Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.15
Advertisements

S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
KAKAO A ČOKOLÁDA Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: kakao, čokoláda, výroba, výrobky, dělení čokolády Autor:
Nealkoholické nápoje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu nealkoholických nápojů Ročník /
Voda – němá živina Často se voda mezi živiny neřadí, přestože je opomíjená, je nepostradatelná. Po vzduchu je voda druhou nejdůležitější podmínkou života,
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV53 Název školy.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JARMILA_VOHRADNIKOVA_OVOCE_CHARAKTERISTIKA_SLOZENI_A_PUVOD_ OVOCE_PREZENTACE_01 Název školyStřední.
Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy Střední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková, Mgr. Jana Vašinová Název šablony VY_32_INOVACE.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Zmrzliny jsou speciální cukrářské výrobky připravené z:  Vody  Mléka  Smetany  Cukru  Vajec  Zahušťovadel  Emulgátorů  Stabilizátorů  Barviv.
Zdravý životní styl Vytvořila :Adéla Buchtelová 8.třída.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Energetická hodnota potravin (EH)
Náležitosti nápojových lístků
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Alkoholické nápoje - víno
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VY_32_INOVACE_O3_20_Výpočet hmotnostního zlomku
Potravinářské zbožíznalství
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Voda Základ života.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Výroba instantních prášků 1
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Voda H2O. Voda H2O Typy vod V přírodě se voda nikdy nevyskytuje čistá, obsahuje vždy určité množství rozpuštěných látek, plynů a nerozpuštěných pevných.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_567_ Výroba sýrů a jogurtů 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
ZAHUŠTĚNÉ, SUŠENÉ MLÉKO
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Sacharóza – výroba cukru
Cukry (sacharidy).
CHEMIE - Rozdělení a vlastnosti tuků
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_ , upravené tuky Ing. Blanka Kožíšková
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Kypřící prostředky P. Pechová, 2012.
CHEMIE - Bílkoviny SŠHS Kroměříž Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
VY_32_INOVACE_ , ostatní mléčné výrobky
Autor: Stejskalová Hana
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Diferencované stravování
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Organická chemie v průmyslu
Voda, vzduch Vodík, kyslík.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 3. Nápoje Nealkoholické zdroj: http://vladahadrava.xf.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm 27.1.2018

Obsah Dělení nealkoholických nápojů Význam vody Voda Limonády Sirupy Šťávy

Dělení Studené nápoje Voda Limonády Sirupy Šťávy Stolní voda Minerální voda Sycená voda Limonády Sirupy Šťávy Zeleninové ovocné

Dělení Teplé nápoje Káva Kakao Čaj Kávoviny Mléko

Voda lidské tělo vodu ztrácí dýcháním, potem, močí, stolicí Je nutné ji neustále doplňovat Snížení obsahu vody v lidském organismu o 10 % vyvolá vážné zdravotní poruchy (tzv. dehydrataci), snížení obsahu vody o 20 % nastává smrt. Člověk denně potřebuje asi 3 l vody, z toho nejméně 1 l v nápojích. Nejvíce zvyšují potřebu pití jídla sladká, slaná, tučná a pokrmy obsahující příliš mnoho bílkovin

Voda pitná voda užitková voda provozní voda musí být zdravotně nezávadná, bez choroboplodných mikroorganismů. Používá se k pití, vaření a osobní spotřebě. Má být bezbarvá, bez zápachu, příchutí a zabarvení. užitková voda používá se na mytí, praní apod. provozní voda v potravinářství se nesmí používat, používá se k technickým účelům

Voda Stolní voda Kojenecká voda Sycená voda získává se z podzemních vod, musí vyhovovat podmínkám trvalého používání její trvanlivost je min. 1 měsíc Kojenecká voda je vysoce kvalitní pitná voda používá se pro přípravu jídel a nápojů Sycená voda Sodová voda je pitná voda sycená CO2 Perlivá voda sycená voda ze stolní vody

Voda Minerální voda obsahují při vývěru na 1 l nejméně l g rozpuštěných látek nebo l g rozpuštěného oxidu uhličitého. Obsahují ionty v různých poměrech a množstvích. Při dlouhodobé konzumaci je vhodné minerální vody střídat. Minerální vody nesmí být mikrobiologicky upravované a splňují při výstupu hygienické požadavky.

