HOUBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: houby, charakteristika, složení, dělení, lanýž, šiitaké,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Houby II..
Advertisements

Zástupci našich hub Přírodopis – 6. třída Spustit test.
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Houby.
POZNÁVÁNÍ DRUHŮ HUB RISKUJ. POZNÁVÁNÍ DRUHŮ HUB RISKUJ.
HOUBY Barbora Fornůsková.
Třídy: Stopkovýtrusé houby Rzi a sněti Vřeckovýtrusé houby
Jedlé houby.
HOUBY ŘÍŠE.
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
Aneb jedovaté houby se nejedí
HOUBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Naše houby 6. třída.
Houby – druhy hub 3. ročník
GIO Semily 1.Ročník Kvinta
POZNÁVACÍ ČÁST HOUBY BIOLOGIE - PRIMA
Použití hub v kuchyni Střední odborná škola Otrokovice
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: složení, charakteristika, droby Autor:
Třída Agaricomycetes Houby stopkovýtrusné.
Stopkovýtrusé houby - opakování
Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka
HOUBY Jsou EUKARYOTICKÉ organismy (mají obdobnou stavbu buňky jako rostliny a živočichové) Tělo má jednoduchou stavbu – STÉLKU – tvořenou propletenými.
LUŠTĚNINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: luštěniny, význam, složení, hrách, čočka, fazole, sója Autor:
CIBULOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cibulová, zelenina, cibule, šalotka, česnek, pórek Klíčová.
KOŘENOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kořenová, zelenina, mrkev, petržel, celer, červená řepa,
BRAMBORY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: charakteristika, brambory, význam, složení, výrobky, choroby.
Muchomůrka růžovka (masák). muchomůrka zelená muchomůrka tygrovaná.
Houby - poznávačka Houby vyšší a nižší.
DUM II. /4. houby Bc. Zdeněk Klíma. Houby Zakroužkujte na obrázku houby.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ HOUBY S KLOBOUKEM.
ČAJ Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: čaj, charakteristika, složení, dělení, zpracování, druhy, skladování.
POCHUTINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: pochutiny, charakteristika, dělení, koření Autor:
SPECIÁLNÍ ODRŮDY BRAMBOR Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: speciální, odrůdy, brambor, batáty, manioky,
RÝŽE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: rýže, charakteristika, rozlišení, dělení, výrobky Bc. Jana Tvrdíková.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Prvouka - Houby.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice AUTOR: Vondráková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 09_ Houby TEMA: ČÍSLO PROJEKTU:
OBILOVINY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: obiloviny, charakteristika, složení, pšenice, žito, ječmen,
Houby Ing. Alena Říhová. Houby = naše vyhláška rozeznává 56 druhů volně rostoucích - k přímému prodeji, dalších 9 druhů k sušení a konzervaci, 15 pěstovaných.
Jedlé houby. Bedla vysoká ➲ Roste na horách i v nížinách, v lesích i ve vyhřáté trávě. ➲ Je dobrá v polévce, k masu. Můžeme ji smažit i sušit.
ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: význam, zelenina, složení, rozdělení Klíčová slova: význam, zelenina,
Les - rostliny, houby-prezentace
HOUBY poznávačka.
SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa
Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: HOUBY
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
HOUBY.
HOUBY VY_32_INOVACE_XVII-C-18.
Slizovka.
LISTOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hlávkový,salát, čekanka, špenát, polníček Autor:
Houby a lišejníky.
TELECÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Telecí, maso, jakost, tržní, části Autor: Bc. Jana.
PLODOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: plodová, zelenina, fazolové lusky, lilek, patizon, tykev,
VEPŘOVÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: vepřové, maso, jakost, jakostní třídy Autor: Bc.
KOŠŤÁLOVÁ ZELENINA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: květák, kapusta, hlávkové zelí, kedlubna,brokolice.
KOŇSKÉ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: koňské,maso, charakteristika Autor: Bc. Jana Tvrdíková.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
JEHNĚČÍ A KŮZLEČÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: jehněčí, kůzlečí,maso, složení, tržní části,
KOZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kozí, maso, charakteristika, dělení, použití,
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
POSUZOVÁNÍ JAKOSTI JATEČNÉHO MASA
HOUBY (výklad) VY_32_INOVACE_06-46 Ročník: 3. Vzdělávací oblast:
JEDLÉ HOUBY VY_32_INOVACE_01
HOUBY ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín
VYŠŠÍ HOUBY.
Poznáváme stopkovýtrusé houby
SKOŘÁPKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: skořápkové, ovoce, vlašské, lískové ořechy, mandle,
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Téma: Člověk a jeho svět – Prvouka
Poznej vybrané zástupce hub
HOVĚZÍ MASO Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: hovězí, maso, složení, charakteristika Autor:
Transkript prezentace:

HOUBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: houby, charakteristika, složení, dělení, lanýž, šiitaké, jidášovo ucho Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:121

CHARAKTERISTIKA Houbami jsou jedlé čerstvé plodnice vyšších hub. Vyznačují: nepatrnou výživovou hodnotou charakteristickou vůní chutí, tím zvyšují vylučování trávicích šťáv. Jsou charakteristické špatnou stravitelností i vstřebatelností. 1. http://hobby.idnes.cz/hrib-borovy-boletus-pinophilus-dni-/atlas-hub.aspx?c=A080509_102912_receptar-bylinky_tyn

SLOŽENÍ HUB Voda 90% Bílkoviny 4% Sacharidy 4% Tuky 0,5 % Minerální látky 1% železo a zinek Vitamínů - D a sk. B. Houby velmi rády pohlcují kontaminanty z okolního prostředí – hlavně toxické látky (Pb, Hg). 2. http://fet.ezin.cz/viewtopic.php?id=3

DĚLENÍ HUB JEDLÉ hřiby, lišky, žampiony, kozák, bedla jedlá, klouzky, hlíva ústřičná, klouzky, smrž jedlý, pýchavka, křemenáč, některé druhy holubinek, čirůvka, václavka NEJEDLÉ nejsou jedovaté, ale mají nepříjemný zápach, chuť (hořká) - nehodí se k jídlu. Jsou to např. čirůvka mýdlová, podhřib žlučový, ryzec kravský, hadovka smrdutá. JEDOVATÉ muchomůrka zelená, tygrovaná, čirůvka podvinutá, závojenka olovová, hřib nachový, satan.

LANÝŽ Je rod hub z čeledi lanýžovitých, který je považován za jednu z největších kulinářských pochoutek. Vyskytují se zejména ve Středomoří. Lanýži rostou převážně v dubových a jiných listnatých lesích pod zemí v hloubce přibližně 30 cm. Ke sběru lanýžů se využívají speciálně cvičení psi a prasata Mají výraznou chuť a silnou vůni. používají se na zdobení, do paštik, rosolu a specialit. 3. http://www.cafesconto.cz/gastronovinka.php?16

ŠIITAKE Šiitake je jedlá houba původem z východní Asie. Ve světě je značně oblíbená pro své využití v kuchyni, hlavně v čínské. 4. http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0iitake

ČERNÁ HOUBA – „JIDÁŠOVO UCHO“ Je druh houby, která se pěstovala již v letech 200 až 300 př. n.l. v Číně a později i v Japonsku.   V asijské kuchyni jsou nepostradatelnou součástí mnoha pokrmů. Dají se dobře sušit. 5. http://www.aaa-inzerce.cz/atlas-hub/ucho-jidasovo-uchovec-bazovy.html

Zdroj Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6