nevadí, že je v menšině

Káleb po 40 letech Nová generace Židů Izrael si podrobil veškerou zaslíbenou zem – s výjimkou Hebronského pohoří, kde sídlili Anákovci Nikomu z izraelských předáků se nechce do dobývání tohoto území Kálebovi je 85 let Joz.14,6-14 Jaké vidíme kvality u Káleba ?

Kálebovy kvality Byl cele oddán Bohu (3x v textu), nic nedělal polovičatě Jednal podle svých přesvědčení (čisté svědomí) Miloval výzvy (čím těžší, tím lepší) Věděl, že Bůh jeho mládí je také Bohem jeho stáří Nebál se ani tam, kde se ostatní báli

Káleb není sám Abraham (175 – “zemřel v utěšeném stáří” 1.M.25,8) Mojžíš (120 – “zrak mu nepohasl a svěžest ho neopustila” 5.M.34,7) Jozue 24,31 : “Izrael sloužil Hospodinu po celou dobu Jozuovu . . .” Simeon (až do svého stáří čekal na Mesiáše) Apoštol Pavel (“Dobrý boj jsem bojoval . . .” 2.Tim.4,7) Máme kolem sebe bratry, kteří jsou nám podobným vzorem pro stáří ? Jsem (budu) takovým vzorem mladším ?

Kvality požehnaného stáří (1) Vděčnost (nevděk je jedním z prvních nebezpečí života starého člověka) Opravdový zájem o úspěchy mladé generace (není snadné zbavit se závisti) Proaktivní úsilí o udržení tělesné, duševní a duchovní svěžesti (především četba, sledování každodenních událostí, nebránit se změnám) Schopnost vidět věci v širší souvislosti (pro Káleba bylo dobytí pohoří jen další příležitostí k oslavení Boha). Změny ano, ale nejen kvůli změnám.

Kvality požehnaného stáří (2) Důchod pro ně nepřipadá v úvahu (byla by to nuda). Větší důraz na dávání proti přijímání, včetně ústupu do pozadí, dávání přednosti mladším. Rozlišují lépe podstatné od nepodstatného (jsou důležitější věci než dokonalost, dochvilnost a hromadění majetku) Mají trvalou lásku k manželce Netrvají na svém postavení, na moci (moc přímluvných modliteb). Nestaví se do popředí, nesoupeří.

Kvality požehnaného stáří (3) Nepodceňují pokušení. Nebojí se smrti ( Filip.1,21-24) O Kálebovi toho nakonec ani moc nevíme. To důležité však ano : byl cele oddán Bohu a když mu bylo 85, byl připraven dobýt s Bohem Hebron a porazit Anákovce.