Voda Rozdělení minerálních vod podle teploty zřídla chladné (do 20°C), vlažné (20-30°C), teplé (30-50°), horké (nad 50°C) podle převažujících minerálních složek alkalické (obsahují převážně sodné ionty) zemité (vápník a hořčík), salinické (sodík, síran), sádrovcové (vápník, síra), ryze hořké (hořčík, síra)

Voda podle obsahu plynů podle účinku na organismus kyselky (obs. oxid uhličitý) sirovodíkové, metanové, dusíkové atd. podle účinku na organismus Stolní - Mattoni, Poděbradka, Exelzior, Korunní kyselka, Ida, Ondrášovka Léčivé – Šaratice, Vincentka převážně léčivé - Bílinská kyselka, Mlýnský pramen, Salvátorka

Limonády jsou nápoje vyrobené z limonádového sirupu, pitné vody a případně oxidu uhličitého. Pro zvýšení trvanlivosti se mohou limonády pasterovat nebo chemicky konzervovat (sorbanem draselným). Slouží jako osvěžující nápoje, při konzumaci většího množství mohou způsobit pocit tlaku v žaludku (rychlým uvolňováním oxidu uhličitého), případně plynatost.

Limonády Rozdělení limonád ovocné limonády - z ovocných sirupů (jablečná, malinová, borůvková, pomerančová apod.) ovocné limonády s příchutí - z ovocných sirupů s příchutí (ovocná s příchutí malin atd.) tresťové limonády - s přídavkem cukru. limonádových trestí (aromatické látky a barviva) speciální limonády kolové (Pepsi Cola, Coca Cola) tonikové (obsahují chinin - Tonic Water, arotonic) - dietní ( určené pro diabetiky) bylinné (jablečnobylinná, Alpské byliny s vitamínem C)

Sirupy jsou výrobky z ovocné nebo zeleninové šťávy nebo z přírodních či syntetických vonných a chuťových látek nebo z rostlinných výtažků, oslazené vhodným sladidlem. Používají se k výrobě limonád, ochucených stolních vod, ochucených minerálních vod nebo k přípravě nápojů v domácnosti.

Sirupy Tržní druhy sirupů ovocné - základem je přírodní ovocná šťáva , mohou se přichucovat vonnými a chuťovými látkami . Některé se vitaminizují. V prodeji je černý rybíz, lesní směs, mandarinka a další. limonádové - používají se při výrobě nealkoholických nápojů zeleninové - základem jsou přírodní zeleninové šťávy (Karotela) bylinné - výroba z jablečného koncentrátu, cukru, škrobového sirupu, výluhů bylin, kyseliny citronové. V prodeji je lipový, mátový aj.

Sirupy s příchutí - vyrábí se z pitné vody, cukru a z přírodní nebo syntetické vonné a chuťové látky. dietetické - patří sem nízkoenergetické (nižší obsah cukru, označují se Light), diabetické (slazené umělým sladidlem) sirupy pro sportovce (pro přípravu iontového nápoje Sprint).

Šťávy Ovocné a zeleninové šťávy Jsou výživově nejhodnotnější nealkoholické nápoje. Obsahují lehce stravitelné monosacharidy (glukózu a fruktózu), organické kyseliny (citronovou, jablečnou, vinnou), které zvyšují osvěžující účinek, podporují vylučování trávicích šťáv a činnost střevní mikroflory.

Šťávy Rozdělení čiré přírodní šťávy - pomerančová šťáva 100 %, ananasová 100 %, grapefruitsaft 100 % dřeňové upravované šťávy (džusy) - obsahují rozptýlenou dřeň, mohou být ředěné vodou a upravované cukrem zeleninové šťávy - 100 % šťáva rajčatová, mrkvová, zeleninová směs 100 %.

Šťávy Zahuštěné ovocné šťávy jsou přírodní ovocné šťávy, upravené snížením původního obsahu vody (tzv. koncentráty). Používají se jako polotovary pro výrobu ovocných šťáv, sirupů a ovocných nealkoholických nápojů. Vyrábějí se téměř ze všech druhů ovoce. Vylisovaná šťáva se odstředí, filtruje a zahušťuje

Šťávy Ovocné nápoje jsou to nápoje s vyšším obsahem ovocné sušiny než mají ovocné limonády a s nižším obsahem ovocné sušiny než mají upravované ovocné šťávy (džusy). Vyrábějí se z ovocné suroviny, cukru, vody a různých přísad (např. kys. citronová, karamel, přírodní aromata). Vyrábějí se ovocné nápoje jednodruhové, vícedruhové, směsi. Některé tržní druhy se sytí oxidem uhličitým. Speciální skupinu ovocných nápojů tvoří tzv. ovocné nektary, které mají vyšší obsah přírodní ovocné šťávy (až 70 %) a vysoký obsah jemně rozptýlených částeček ovocné dužiny

Otázky Jak dělíme nealkoholické nápoje? Jaký je význam vody? Jak dělíme nápoje z vody a jaká je jejich charakteristika? Jak dělíme limonády a jaká je jejich charakteristika? Jak dělíme šťávy a jaká je jejich charakteristika? Jak dělíme sirupy a jaká je jejich charakteristika?