HOUBY Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: houby, charakteristika, složení, dělení, lanýž, šiitaké, jidášovo ucho Autor: Bc. Jana Tvrdíková Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Komenského 3, 412 01 Litoměřice Vytvořeno: I.pololetí 2012/2013 dům:121
CHARAKTERISTIKA Houbami jsou jedlé čerstvé plodnice vyšších hub. Vyznačují: nepatrnou výživovou hodnotou charakteristickou vůní chutí, tím zvyšují vylučování trávicích šťáv. Jsou charakteristické špatnou stravitelností i vstřebatelností. 1. http://hobby.idnes.cz/hrib-borovy-boletus-pinophilus-dni-/atlas-hub.aspx?c=A080509_102912_receptar-bylinky_tyn
SLOŽENÍ HUB Voda 90% Bílkoviny 4% Sacharidy 4% Tuky 0,5 % Minerální látky 1% železo a zinek Vitamínů - D a sk. B. Houby velmi rády pohlcují kontaminanty z okolního prostředí – hlavně toxické látky (Pb, Hg). 2. http://fet.ezin.cz/viewtopic.php?id=3
DĚLENÍ HUB JEDLÉ hřiby, lišky, žampiony, kozák, bedla jedlá, klouzky, hlíva ústřičná, klouzky, smrž jedlý, pýchavka, křemenáč, některé druhy holubinek, čirůvka, václavka NEJEDLÉ nejsou jedovaté, ale mají nepříjemný zápach, chuť (hořká) - nehodí se k jídlu. Jsou to např. čirůvka mýdlová, podhřib žlučový, ryzec kravský, hadovka smrdutá. JEDOVATÉ muchomůrka zelená, tygrovaná, čirůvka podvinutá, závojenka olovová, hřib nachový, satan.
LANÝŽ Je rod hub z čeledi lanýžovitých, který je považován za jednu z největších kulinářských pochoutek. Vyskytují se zejména ve Středomoří. Lanýži rostou převážně v dubových a jiných listnatých lesích pod zemí v hloubce přibližně 30 cm. Ke sběru lanýžů se využívají speciálně cvičení psi a prasata Mají výraznou chuť a silnou vůni. používají se na zdobení, do paštik, rosolu a specialit. 3. http://www.cafesconto.cz/gastronovinka.php?16
ŠIITAKE Šiitake je jedlá houba původem z východní Asie. Ve světě je značně oblíbená pro své využití v kuchyni, hlavně v čínské. 4. http://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0iitake
ČERNÁ HOUBA – „JIDÁŠOVO UCHO“ Je druh houby, která se pěstovala již v letech 200 až 300 př. n.l. v Číně a později i v Japonsku. V asijské kuchyni jsou nepostradatelnou součástí mnoha pokrmů. Dají se dobře sušit. 5. http://www.aaa-inzerce.cz/atlas-hub/ucho-jidasovo-uchovec-bazovy.html
Zdroj Hrabě, J. a kolektiv, Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně 2011, ISBN: 978-80-7454-118-6